ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ

25.11.15

(you can find the English post, here)

Εάν σκέφτεστε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στην Βουδαπέστη και ψάχνετε πληροφορίες για φαγητό και εστιατόρια, είστε στο σωστό μέρος. Στην Βουδαπέστη, και γενικότερα στην Ουγγαρία, θα φάτε καλά. Τα φαγητά τους είναι νόστιμα και πολύ κοντά - γευστικά - στις δικές μας συνταγές. Η ξυνόκρεμα (sour cream) υπάρχει παντού, τόσο στα αλμυρά όσο και στα γλυκά. Δείτε παρακάτω μερικά από τα αγαπημένα μου φαγητά και εστιατόρια.

Kürtőskalács

Τα Kürtőskalács είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό το οποίο θα βρείτε σε όλες τις υπαίθριες αγορές. Είναι κομμάτια γλυκιάς ζύμης, τα οποία τυλίγονται γύρω από ένα κύλινδρο και ψήνονται στα κάρβουνα. Καθόλη την διάρκεια του ψησίματος περιχύνονται με βούτυρο. Με το ψήσιμο γίνονται υπέροχα τραγανά και η ζάχαρη καραμελώνει. Μπορείτε να τα βρείτε με διάφορες επικαλύψεις όπως κανέλα, καρύδα ή σκόνη κακάο, αλλά αυτά με την κανέλα είναι τα καλύτερα!

Lángos

Τα Lángos είναι Ουγγαρέζικα σπεσιαλιτέ! Είναι τηγανητή ζύμη, στο μέγεθος μεγάλης πίτσας, Είναι φαγητό που το συναντάς παντού στον δρόμο. Το σερβίρουν συνήθως με sour cream, βούτυρο σκόρδου, τυρί και χοιρινό.

Gulyás

Οι περισσότεροι το ξέρουν ως “γκούλας” και είναι η πιο γνωστή σούπα στον κόσμο. Περιέχει κομμάτια χοιρινό, πατάτες, λαχανικά, μπόλικη πάπρικα και μπαχαρικά. Πρόκειται για το απόλυτο χειμωνιάτικο (και όχι μόνο) φαγητό.

Palacsinta

Πρόκειται για την ουγγαρέζικη εκδοχή της κρέπας. Είναι ελαφρώς πιο παχιές από τις γαλλικές και αυτόματα πιο ανθεκτικές σε κάθε λογής πλούσια γέμιση. Οι πιο δημοφιλής εκδοχές της είναι η Hortobágyi, γεμιστή με κιμά και τηγανητά κρεμμύδια, περιχυμένη με σάλτσα sour cream-πάπρικα και η Gundel, γεμιστή με ψιλοκομμένα καρύδια, σταφίδες και ρούμι και περιχυμένη με σάλτσα μαύρης σοκολάτας.

Dobostorte

Τούρτα με πέντε στρώσεις αφράτου παντεσπάνι, γεμιστή με κρέμα σοκολάτας και καραμέλας και καλυμμένη γύρω με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Η Dobostorte είναι αυθεντικό γλυκό της Ουγγαρίας, το οποίο θα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της χώρας.

Töltött Káposzta

Μεγάλα φύλλα λάχανου, γεμιστά με κρέας και ρύζι, τα οποία μαγειρεύονται με sour cream. Μοιάζει πολύ με τους δικούς μας λαχανοντολμάδες, μόνο που μερικές φορές το λάχανο είναι τουρσί.

Meggyleves

Το Meggyleves είναι μια παγωμένη, γλυκιά σούπα από βύσσινα, ζάχαρη και sour cream. Μην βιαστείτε να νομίσετε ότι πρόκειται για επιδόρπιο, διότι αυτή η σούπα ανήκει στην κατηγορία ορεκτικά.

Paprikás Csirke

Το δεύτερο πιο δημοφιλές φαγητό της Ουγγαρίας είναι το Κοτόπουλο Παπρικάζ. Κοτόπουλο μπούτι, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα σε μια κρεμώδη σάλτσα πάπρικας, σερβίρετε με χειροποίητα ζυμαρικά  (Nokedli) και sour cream.

Kifli

Ψωμάκι σε σχήμα κρουασάν, που πέρα από το σχήμα του δεν του μοιάζει σε τίποτε άλλο, καθώς είναι ψωμάκι με παραδοσιακή ζύμη. Τρώγεται σκέτο ή σε σάντουιτς με τυρί, αλλαντικά και πιπεριές. 

Pogácsa

Μικρά μπισκοτοειδή ψωμάκια σε διάφορες αλμυρές και γλυκιές γεύσεις. Από όλα όσα δοκίμασα στον τοπικό φούρνο τα Pogácsa ήταν τα αγαπημένα μου.

Túrógombóc

Τα Túrógombóc είναι μπάλες από Ουγγαρέζικο τυρί túró στο οποίο έχουν προσθέσει ζάχαρη. Αυτές οι μπάλες βράζονται και στην συνέχεια καλύπτονται με βουτυράτα τρίμματα ψωμιού και σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα sour-cream. Όταν είναι ζεστά είναι πολύ νόστιμα. 

Lecsó

Ποικιλία λαχανικών μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με μπόλικη πάπρικα, μοιάζει με το δικό μας τουρλού λαχανικών). Συνήθως περιλαμβάνει και λουκάνικο.

Επίσης, εάν σας βγάλει ο δρόμος σας, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και αυτά τα μέρη.


Το Cafe Ruszwurm άνοιξε τις πόρτες του το 1827 και είναι ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Βουδαπέστης. Βρίσκεται πολύ κοντά (2 λεπτά περπάτημα) από την Εκκλησία του Αγίου Ματθαίου (Matthias Church) και τον Πύργο του Ψαρά (Fisherman’s Bastion) και είναι γεμάτο από λαχταριστά γλυκά. Αξίζει να δοκιμάστε την Dobos Torte και το Ruszwurm Cream Cake, σήμα κατατεθέν τους. Πρόκειται για ένα απίστευτα αφράτο κέικ γεμιστό με κρέμα βανίλια και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. 


Στην καρδιά της Βουδαπέστης, βρίσκεται το ιστορικό Gerbeaud, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά café της πόλης. Ιδρύθηκε το 1858 αλλά επεκτάθηκε από Emile Gerbeaud, έναν Ελβετό ζαχαροπλάστη, όταν το αγόρασε το 1884. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα café στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει 330 άτομα.


Το Lotz Terem Café βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του παλαιού πολυκαταστήματος Paris, το οποίο σήμερα στεγάζει το Βιβλιοπωλείο Alexandra. Μπαίνοντας σε αυτό το μοντέρνο βιβλιοπωλείο και ανεβαίνοντας στον δεύτερο όροφο με τις κυλιόμενες σκάλες, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Το café είναι διακοσμημένο με πανέμορφους πολυελαίους και εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Károly Lotz (τα έργα του διακοσμούν και τους χώρους του Κοινοβουλίου). Το εσωτερικό μοιάζει με παλάτι και δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια από τις αριστοκρατικές κατοικίες της Λεωφόρου Andrássy.


Το New York Café είναι ένα από τα πιο ιστορικά καφέ της Ευρώπης. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το πιο όμορφο καφέ της πόλης, σημείο συνάντησης των συγγραφέων και των εκδοτών. Βρίσκεται στο ισόγειο του πολυτελούς ξενοδοχείου Boscolo (πρώην New York Palace) και ουσιαστικά όλοι οι σπουδαίοι διανοούμενοι της εποχής πέρασαν κάποια στιγμή από εκεί για να ανταλλάξουν τα νέα τους. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το διάσημο καφέ έπεσε σε παρακμή και μετατράπηκε σε κατάστημα αθλητικών ειδών. Το καφέ άνοιξε ξανά το 1954, με το όνομα Hungária, αλλά ήταν το 2006 όταν ανακαινίσθηκε και αποκαταστάθηκε η παλαιά του αίγλη.


Το Comme Chez Soi είναι ένα μικρό ιταλικό εστιατόριο και αυτή την στιγμή είναι το καλύτερο εστιατόριο της Βουδαπέστης. Το φαγητό είναι νοστιμότατο και το service απίστευτα εξυπηρετικό. Προσφέρουν δωρεάν ορεκτικά και σαμπάνια με την παραγγελία του φαγητού. Σαν να μην φτάνει αυτό, κατά την αποχώρηση των πελατών, προσφέρουν και μικρά κουτάκια με βελγικά σοκολατάκια. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για πολύ μικρό εστιατόριο, στο οποίο θα δυσκολευτείται να βρείτε τραπέζι εάν δεν κάνετε προηγουμένως κράτηση. 


Το εστιατόριο Cantine (Kantin) στην λεωφόρο Andrássy, προσφέρει σε ένα περιβάλλον bistro ουγγαρέζικα πιάτα μαγειρεμένα μοντέρνα. Με μια πρώτη ματιά, θα το θεωρήσετε ακριβό και θα το προσπεράσετε. Μεγάλο λάθος. Προσφέρει fixed-price menu τριών πιάτων, τα οποία πιάτα μπορείτε να επιλέξετε εσείς και να συνθέσετε το δικό σας menu. Για ορεκτικό μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της σούπας Gulyás ή μιας ποικιλίας τριών ορεκτικών επιλογής σας. Υπάρχουν επτά διαφορετικά κυρίως πιάτα καθώς και μεγάλη ποικιλία σε γλυκά.



Αυθεντική, παραδοσιακή ουγγαρέζικη κουζίνα με ακόμα πιο παραδοσιακό περιβάλλον να βρείτε στο εστιατόριο Paprika Vendeglo. Το εσωτερικό του θυμίζει "χωριό" και όλα τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από κορμούς δέντρων. Εκτός από τις πεντανόστιμες σούπες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και πουλερικά καθώς και σε θαλασσινά. Οι μερίδες είναι τεράστιες (το βιεννέζικο schnitzel είναι μεγαλύτερο από το πιάτο), αλλά υπάρχει επιλογή να παραγγείλετε το φαγητό σας σε μικρό μέγεθος. 

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Βουδαπέστη. Μια από τις ομορφότερες Πρωτεύουσες της Ευρώπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμυθένια πόλη! Την λάτρεψα, ανυπομονώ να την επισκεφτώ ξανά.

      Διαγραφή
  2. Οι φωτογραφίες που ανεβάσατε είναι εξαιρετικές. Σου ανοίγουν την όρεξη πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι αλήθεια. Η Βουδαπέστη και γενικότερα η Ουγγαρία έχει εξαιρετικό φαγητό. Πραγματικός παράδεισος για food lovers!

      Διαγραφή

myTaste.gr