ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ / FRIED COD WITH SCORDALIA (GREEK GARLIC-POTATOE DIP)

29.7.15

Ioanna's Notebook - Fried cod with scordalia (Greek garlic-potatoe dip)
(scroll down for English)

Τα πεθερικά μου έχουν το πιο όμορφο εξωχικό που μπορείτε να φανταστείτε. Δεν είναι τίποτα εντυπωσιακό ή πολυτελές αλλά βρίσκεται στην πιο όμορφη τοποθεσία. Ακριβώς πάνω στην παραλία. Η παραλία είναι κυριολεκτικά ο κήπος τους. Μας αρέσει να περνάμε τα καλοκαίρια μας εκεί. Τα παιδιά τρελαίνονται καθώς είναι όλη μέρα και όλη νύχτα στην παραλία. Εκεί τα κάνουν όλα, τρέχουν, παίζουν, τρώνε. Το καλύτερο κομμάτι της ημέρας είναι το βράδυ, λίγο πριν πάνε για ύπνο, καθώς διαλέγουν ξαπλώστρα και πίνουν το γάλα τους στην παραλία κοιτώντας τα αστέρια. 

Δίπλα σε αυτό το υπέροχο σπίτι είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα. Σερβίρει κυρίως κρεατικά αλλά το πιο νόστιμο πιάτο τους είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά. Όποτε είμαι εκεί, όλοι ξέρουν τι θα παραγγείλω. 
 
Εκτυπώστε την συνταγή


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ 

6 άτομα 
Προετοιμασία: 2 ημέρες (για το ξαλμύρισμα) +10 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά 

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό μπακαλιάρος παστός
1 1/2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το αλεύρωμα
1 1/2 μπύρα (ή αναψυκτικό σόδα)
1 κ.γλ. λευκή ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να προετοιμάσουμε το ψάρι είναι πολύ σημαντικό να το ξαλμυρίσουμε σωστά. Για να το κάνουμε, μουσκεύουμε το ψάρι σε νερό και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε για 2 ολόκληρες ημέρς και φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό 3 φορές την ημέρα (Εάν προτιμάτε να παραλείψετε αυτή την διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξαλμυρισμένο ψάρι).

Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε τα κόκκαλα. Κόβουμε το ψάρι σε μικρά κομμάτια (4-5 εκ.) 

Στο μπολ του μπλέντερ βάζουμε το αλεύρι, την μπύρα, τη ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. 

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ. Παίρνουμε ένα κομμάτι ψαριού, το αλευρώνουμε, το τινάζουμε να φύγει το περιττό και μετά το βουτάμε στον χυλό . Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι βγάζουμε το ψάρι από τον χυλό και το βάζουμε στο τηγάνι. Βουτάμε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα κομμάτια ψαριού. Τηγανίζουμε το ψάρι, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα.

Αφαιρούμε το ψάρι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει. Σερβίρουμε το ψάρι ζεστό συνοδευόμενο από σκορδαλιά.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

6 άτομα
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Μαγείρεμα: 30 λεπτά (για τις πατάτες)

ΥΛΙΚΑ
5-6  μέτριες πατάτες
5-7 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλυτζ. νερό (από τις βραστές πατάτες)
1 κ.σ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και βράζουμε. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε γαι 30 λεπτά (πρέπει να είναι αρκετά μαλακές). Στραγγίζουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε 1/2 φλυτζ. από το νερό του βρασμού.

Στο μπλέντερ προσθέτουμε το νερό, το σκόρδο, το ξύδι και αλατίζουμε. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο. 

Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις προσθέτουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο και χτυπάμε σιγά-σιγά (όπως στην μαγιονέζα). Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ελαιόλαδο ενσωματωθεί και το μείγμα είναι λείο και κρεμώδες. 

Σημ.
1. Είναι σημαντικό, οι πατάτες να είναι ζεστές. Εάν οι πατάτες είναι κρύες, θα είναι δύσκολο να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά και η σκορδαλιά θα έχει σβόλους.

2. Για μια νόστιμη σκορδαλιά, χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ελαιόλαδο.


My parents in law have the most beautiful beach house you can dream off. It's nothing fancy nor luxurious but it has the best location. Right on the beach. Beach is their back yard. We love it and we spend there our summer vacations. The kids love to be on the beach all day and all night. They enjoy playing, running and even eating there. The best part of the day is at night, just before they go to bed as they pick a sun bed and drink their milk there on the beach under the stars. Can't wait to go there this summer!

Next to that dreamy beach house is a traditional tavern. It serves mostly meat but their most delicious dish is Cod fritters with skordalia (traditional greek potatoe-garlic dip). Whenever I am there, everyone know what I am going to order. 

Cod fritters are a very popular dish in Greece throughout the year. Traditionally, this dish is made with salt cod fish, which is soaked in water for 48 hours, in order to leach the salt. If you wish to avoid this lengthy process, prepare the cod fritters with some fresh cod fish, which is even better, though a bit more expensive. 

Print the recipe

COD FRITTERS 

6 servings 
Preparation: 2 days for the fish + 10 minutes Cooking: 40 minutes

INGREDIENTS
1 kg salted cod fillet
1 1/2 cups all-purpose flour, plus some extra for dredging 
1 1/2 beer (or club soda)
1 tsp white sugar
2 tbsp olive oil
salt, fresh grounded pepper
olive oil for frying (or vegetable oil)

DIRECTIONS
To prepare the cod fritters, it is very important to leach the cod fish from the salt. To do that soak the cod in water and put in the fridge. Leave it for 2 full days and change the water 3 times a day (If you like you can buy some fresh cod fish and skip this procedure).

When done, dry well the fish with paper towel and remove all the bones. Cut into small bites, 4-5 cm.Put into the food processor flour, beer, sugar, 2 tbsp olive oil, salt and pepper. Blend until you have a smooth mixture. 

Heat oil to high heat into a deep frying pan. Add some four into a bowl. Take one piece of cod and dredge into the flour, shaking it to remove the excess flour and then deep it into the batter, flipping it on all sides. Using a spoon remove the cod from the batter and put it slowly into the hot oil. Dip the spoon into some water and repeat with the rest of the pieces. Deep fry the cod fritters flipping them with a spoon, until nicely colored on all sides. Fry the cod fritters in batches, so that the surface of the pan is comfortably filled.

Remove the cod fritters from the pan and place on some kitchen paper to drain. Serve warm with traditional skordalia dip.

SKORDALIA

6 servings 
Preparation: 40 minutes

INGREDIENTS
5-6 medium potatoes
5-7 cloves of garlic 
2 tbsp red wine vinegar
1/2 cup extra virgin olive oil
1/2 cup water (from the boiled potatoes)
1 tbsp salt

DIRECTIONS 
Start by washing thoroughly the potatoes. Peel the potatoes and place them in a large saucepan. Cover with cold water and bring to the boil. Lower the heat to a gentle simmer and cook for about 30 minutes (the potatoes need to boil, until very tender). Drain them in a colander and keep 1/2 a cup of the boiling water.

In the food processor add 1/2 a cup of the boiling water, the garlic, red wine vinegar and season with salt. Blend until the garlic is diluted. 

Cut the potatoes in pieces, add them in the food processor and blend to combine. Pour in the olive oil a little bit at a time, whilst blending, like making mayonnaise. Blend until the oil is incorporated and the mixture is smooth and creamy. 

Just a note
1. It is essential, that the potatoes are hot. If the potatoes are cold, then it will be difficult to combine the ingredients and the skordalia will become lumpy.

2. For a delicious skordalia, make sure you use a good quality olive oil. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr