ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ / CINNAMON MONKEY BREAD

31.3.16

Ioanna's Notebook - Cinnamon Monkey Bread

(scroll down for English) 

Η πρώτη μου "γνωριμία" με το "Ψωμί της Μαϊμούς" ήταν φυσικά μέσω του Pinterest και ξαφνικά ο σχετικός πίνακάς μου γέμισε με δεκάδες παραλλαγές αυτής της συνταγής αλλά επειδή οι περισσότερες συνταγές είχαν ως βάση έτοιμη ζύμη - η οποία δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά - απλά έμεναν εκεί ανεκμετάλλευτές. Μέχρι που βρήκα αυτή την συνταγή και αφού πάντα ψάχνω για εύκολες συνταγές για το πρωινό μας, είπα να την δοκιμάσω. Την λατρέψαμε και από τότε το φτιάχνω συχνά. Επόμενο εγχείρημα είναι να δοκιμάσω την αλμυρή εκδοχή του.
Αυτό το ψωμάκι είναι ιδανικό όχι μόνο για πρωϊνό αλλά και για να συνοδέψει τον καφέ σας ή για εκείνες τις δύσκολες ώρες που θέλετε κάτι γλυκό. Μπορείτε επίσης να το προετοιμάσετε αποβραδίς και να το ψήσετε το πρωί, μέχρι να ετοιμάσετε τον καφέ σας θα είναι έτοιμο!

Εκτυπώστε την συνταγή

ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

12 Άτομα
Προετοιμασία: 35 λεπτά - Αναμονή: 1 ώρα - Ψήσιμο: 25 - 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
3 1/4 - 3 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
3/4 φλ. γάλα
1/4 φλ. νερό
1/4 φλ. βούτυρο
1 μεγάλο αυγό
1 φλ. λευκή ζάχαρη
1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κανέλα
1/2 φλ. βούτυρο, λιωμένο

Για το γλάσο
2 φλ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
2 κ.σ. νερό
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μπόλ του μίξερ ανακατέψτε 2 φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σε μπόλ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμμάτων βάλτε το γάλα, το νερό και το βούτυρο  και ζεστάνετέ τα για 15 δευτερόλεπτα στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου σας (να ζεσταθούν όχι να κάψουν - το βούτυρο δεν θα λειώσει εντελώς). Προσθέστε το μείγμα του γάλακτος στο μείγμα του αλευρίου, προσθέστε το αυγό και χτυπήστε στο μίξερ για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε 1 φλ. αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα για άλλα 2 λεπτά στην υψηλή ταχύτητα, ξύνοντας τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέστε τόσο αλεύρι ώστε η ζύμη να σχηματίσει μια μπάλα γύρω από το γάτζο του μίξερ. Μεταφέρετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη (περίπου 6-8 λεπτά). Καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Αλείψτε με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα κέικ. Ανακατέψτε τις ζάχαρες με την κανέλα. Κόψτε την ζύμη σε 36 κομμάτια και πλάστε μικρά μπαλάκια. Βουτήξτε κάθε μπαλάκι πρώτα στο λιωμένο βούτυρο και μετά στην ζάχαρη και βάλτε το στη φόρμα. Ακολουθήστε αυτή την διαδικασία για όλη την ζύμη. Εάν τυχόν σας περισσέψει βούτυρο και κανέλα ανακατέψτε τα και ρίξτε τα από πάνω. Καλύψτε με πετσέτα και αφήστε το να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45 λεπτά (ή ολονυχτίς, εάν θέλετε να το ψήσετε το επόμενο πρωί).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 25-30 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά και αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα.
Όσο κρυώνει το ψωμί προετοιμάστε το γλάσο. Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εάν το γλάσο σας είναι πολύ ρευστό, προσθέστε λίγη ζάχαρη άχνη, εάν είναι πολύ σφικτό προσθέστε ελάχιστο νερό. Όταν αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, απλώστε το στο ψωμί και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή ελαφρώς πειραγμένη από: My Baking Addiction
My first introduction to Monkey Bread was through Pinterest and instantly my Bread Recipes Board was loaded with a thousand variations of Monkey Bread (also known as Pull Apart Bread). Most of the recipes called for store-bought dough so I just pinned them for later. And then I came across to a recipe for Monkey Bread for scratch and since I'm always in the hunt for easy breakfast recipes for my family, I thought I'd give it a try. Everybody loved it and its on rotation ever since. Next step will be a savory cheesy Monkey Bread. 
Monkey Bread is one of those treats that’s suitable not only for breakfast but over coffee too or when you’re desperate for an afternoon sweet treat. What’s really wonderful is that you can make the dough ahead of time. Make the dough the night before and bake it first thing in the morning.

Print the recipes

CINNAMON MONKEY BREAD

12 Servings
Preparation: 35 Minutes - Waiting: 1 hour - Baking: 25 - 30 Minutes

INGREDIENTS
3 1/4 - 3-3/4 cups all-purpose flour
1/4 cup sugar
1 packet dry yeast
1 tsp salt
3/4 cup milk 
1/4 cup water
1/4 cup butter
1 large egg
1 cup granulated sugar
1/2 cup light brown sugar
2 tbsp cinnamon
1/2 cup butter, melted

For the frosting
2 cups powdered sugar, sifted
2 tbsp water
1 tsp vanilla extract

DIRECTIONS
Combine 2 cups flour, sugar, dry yeast and salt in a large mixer bowl and stir until blended. Combine milk, water and butter in a microwave-safe bowl. Microwave on HIGH in 15 second increments until it becomes very warm but not hot to the touch (butter won’t melt completely). Add to flour mixture with the egg. Beat for 2 minutes at medium speed scraping bowl occasionally. Add 1 cup flour, beat for 2 minutes at high speed, scraping bowl occasionally. Stir in just enough remaining flour so that the dough will form into a ball. Knead on lightly floured surface until smooth and elastic and dough springs back when lightly pressed with 2 fingers (about 6 to 8 minutes). Cover with a towel and let rest for 10 minutes.
Combine sugars and cinnamon in a shallow bowl. Cut dough into 36 pieces. Dip each piece into the melted butter and then roll in the cinnamon sugar mixture. Place in a bundt cake pan that has been generously greased. Combine any remaining butter and sugar and drizzle over rolls. Cover with towel and let rise in warm place until doubled in size, about 45 minutes (or overnight if you want to bake it in the morning). 
Bake in preheated oven at 180oC for 25-30 minutes or until rolls are golden brown. Let it cool for 5 minutes in the pan and then invert on a serving plate.
While the bread is cooling prepare the frosting. Put all the ingredients into a bowl and mix until you have a smooth mixture. If the mixture is too fluid, add some powdered sugar, if it is too firm add more water. When the frosting has the desired density, drizzle over warm bread and serve immediately.

Recipe slightly adapted from My Baking Addiction

Happy Baking! 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr