ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOGGING ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ / THINGS I LEARNED IN MY FIRST YEAR OF BLOGGING

1.2.16

Ioanna's Notebook - Things I learned in my first year of blogging
(scroll down for English)

Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος αλλά την 31η Ιανουαρίου το μικρό αυτό blog έγινε 1 έτους. Αυτή η μικρή γωνιά, που ξεκίνησε ξαφνικά και χωρίς δεύτερη σκέψη ως hobby και δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητα (έπρεπε να κάνω κάτι για να μην τρελαθώ!) μετατράπηκε και κάτι το οποίο έχω παθιαστεί και είμαι πολύ περίφανη. Όταν ξεκίνησα δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το τι έκανα (για μερικά πράγματα ακόμα δεν έχω) αλλά μετά από ένα χρόνο έχω μάθει τόσα πολλά!

♡ Το Blogging είναι ωραίο

Για μερικούς ανθρώπους το blogging δεν είναι πραγματική δουλειά. Όταν ξεκίνησα αυτό το blog το κράτησα για τον εαυτό μου. Δεν το ανέφερα στις συζητήσεις, σαν να μην ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά ξέρετε τι έμαθα αυτόν τον χρόνο; Το blog είναι μια επιχείριση και έχεις την χαρά και την ευθύνη να ασχολήσε με όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτό και όλη την τρέλα που το συνοδεύει. Μπορεί να μην έχει τούβλα και δικό του φυσικό χώρο αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάθε άλλη επιχείριση. Συνειδητοποιόντας αυτό, με έκανε να πάρω τα ηνία και να ασχοληθώ ουσιαστικά με αυτό.

♡ Το Blogging απαιτεί χρόνο

Αυτό είναι αλήθεια, ακόμα και αν ασχολείσε με το blogging ως hobby. Θέλει πολύ δουλειά! Κάνεις όλες τις δουλειές μόνος σου και είσαι ο Εκδότης την ίδια στιγμή. Μπορεί η συγγραφή των αναρτήσεων να απαιτεί κάποιο χρόνο αλλά το ίδιο απαιτητικά είναι και το να βρείς την σωστή φωτογραφία, να την επεξεργαστείς και να προωθήσεις την ανάρτηση στα social media! Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά και είναι τόσο ωραία!

♡ Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου

Δεν με ξέρετε αλλά δεν έχω σχεδόν καθόλου αυτοπεπίθεση. Δεν γεμίσω ποτέ τον λογαριασμό μου στο Instagram με selfies ούτε θα αναρτήσω vlogs. Μακάρι να είχα την αυτοπεπίθεση να τα κάνω όλα αυτά! Παρόλαυτά όμως το Blogging  μου έδωσε μια κάποια αυτοπεπίθεση, έτσι λοιπόν όταν γράφω μια ανάρτηση είναι σαν να γράφω σε μια φίλη. Δεν είμαι - με κανέναν τρόπο - συγγραφέας αλλά αυτό το blog που έδωσε την ευκαιρία να απολαμβάνω την συγγραφή.

♡Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τέλειος

Ξέρω ότι αυτό είναι πού προφανές αλλά πραγματικά δεν πειράζει να τα κάνουμε μαντάρα καμιά φορά. Παρόλο που ο σκοπός μου από την πρώτη ημέρα ήταν να κάνω τακτικές και προγραμματισμένες αναρτήσεις, υπάρχουν στιγμές που είτε καθυστερώ μερικές ώρες να "ανεβάσω" την ανάρτηση, είτε δεν καταφέρνω να την αναρτήσω ποτέ. Αντί λοιπόν να πνιγώ στις ενοχές τύπου "το blog μου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ επιτυχημένο", έμαθα να αποδέχομαι τυχόν λάθη και αστοχίες. Life happens - που λένε και στο χωριό μου - κανείς δεν είναι τέλειος. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο (βλ. εditorial calendar) και η προγραμματισμένη ανάρτηση με το Μενού της Εβδομάδας δεν "ανέβηκε". Δεν πειράζει όμως, δεν νομίζω να έμεινε κανείς νυστικός επειδή εγώ δεν ανάρτησα το Μενού. Στην αρχή βέβαια αισθανόμουν ενοχές αλλά σιγά-σιγά το αποδέχθηκα και δεν έχω αφήσει το πρόγραμμα των αναρτήσεων να επιρρεάζει τον τρόπο ζωής μου. 

♡Τα πάντα είναι μια πιθανή ανάρτηση

Τα πάντα μπορούν να γίνουν ανάρτηση! Από μια απλή συνταγή μέχρι τον προγραμματισμό για το παιδικό πάρτυ. Έμπνευση μπορείς να βρεις παντού! Μου αρέσει να διαβάζω άλλα blogs και να παίρνω ιδέες. 

♡ Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από αυτό

Με έκπληξη ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το blogging ως κύριο επάγγελμα και μάλιστα έχουν και ένα καλό εισόδημα από αυτό.Ίσως σε κάποια άλλη χώρα υπό άλλες συνθήκες, αλλά θα ήταν πολύ ωραίο εάν θα μπορούσα να κάνω το ίδιο.

♡ Πρέπει να είσαι πρόθυμος να μάθεις νέα πράγματα

Σήμερα ξέρω πολλά περισσότερα πράγματα σχετικά με την τεχνολογία από ότι ένα χρόνο πριν. Παρόλο που αυτό το blog είναι στημένο στο Blogger και κάνει από μόνο του τα πράγματα πολύ εύκολα, χρειάστηκε να μάθω αρκετά σχετικά με τον Κώδικα, το SEO κλπ. Δεν είμαι βέβαια κανένας ειδικός αλλά τουλάχιστον ξέρω μερικά πράγματα σχετικά και μπορώ να μιλήσω σαν άνθρωπος εάν βρεθώ σε σχετική συζήτηση. Μου αρέσει να διαβάζω για διάφορα θέματα όπως ο σχεδιασμός και οι στρατηγικές του Blogging. Είναι πολύ ωραίο να σκέφτομαι ιδέες για το πως θα κάνω το blog καλύτερο.

♡ Τα Social media είναι σημαντικά

Βεβαίως και είχα την προσωπική μου σελίδα στο Facebook και στο Pinterest αλλά υπάρχουν τόσα πολλά παραπάνω από αυτά! Έτσι έμαθα γρήγορα ότι χρειαζόμουν να είμαι επίσης και στο Twitter, το Google+ και το Instagram. Μου αρέσουν πολύ τα social media αλλά απαιτούν πάρα πολύ χρόνο.

♡ Το Google analytics είναι τέλειο

Παρόλο που ακόμα παλεύω για το πως θα "στήσω" το google analytics για το blog, το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε ημερα είναι να ρίχνω μια ματιά στην σελίδα των στατιστικών μου. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τόσο ποιες αναρτήσεις είναι δημοφιλής και ποιές όχι αλλά το καλύτερο είναι να βλέπεις σε ποια μέρη διαβάζετε το blog σου. Με όνειρο ζωής να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο είναι υπέροχο να βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν το blog μου σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.

♡ Υπάρχει μια υπέροχη blogging κοινότητα εκεί έξω

Με έκπληξη ανακάλυψα πόσο υπέροχοι είναι οι άλλοι bloggers. Υπάρχουν τόσες πολλές ομάδες, πρόθυμες να μοιραστούν μαζί σου συμβουλές, λύσεις και ιδέες σχετικά με το blogging.  Έμαθα τόσα πολλά όλο αυτόν τον χρόνο!

♡ Η ανάρτηση συνταγών δεν είναι εύκολη

Όλοι αυτοί οι υπέροχοι food bloggers το κάνουν να μοιάζει τόσο εύκολο αλλά δεν είναι! Παρόλο που από την πρώτη ημέρα ξεκίνησα την ανάρτηση συνταγών - και είναι υπέροχη διαδικασία ας μην γελιώμαστε - είναι τόσο απαιτητική και δύσκολη. Καμιά φορά μπορεί να ετοιμάσεις κάτι και να είναι τόσο καλό που να μην προλάβεις να το φωτογραφήσεις. Άλλες φορές προλαβαίνεις να το φωτογραφήσεις αλλά ανακαλύπτεις αργότερα ότι οι φωτογραφίες δεν είναι και τόσο καλές. Η φωτογράφιση φαγητών είναι πολύ δύσκολη και το γεγονός ότι θέλω να είναι όλα τέλεια, κάνει τα πράγματα δυσκολότερα! Τις περισσότερες φορές καταλήγω να βγάλω μερικές βιαστικές φωτογραφίες με το iPhone, διότι δεν έχω χρόνο για μια σωστή "φωτογράφηση". 

♡ Πρέπει να "ποστάρεις" τακτικά

Από την πρώτη ημέρα ζωής αυτού του blog ακολούθησα τις σχετικές συμβουλές και έστησα ένα Ημερολόγιο Αναρτήσεων (Editorial Calendar) για να προγραμματίζω τις αναρτήσεις. Ο #1 στόχος μου για αυτό το blog είναι η συχνότητα. Ο λόγος που το blog Cupcakes and Cashmere είναι από τα αγαπημένα μου είναι διότι όχι μόνο λατρεύω το περιεχόμενο αλλά και διότι ξέρω ότι κάθε πρωί θα διαβάσω κάτι νέο. 

Είναι υπέροχο το πόσα νέα πράγματα έμαθα αυτόν τον χρόνο και δεν περιμένω με αγωνία να δω τι μου επιφυλάσει η νέα χρονιά!
I can’t believe time flies so quickly but January 31st marked my first year of blogging. This little blog, that I started on a whim, started off as a hobby to express my creativity and avoid losing my mind (blame motherhood for that) has turned into something that I’m very passionate and proud about! I had absolutely no idea what I was doing when I started (and sometimes still don’t) but I sure have learned a lot over the past year!

♡ Blogging is cool

For some people blogging seems like a fake job. When starting this blog and talked to people I would often not even bring it up, like it was this little side thing. But do you know what I learned over the past year? My blog is like a small business and I get the joy to deal with all the good and all the craziness of that. Just because this space doesn’t have brick around it doesn’t make it any less of a business. This helped me to take charge of this space and begin transforming it into something that resembles an actual business – a fun and great one! Basically my dream job. 

♡ Blogging is time consuming

Even if you’re blogging as a hobby, this is so true. It takes a lot of work! You have to do all the jobs and be Editor in chief at the same time. Writing the blog posts takes some time but there is so much more to it than that! Finding or taking good photos, editing them, promoting your blog, social media all takes time. I had no idea but it's so much fun!

♡ Believe in yourself

If you don’t know, I am not the most confident person in the world, you won’t see me flaunting my selfies on instagram, or posting vlogs, I wish I did have the amazing confidence to do those things. However, blogging has given me so much confidence in many other ways. I feel like I am just writing to a friend, whenever I write a blog post. I am not a writer, by any means, but this blog has made me enjoy writing and expressing myself.

♡ It’s ok to not be perfect

I know this one is so obvious but really, it’s ok to mess up from time to time. Although my goal is to keep those posts coming, there are times when I’ve been a few hours late posting or missed a post. Instead of letting myself drown of "my site will NEVER BE SUCCESSFUL", I have had to learn to accept the occasional error, or omission. Life happens, and I am not always perfect. Even last week, my plans interfered with my usual posting schedule and I missed a Weekly Meal Plan post. But that's OK! I don't think that someone didn't make dinner for the family because I didn't post. At first, I was feeling guilty but I have slowly gotten better at accepting this and not letting posting here completely dictate my life and my emotions. 

♡ Everything is a blog post

I’ve learned that much of my life can be a blog post! From cooking dinner to planning the perfect Bday Party, everything is a blog post. Inspiration is everywhere! I love how reading other blogs, inspires me to be better and more creative.

♡ Lots of people do make a living at this

I was amazed to learn how many people actually make a good living at this. That being said, there are also a lot of struggling bloggers out there. I hope someday to be able to earn some money out of blogging.

♡ You have to be willing to learn new things

I know so much more about technology than when I started. Although my blog is on Blogger, which makes everything a lot easier, still I had to learn about coding, SEO, deep links etc. I'm definitely no expert but now I could actually hold a conversation about it! I love to read about things like design, branding and blogging strategy. I love to brainstorm ways to improve and grow this blog. 

♡ Social media is important

Sure, I had a personal Facebook and Pinterest page but that was the extent of it! However, I quickly learned that I needed to be on Twitter, Google + and Instagram too! I enjoy social media but it can get time consuming.

♡ Google analytics are cool

While I'm still struggling on how to set up my google analytics, checking my stats and post popularity, it's the first thing I do every day. It's great to check out all the places where my blog is being read! As someone that would spend all my time traveling the world if I could, it’s really cool to see that I have people reading my blog in places like USA and India. 

♡ The blogging community is filled with awesome people

I was surprised at how supportive other bloggers can be! There are all kinds of groups just for bloggers to share tips and advice and I’ve made some great connections over the past year!

♡ Food blogging isn't easy

The good food bloggers make it look so easy! Although I've started creating and posting recipes from Day 1 and while it’s a lot more fun than I expected, it’s also not quite as easy as I've thought it will be. Some times you make something so delicious but the pictures you take don't do it justice. Food photography is hard and the fact that I’m a perfectionist doesn’t help! Most of the time I snap some photos with my iPhone and that's it as I don't have time to do a proper photo shoot.

♡ Keep those posts coming!

Since the beginning of this blog I set up a Blog Editorial Calendar to help me schedule my posts. My #1 goal for the blog is consistency. The reason Cupcakes and Cashmere is one of my favorites blogs is not only because I enjoy reading her content, but because I know each morning I’m going to get a new post to start the day! One of the many things I've learned is that you need your readers to know they can count on you for new content if you want to count on them to come back to your blog.

It’s amazing how much I’ve learned over the past year and I can’t wait to see what the next year has in store! 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr