ΜΠΑΤΖΙΝΑ / BATZINA (GREEK TRADITIONAL CRUSTLESS ZUCCHINI PIE)

6.8.15

Ioanna's Notebook - Batzina (Greek traditional crustless zucchini pie)
 (scroll down for English) 

Οι πίτες είναι το αγαπημένο μας φαγητό στο σπίτι. Ειδικότερα οι γρήγορες πίτες, αυτές που τις ετοιμάζεις και τις βάζεις στον φούρνο χωρίς να το καταλάβεις. Πρώτη διδάξας η πεθερά μου που μπορεί να ετοιμάζει πίτα - με χειροποίητο φύλλο παρακαλώ - σε χρόνο ρεκόρ. 

Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι δική της. Μπατζίνα - κλασική θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο, με βασικό υλικό το κολοκυθάκι. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά όπως κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό) και άνηθο. Είναι μια νόστιμη και εύκολη λύση τόσο για ένα γρήγορο ορεκτικό, όσο και για ένα ελαφρύ μεσημεριανό. 

Εκτυπώστε την συνταγή

ΜΠΑΤΖΙΝΑ

6 άτομα
Προετοιμασία: 20 λεπτά - Ψήσιμο: 40-50 λεπτά

ΥΛΙΚΑ 
500 γρ. κολοκυθάκια χονδροτριμμένα
250 γρ. φέτα, τριμμένη
1 ποτήρι γάλα φρέσκο 
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γάλα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί, τα αυγά, το μπέικιν και το αλεύρι. Προσθέτουμε αρκετό αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός. 

Στρώνουμε τον χυλό στο ταψί και ρίχνουμε στην επιφάνειά του μικρά κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 


Pies are a favorite dish around our house. Espesially easy and quick pies, that you can prepare and bake at no time. My mother in law can prepare a pie (any pie) - with handmade phyllo dough - in record time.

This recipe belongs to her. It's called Batzina. A classic crustless pie from the area of Thessalia, with zucchini as the main ingredient. You can add other ingredients such as onions and dill. It is a delicious and easy solution for a quick appetizer or  a light, veggie dish.

Print the recipe

BATZINA

6 servings
Preparation: 20 minutes - Cooking: 40-50 minutes

INGREDIENTS
500 gr. zucchini grated
250 gr. feta cheese, crumbled
1 glass fresh milk
1 glass olive oil
2 eggs, lightly beaten
4 cups flour for all uses
20 gr. baking powder
salt, freshly ground pepper
butter

DIRECTIONS
Preheat the oven  at 180oC and grease a large baking dish with butter. In a large bowl mix grated zucchini, milk, olive oil, salt, pepper, cheese, eggs, baking powder and flour. Add enough flour until you have a very thick batter.

Spread the batter into the pan and sprinkle the surface of small butter pieces. Bake in preheated oven for about 40-50 minutes until golden brown.

Remove from the oven and let it rest for 5 minutes. Cut into pieces and serve.

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr