ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ // BUDAPEST TIPS & MINI GUIDE

10.5.17

Ioanna's Notebook - Budapest Trip
(scroll down for English)



Η Βουδαπέστη είναι μαγικός προορισμός! Η αρχιτεκτονική της είναι τέτοιου επιπέδου που απλά δεν το πιστεύεις. Ας μην μιλήσω για το φαγητό, τα κτήρια και τα υπέροχα ζεστά λουτρά της! Αυτή η πόλη είναι το όνειρο κάθε ταξιδιώτη διότι τα συνδιάζει όλα και επιπλέον είναι φοβερά οικονομική! Έαν λοιπόν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το Διαμάντι του Δούναβη, είναι στο σωστό σημείο. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μερικά tips που θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο!

ΓΕΝΙΚΑ

#1.Οργανωθείτε
Υπάρχουν χιλιάδες (εκατομμύρια) πράγματα να κάνει και να δει κανείς στην Βουδαπέστη. Όσες ημέρες και να μείνετε, πιστέψτε με δεν θα είναι αρκετές. Επιπλέον, τα αξιοθέατα είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη, και στις δύο όχθες του Δούναβη και θέλει αρκετή οργάνωση. Μάθετε 1-2 πράγματα για τον προορισμό σας και επιλέξτε προσεκτικά που θα πάτε και τι θα δείτε. Εγώ έμεινα 4 ολόκληρες ημέρες και παρά το πολύ οργανωμένο πρόγραμμά μας δεν κατάφερα να τα δω όλα. Οργανωθείτε λοιπόν για να μην το μετανιώσετε!

#2. Καλύτερη εποχή του χρόνου
Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε τη Βουδαπέστη αλλά εάν θέλετε καλό καιρό προτιμήστε την περίοδο από το τέλος καλοκαιριού έως της αρχές του φθινοπώρου.


#3. Που να μείνετε
Το θέμα αυτό θέλει πολύ συζήτηση καθώς οι επιλογές είναι ατελειώτες και καλύπτουν όλα τα πορτοφόλια. Η Βούδα είναι γεμάτη υπέροχα κτήρια όπως τα Λουτρά Gellért, Το Κάστρο, ο Πύργος του Ψαρά (Fisherman’s Bastion) και η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου. Η περιοχή είναι ήσυχη, ήρεμη και μπορείτε να δείτε τα πάντα σε μια ημέρα. Η Πέστη από την άλλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή, είναι το κέντρο της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της Βουδαπέστης και έχει πολλά περισσότερα πράγματα να δεις όπως το Κοινοβούλιο, τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου αλλά και πάρα πολλά εστιατόρια και μουσεία. Με λίγα λόγια, είναι πιο ζωντανή.
Επιπλέον υπάρχουν πολλές Airbnb επιλογές (εμείς αυτό προτιμήσαμε). Τα περισσότερα από τα οποία είναι αρκετά οικονομικά και έχετε πολλές πιθανότητες να μείνετε σε κάποιο ιστορικό κτήριο, με ψηλά ταβάνια και μεγάλα παράθυρα. Σημειώστε ότι στη Βουδαπέστη (δεν ξέρω εάν ισχύει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης) στα παλιά διαμερισματα υπάρχουν 2 τουαλέτες, μια που έχει μόνο την λεκάνη ενώ η μπανιέρα και ο νηπτίρας βρίσκονται στην άλλη!

#4. Χρησιμοποιείστε τα δημόσια μέσα μεταφοράς
Παρόλο που η Βουδαπέστη είναι αρκετά "απλωμένη", είναι πολύ εύκολο να μετακινηθείτε από το ένα άκρο στο άλλο, καθώς διαθέτει ένα καλά οργανωμένο σύστημα μετρό. Με 4 υπόγειες γραμμές, οι οποίες συναντούνται σε πολλά σημεία, μπορείτε να πάτε παντού. Η πρώτη γραμμή εγκαινιάσθηκε το 1896 ενώ η πιο πρόσφατη προστέθηκε το 2014. Η μετακίνηση με τη γραμμή 1 είναι από μόνη της μια μαγική εμπειρία καθώς σε γυρίζει πίσω στο χρόνο, χρησιμοποιήστε την οπωσδήποτε για μια ρέτρο εμπειρία. Προσέξτε όμως γιατί οι κυλιόμενες κινούνται σε απίστευτα γρήγορη ταχύτητα, καμία σχέση με τα δικά μας δεδομένα και εάν δεν προσέξετε ίσως δυσκολευτείτε να μετακινηθείτε με αυτές. Επιπλόν σημειώστε για κάθε χρήση δημόσιου μέσου μεταφοράς θα χρειαστείτε οπωσδήποτε εισητήριο και μην ξεχάσετε να το ακυρώσετε. Υπάρχει πολύ συχνός και αυστηρός έλεγχος εισητηρίων συνεπώς μην τολμήστε καν να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς εισητήριο, εκτός και αν θέλετε να σας τσακώσει κάποιος Ούγγρος υπάλληλος που δεν μιλάει αγγλικά. Συνίσταται να αγοράσετε εισητήριο είτε 24ωρο είτε για πολλές ημέρες.


#5. Χρησιμοποιήστε navigator μαζί με το χάρτη
Παλαιότερα η Βουδαπέστη ήταν πολύ μικρότερη και σταδιακά ενώθηκε με τα κοντινά χωριά ώσπου έφτασε το μέγεθος που έχει σήμερα. Οι Ούγγροι λοιπόν είναι πολύ περίφανοι για τη χώρα τους (όπως θα πρέπει όλοι οι λάοι να είμαστε) και έτσι αρκετοί δρόμοι και πλατείες έχουν τα ίδια ονόματα. Π.χ. θα βρείτε οδό (út) Andrássy σχεδόν σε κάθε πόλη. Σαν να μην έφτανε αυτό, και στη Βουδαπέστη θα βρείτε πολλούς δρόμους με το ίδιο όνομα. Έτσι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να τις ξεχωρήσετε είναι να βάλετε την οδό και τον ταχ. κωδικό στο navigator (το κέντρο της πόλης έχει ταχ. κωδικό 1055). Επίσης βεβαιωθείτε να γράψετε σωστά το όνομα της οδού που θέλετε, υπάρχει διαφορά μεταξύ út (λεωφόρος), utca (οδός), tér (πλατεία), κλπ.

#6. Νόμισμα
Η Ουγγαρία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι στη ζώνη του Ευρώ. Αουτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε Φιορίνια, το επίσημο ουγγρικό νόμισμα. 300 Φιορίνια ισοδυναμούν με 1€. Για τους παλιούς, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούν τις δραχμές καθώς 1 Φ = 1 Δρχ. Το μικρότερο χαρτονόμισμα είναι αυτό των 500 Φ, γι' αυτό προετοιμαστείτε για πολλά κέρματα! Καλό είναι μέχρι να εξοικιωθείτε με το νόμισμα να είστε πολύ προσεκτικοί και να μετράτε τα μηδενικά καθώς το χαρτονόμισμα των 2,000 Φ μοιάζει πολύ με αυτό των 20,000 Φ. Μετρήστε λοιπόν τα ρέστα που σας δίνουν, ειδικά στα ταξί και στα μπάρ.
Επιπλέον αποφύγετε να ανταλλάξετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο καθώς δεν έχει πολύ συμφέρουσα ισοτιμία, εάν είναι ανάγκη ανταλλάξτε μόνο ένα μικρό ποσό. Αναζητήστε την καλύτερη ισοτιμία στα ανταλλακτήρια του κέντρου, εγώ βρήκα συμφέρουσα τιμή σ' αυτό που βρίσκεται απέναντι από το New York Cafe (τουλάχιστον όταν την επισκέφθηκα). Πόσα Φιορίνια πρέπει να έχετε μαζί σας; Όχι παραπάνω από 10,000 Φ!


#7. Ουγγρική γλώσσα
Παρόλο που η Βουδαπέστη είναι πολύ δημοφιλής προορισμός, δεν μιλούν όλοι αγγλικά και μερικές φορές είναι δύσκολο να συνεννοηθείς στα καταστήματα και τα εστιατόρια. Επιπλέον καλό είναι να γνωρίζετε μια-δυο λέξεις, όλοι οι λαοί το εκτιμούν εάν προσπαθήσετε να μιλήσετε στη γλώσσα τους.

Γειά σου είναι Helló (Hell-oh) ή Szia (SEE-a)
Καλημέρα είναι Jó Reggelt (Yo Reg-gaet)
Καλησπέρα είναι Jó Estét (Yo Est-Ate)
Αντίο είναι Viszontlátásra (VEE-sont-la-tash-ra)
Ευχαριστώ είναι Köszönöm (KO-so-nom)
Μιλάτε αγγλικά είναι Beszél angolul? (BE-seyl AN-go-loul?)

#8. Νυχτερινή Φωτογράφηση
Η Βουδαπέστη είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για νυχτερινή φωτογράφηση. Είτε είστε φωτογράφος είτε όχι, η νυχτερινή Βουδαπέστη είναι λαμπερή και εντυπωσιακή. Στις όχθες του Δούναβη θα μπορέσετε να έχετε την καλύτερη θεά όλων των μνημίων.

#9. Τι να φορέσετε
Ο καιρός μπορεί να κρυώσει απότομα και το βραδάκι, λόγω του ποταμιού, έχει αρκετή υγρασία. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε μαζί σας κάποιο ζεστό μπουφάν ή ζακέτα και οπωσδήποτε το μαγιό σας. Δεν πρέπει να χάσετε τα θερμά λουτρά!

#10. Απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 10.00 μ.μ.
Εάν θέλετε ή χρειάζετε να αγοράσετε αλκοόλ, κάντε το πριν τις 10.00 μ.μ. διότι απαγορεύετε η πώλησή του μετά από τις 10.00 στα καταστήματα της Βουδαπέστης. Βέβαια, υπάρχουν μερικά καταστήματα με ειδική άδεια, αλλά καλό είναι να τα αποφύγετε.



ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
#1. Ουγγρικό Κοινοβούλιο
Ακριβώς δίπλα στο μνημεία των Παπουτσιών (βλ. σχετικά παρακάτω) βρίσκεται το εντυπωσιακό κτήριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, το τρίτο μεγαλύτερο Κοινοβούλιο του κόσμου. Αυτό το νεογοτθικού ρυθμού κτήριο είναι ανοιχτό στο κοινό για επισκέψεις διάρκειας 45-50 λεπτών κάθε μέρα, αρκεί να μην υπάρχει συνέλευση σε εξέλιξη.

#2. Κρατική Όπερα
Μπορείτε να περιγυηθείτε στην Όπερα της Βουδαπέστης καθημερινά, ακολουθώντας μια από τις οργανωμένες ξεναγήσεις που οργανώνονται (δυστυχώς θα πρέπει να αρκεστείτε στην αγγλική διότι δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα). Το εσωτερικό του κτηρίου είναι εντυπωσιακό με πληθώρα έργων τέχνης και πραγματικά δεν πρέπει να το χάσετε. Πάντως πριν την ξενάγηση ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα, μπορεί να υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα παράσταση (τις περισσότερες φορές τα εισητήρια κοστίζουν λιγότερο από την ξενάγηση) και έτσι να πετύχετε ... με ένα σμπάρο δυο τριγώνια!
Ioanna's Notebook - Budapest Trip

#3. Βασιλική του Αγίου Στεφάνου
Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (επίσης γνωστή ως Szent István-bazilika), είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία και μάλιστα είναι η μεγαλύτερη της Βουδαπέστης. Για μια πανοραμική θέα της πόλης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον πύργο της. Θα χρειαστεί βέβαια να ανεβείτε κάποια εκατοντάδες σκαλιά αλλά η θέα σίγουρα θα σας ανταμοίψει.

#4. Πύργος του Ψαρά
Ο Πύργος του Ψαρά (ή Halászbástya στα Ουγγρικά) είναι μια τεράστια βεράντα νεογοτθικού και νεορομαντικού ρυθμού κοντά στο Κάστρο στην μεριά της Βούδας και μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιο παραμύθι. Οι επτά πύργοι του μνημείου αντιπροσωπεύουν τις επτά ουγγρικές φυλές που ίδρυσαν την χώρα το 895. Επιπλέον, εκεί θα βρείτε την ωραιότερη θέα της πόλης.
 

#5. Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Chain Bridge)
Η Βούδα και η Πέστη χωρίζονται από τον Δούναβη και υπάρχουν γύρω στις 8 γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές. Η πιο δημοφιλής από όλες είναι η Αλυσιδωτή Γέφυρα (Széchenyi Chain Bridge), από την οποία μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή θέα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου της περιοχής του Κάστρου αλλά και του Ουγγρικού Κοινοβουλίου. Δύο υπέροχα πέτρινα λιοντάρια φυλάνε τις δυο πλευρές της γέφυρας.

#6.Τα Παπούτσια στο Δούναβη
Τα Παπούτσια στις Όχθες του Δούναβη, μαρτυρούν την φρικιαστική ιστορία πολλών εβραίων οι οποίοι κατα την διάρκεια των ετών 1944-1945, αναγκάστηκαν να παραταχθούν στις όχθες του, ξεγυμνώθηκαν, εκτελέστηκαν και στη συνέχεια τα πτώματά τους πετάχθηκαν στο ποτάμι. Το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους όσους έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της σκοτεινής αυτής περιόδου. Θα το βρείτε κοντά στο Κοινοβούλιο.


#7. Δούναβης
Ο Δούναβης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης και οι όχθες του στη Βουδαπέστη έχουν ανακηρυχθεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο πιο όμορφος (αλλά και δημοφιλής) τρόπος για να έχετε μια διαφορετική προσέγγιση της Βουδαπέστης είναι να κάνετε μια βόλτα στο ποτάμι κατά τη διάρκεια του απογεύματος.Υπάρχουν πολλές κρουαζιέρες, οι περισσότερες από τις οποίες προσφέρουν και δείπνο.

#8. Εβραϊκή Συνοικία
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είχε μετατραπεί σε γκέτο το οποίο περιέβαλε μάλιστα και ψηλός τοίχος. Σήμερα είναι μια ζωντανή περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη συναγωγή της οδού Dohány. Η Συναγωγή είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης και η δεύτερη του κόσμου. Αξίζει να την επισκεφθείτε καθώς ο περιβάλλον αυτής χώρος σφίζει από ιστορία.
Ioanna's Notebook - Budapest Trip 

#9. Μουσικό Συντριβάνι στο Νησί της Μαργαρίτας
Όπως η Νέα Υόρκη έχει το διάσημο Central Park, η Βουδαπέστη έχει το Νησί της Μαργαρίτας (ή Margitsziget). Το πάρκο είναι τεράστιο και είναι ιδανικό για μια απογευματινή βόλτα. Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το δωρεάν σόου με φώτα και μουσική που λαμβάνει χώρα στο σιντριβάνι κάθε μέρα, αργά το απόγευμα, από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο. Πάρτε ένα snack ή έναν καφέ, βρείτε μια θέση στα γύρω παγκάκια και απολαύστε ένα μοναδικό σόου. Η μουσική και τα φώτα δημιουργούν μια υπέροχη, ρομαντική ατμόσφαιρα. Η πρόσβαση στο Νησί της Μαργαρίτας είναι εύκολη, μπορείτε να πάτε περπατώντας απλά ακολουθήστε την Κίτρινη Γέφυρα που οδηγεί στο Νησί.
Ioanna's Notebook - Budapest Trip

#10. Θερμά Λουτρά
Η Βουδαπέστη είναι η πόλη των θερμών λουτρών. Δοκιμάστε τα και δεν θα το μετανιώσετε. Υπάρχουν αρκετά στην πόλη με πιο διάσημα τα Λουτρά Szechenyi. Πάντως μην αφιερώσετε ολόκληρη την ημέρα σας στα λουτρά, φροντίστε να τα επισκεφθείτε στο τέλος της ημέρας σας κατά της 17.00-19.00. Είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια έντονη ημέρα. Στην πλευρά της Βούδας υπάρχουν τα Λουτρά Gellért με υπέροχο διάκοσμο. Πάντως τα περισσότερα λουτρά θα τα βρείτε στην πλευρά της Βούδας, τα οποία είναι πιο πολυτελή βέβαια στην πλευρά της Πέστης θα βρείτε τα πιο δημοφιλή. Διαλέξτε ότι σας ταιριάζει.

#11. New York Café
Αυτό το Café υπεριφανεύεται ότι είναι το πιο όμορφο του κόσμου, και  η αλήθεια είναι ότι θα συμφωνήσω. Το New York Café είχε ένα λαμπρό παρελθόν, οι θαμώνες του ήταν κορυφαίοι συγγραφείς και εκδότες αλλά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταλείφθηκε. Ευτυχώς, ανακαινίσθηκε και απέκτησε την χαμένη του λάμψη. Βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Boscolo Budapest Hotel και ουσιαστικά μοιάζει με ένα μέρος όπου οι βασιλείς θα μπορούσαν να πίνουν το απογευματινό τους τσάι.

#12. Ruin Pubs
Ένα από τα αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι οι λεγόμενες Ruin Pubs. Πρόκειται για εγκαταλελημένους χώρους οι οποίοι μετατράπηκαν σε μπαρ από τους ντόπιους, χρησιμοποιόντας για τη διακόσμησή τους παλιά (ότι να 'ναι) αντικείμενα. Η πιο δημοφιλής είναι η Szimpla Kert. Εάν δεν έχετε τον χρόνο να επισκεφθείτε μερικές, αυτή σίγουρα δεν πρέπει να την χάσετε. Έχουν μοναδική ατμόσφαιρα, μπορείτε να παραμείνετε στο πρώτο επίπεδο εάν έχετε διάθεση για χωρό ή να περάσετε στον δεύτερο όροφο για μια πιο ήσυχη ατμόσφαιρα. Σημειωτέον, δεν χρειάζεται να πληρώσετε είσοδο για να τις επισκεφθείτε οπότε δεν χάνετε τίποτα να ρίξετε μια ματιά. 

Ioanna's Notebook - Budapest Trip

# 13. Υποκείψτε στο φαγητό
Το φαγητό είναι μεγάλη υπόθεση στη Βουδαπέστη. Ένα είναι σίγουρο, δεν θα πεινάσετε σ' αυτήν την πόλη καθώς οι επιλογές είναι άπειρες. Εάν σας αρέσει η πάπρικα, τα κρέατα, τα λουκάνικα και οι σούπες θα λατρέψετε την ουγγρική κουζίνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Kürtőskalács, το λεγόμενο Κέικ Καμινάδα. Απλά αναζητήστε ένα υπαίθριο πάγκο και σταθείτε στην ουρά (έτσι θα ξέρετε ότι φτιάχνονται επί τόπου και είναι φρέσκα!).
Ioanna's Notebook - Budapest What & Where to to eat


ΠΟΥ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
#1. Λεωφόρος Andrassy 
Σε αυτή τη λεωφόρο (μοιάζει πολύ με την δική μας Πανεπιστημίου) θα βρείτε όλες τις μεγάλες μάρκες καθώς και μικρότερες μπουτίκ στους κάθετους αυτής δρόμους.

#2. Váci Utca
Ο πιο δημοφιλής δρόμος για ψώνια στη Βουδαπέστη. Απολαύστε την απογευματινή σας βόλτα παρέα με ένα σνάκ.

#3. Κεντρική Αγορά
Σε αυτήν την κλειστή αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων, αναμνηστικών κλπ.

ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ
#1. Ουγγρική Πάπρικα
Αποξηραμένη, σε σακκουλάκια, τσίγκινα ή κεραμικά κουτάκια ή σε μορφή πάστας είναι το καλύτερο δώρο για φίλους και συγγενείς. Επιπλέον αν και οικονομική, είναι εξαιρετικής ποιότητας που όμοιά της δεν θα βρείτε. Κυκλοφορεί σε τρεις τύπους: Κανονική, καυτερή και γλυκιά (πάρτε και τα τρία είδη, θα με θυμηθείτε όταν μαγειρεύετε!).

#2. Palinka
Παραδοσιακό ποτό με φρούτα σε διάφορες γεύσεις (κάτι σαν τσίπουρο/ρακί με άρωμα φρούτων). Δυνατό αλλά πολύ καλό, ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα.

#3. Χειροποίητα ουγγρικά κεντήματα και δαντέλες
Αν και λίγο υπερβολικά, όλοι όσοι λατρεύετε τα παραδοσιακά κεντήματα, θα εντυπωσιαστείτε με την ποικιλία τους.

#4. Unicum
Ουγγρικό παραδοσιακό λικέρ το οποίο φτιάχνετε από 40 διαφορετικά φαρμακευτικά βότανα και μπαχαρικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φάρμακο (ένα σφηνάκι και σου περνούν τα πάντα!).

Η Βουδαπέστη είναι ο καλύτερος συνδιασμός οικονομίας και πολυτέλειας, το φαγητό είναι απίθανο και υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε που σίγουρα θα θέλετε να πηγαίνετε ξανά και ξανά.

INFO
Ξενοοχεία
Aria Hotel Budapest 

Ποτό
Szimpla Kert

Διαβάστε επίσης
Ioanna's Notebook - Budapest Trip

Budapest is an amazing destination! The architecture is on a level that you simply can believe. Not to mention the food, the design, and the historic thermal baths, this city truly is any traveler’s dream, and it’s also super affordable! If you are planning to visit Budapest, the Pearl of the Danube, you are in the right place. I’m here with some tips that will help you have a great time in this iconic city.

GENERAL TIPS

#1. Do your planning
There is a ton to do and see in Budapest and many of the main sites are spread out among several neighborhoods making it confusing. Do your research and prioritize what are the most important things to see and how to maximize your time. I spend 4 days there and despite our detailed plan, I missed out a lot of sights.


#2. Best Time of Year
There isn’t really a bad time of year to visit Budapest but for the best weather, plan your trip toward the end of Summer or beginning of Fall.

#3. Where To Stay
Hotel options in Budapest are endless from budget o world-class properties. Hilly Buda is full of elegant architecture such as Gellért Bath, Buda Castle, Fisherman’s Bastion and Matthias Church. The area is calm and serene, and you can see everything in less than a day. Pest has a thriving nightlife, business and culture scene and a whole lot of sights. The most important being the Hungarian Parliament Building, but it also hosts tons of churches, vibrant restaurants, thermal baths and other interesting landmarks.
Also there is a plenty of Airbnb options in Budapest. Some of them are quite affordable and chances are you may end up renting an Instagram perfect high-ceiling apartment in an old historic building. Keep in mind that some apartments have 2 WC, one with a sink and a bathtub and another with just a toilet!

#4. Use the public transportation system
Although Budapest is quite spread out, it’s a very easy city to get around in, mostly due to its well made metro system. With 4 crisscrossing underground subway lines, you can get pretty much anywhere you need to go. The first line was opened in 1896 and the newest was added in 2014. Traveling with Line 1, is quite an experience itself, it's very retro. Keep in mind that the escalators move very, very quickly and you have to be careful stepping on and off. Note that there are no free transfers, you need a new ticket if you are going from the train to the bus or the tram and always validate your ticket. Budapest public transport runs on the honor system for validating tickets, however there are frequent spot checks by security officers and you don’t want to get busted by a Hungarian officer who won't speak much English. It is better if you get a 24h ticket or multi day pass. 


#5. Use a navigator with your map
Budapest used to be much smaller city and it grew by gradually adding surrounding villages to the capital as it was growing. Hungarians are pretty proud of their country, so in most of the cities, you will find streets and squares bearing the same name. For example, almost every Hungarian city has Andrássy út. Also there are many more popular streets that are multiple times on the map of Budapest. The only way you can differentiate between them is putting the address to your navigation by ZIP code (the one in the city center is 1055). Make sure always enter the correct name of the street where you are headed to. There is a difference between út (way), utca (street), tér (square), etc.

#6. Currency
Hungary is part of the EU but not yet on the Euro. This means you’ll need to use Hungarian Forint. 300 Ft equals just over 1E. The smallest bill is the 500 FT so be prepare to carry a lot of coins! When receiving money back, make sure to count the zeros. It’s new currency to you and if you are slightly buzzed the 2,000 and 20,000 can look very similar. So be especially cautious at bars or in taxis. There are people that prey on tourists' ignorance. On a money related note, be sure not to exchange a lot of money at the airport, as they don't have a good exchange rate. Search for the best currency exchange in the center. I've found that the one across the street from New York Cafe has the best rate (at least when I was in Budapest). How much Forint should you carry in your wallet? 10,000 Ft. are enough!


#7. Hungarian Language Tips
Although Budapest is a very popural travel destination, not everyone speaks English and sometimes is hard to communicate in stores, restaurants etc. Besides that, it’s always nice when visiting a foreign country to know some language basics.

Hello is Helló (Hell-oh) or Szia (SEE-a)
Good Morning is Jó Reggelt (Yo Reg-gaet)
Good Day is Jó Nap (Yo KNap)
Good Evening is Jó Estét (Yo Est-Ate)
Goodbye is Viszontlátásra (VEE-sont-la-tash-ra)
Informal Goodbye is Viszlát (VEES-lat)
Thank You is Köszönöm (KO-so-nom)
Do you speak English is Beszél angolul? (BE-seyl AN-go-loul?)

#8. Photograph Budapest at night is a must
Budapest might just be one of the most popular places for night photography. Whether you’re a photographer or not, Budapest really lights up at night and it’s particularly stunning at the Danube where you have the best view of the landmarks.

#9. What to Bring
The weather in Budapest can get chilly, so make sure you bring a warm jacket and don't forget your swimsuit. You really can’t miss the thermal baths!

#10. Buying alcohol after 22:00 is forbidden
If you want (need) to buy alcohol, do it before 10 pm, because it is forbidden to sell alcohol after 22:00 in shops in the central districts of Budapest. There are some shops that have a special license, but try to avoid it.


WHAT TO DO
#1. Hungarian Parliament
Right next to the Shoes on the Danube is the magnificent Hungarian Parliament, the third largest parliament building in the world. This Neo-Gothic building is open to visitors for a 45-50 minute tour at specific times every day, but only when the assembly is not in session.

#2. State Opera House
The State Opera House offers tours during the day. The interior is very up-scale and beautiful and it's worth the visit. Before you go, take a look at the Opera Programme, chances are you might find an interesting performance to attend to.
Ioanna's Notebook - Budapest Trip

#3. St. Stephens Basilica
St. Stephens Basilica (also known as Szent István-bazilika), is a Roman Catholic church and the largest church in Budapest. If you wish to have a panoramic view over Budapest city, don’t just visit the Basilica, you should visit its panoramic tower as well. You will have to climb a few hundred steps, but the view will be very rewarding.
#4. Fisherman’s Bastion
Fisherman’s Bastion (aka The Halászbástya in Hungarian) is a terrace in neo-Gothic and neo-Romanesque style situated on Castle hill on the Buda side and looks straight out of a fairytale. The seven towers of this monument represent the seven Hungarian tribes that founded the country in 895. Besides that, it also has the best views of Budapest.
 

#5. Széchenyi Chain Bridge
Buda and Pest are separated by Danube river, and no less than eight bridges link the two city parts. The most well-known of these bridges is the Széchenyi Chain Bridge, where you can get a really good view of Budapest from the bridge, including the Castle district and the Hungarian Parliament. Two incredible stone lions guard the bridge at both sides.

#6. Shoes on the Danube Memorial
The shoes on the Danube banks tell the horrific war story of the many jews who, during 1944-1945, were forced to line on the banks of the Danube, strip naked, shot to death and thrown into the river. The shoes are a fitting tribute to all those who lost their lives, but also a sad reminder of a very dark period. You can find it along the river on the Pest side, near the Parliament.


#7. River Danube
The Danube is Europe’s second-longest river and its banks in Budapest are a part of Unesco World Heritage sites. A very popular way to explore the city and watch the top sights is by taking a river cruise during the day or the evening.

#8. Visit the Jewish Quarter
During World War II, it was a walled ghetto, but today it’s home to a vibrant Jewish culture including the grand Dohány Street Synagogue. The Grand Synagogue is the largest in Europe and second largest in the world. The area around it is interesting with a lot of history.
Ioanna's Notebook - Budapest Trip 

#9. Watch the Show on the Fountain at Margaret Island
Just like as New York has the famous Central Park, Budapest has Margaret Island (or Margitsziget). This park is huge and it´s perfect to spend an afternoon around here. One of the things on the Island that I strongly advise you not to miss is the free show with lights and music that takes place near the fountain, at the end of the afternoon between March and October. Get yourself a snack and/or a drink, find a spot near the fountain and enjoy a unique show. The music and the lights create a magical and romantic atmosphere. Getting to the park is quite easy and you can even go there on foot. Just keep an eye on the yellow bridge, it will lead you to Margaret Island.
Ioanna's Notebook - Budapest Trip

#10. Try the famous thermal baths
Budapest is known as the city of thermal baths. You won´t regret spending some time on this activity. There are several places where you can experience these baths, the most famous is the Szechenyi Baths. There is no need to spend an entire day at the baths. You can go sightseeing and book the visit to the baths to the end of the day, around 17.00-19.00. It’s the perfect way to relax after a busy day. On the Buda side, you can find the Gellért Bath with its famous Art Nouveau entrance hall and architecture. Many of Budapest’s thermal baths lie on the Buda side, and while the baths in Buda tend to be more upscale and luxurious, those in Pest are more popular.

#11. Visit New York Café
This Café prides itself of being the most beautiful café in the world, and I'll have to agree with that. New York Café had a glorious past and was attended by writers and editors, however, after World War II it began to be neglected and to serve as a sports goods store. Fortunately, years later the place was restored recovering its former charm. It’s located inside Boscolo Budapest Hotel and basically looks like the place a Queen would sip her afternoon tea.

#12. Visit the famous Ruin Pubs
One of the main attractions in Budapest are the Ruin Pubs. These so-called ruin pubs are abandoned spaces turned into clubs by locals with second-hand furniture and lots of creativity. The most famous is the Szimpla Kert. If you don´t have the opportunity to visit several ruin pubs, I recommend go visit at least this one. I love the concept of these bars, their atmosphere is unique. You can stay on the first floor if you like to party and dance or go on the second floor, if you want to chat and hang out with some friends. You don’t even have to pay an entry fee so it’s nice to check it out. 

Ioanna's Notebook - Budapest Trip

# 13. Indulge in the food
The food scene in Budapest is huge. Budapest is a foodie town and you choices you have are unlimited. If you love paprika, soups and sausages you are going to love the local cuisine. Don’t miss the Kürtőskalács, a classic Chimney Cake. Just look for a stand with a line (so you know they are being made fresh!).
Ioanna's Notebook - Budapest What & Where to to eat


WHERE TO SHOP
#1. Andrassy Avenue
This avenue features the big brands as well as some smaller boutiques once you venture down the side streets.

#2. Váci Utca
The most famous shopping street in Budapest is great for an afternoon stroll and a bite to eat.

#3. Central Market Hall
This indoor market hall features local produce, food stalls, souvenirs, gifts and more.

WHAT TO BRING HOME
#1. Hungarian Paprika
Dried, packed in bags, pretty little cans, ceramic jars or in a tube as a paste it’s cheap and appropriable souvenir. You can use it at home when you will be cooking a goulash soup or gift your family and friends.

#2. Palinka
A traditional fruit brandy made of plums, apricots, apples, pears or cherries.

#3. Handmade Hungarian Lace and Embroidery
For those who like traditional folk souvenirs.

#4. Unicum
A Hungarian herbal liqueur that is made of a mixture of over 40 different kinds of medicinal herbs and spices.

Budapest is the perfect combo of cheap and luxe, the food is awesome and there’s lots of history and beautiful things to do in Budapest. I don’t know about you, but I’m definitely going back.


INFO
Hotels
Aria Hotel Budapest 

Drinks
Szimpla Kert

Read also 
Ioanna's Notebook - Budapest Trip

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. καλησπέρα σας , θα ήθελα να ρωτήσω πως είναι καλύτερα να πάω απο το αεροδρόμιο στο κέντρο και ταξιδεύουμε νωρίς από Βουδαπέστη στην επιστροφή 0700 τι μέσω να χρησιμοποιήσουμε . σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Το διεθνές αεροδρόμιο Ferenc Liszt της Βουδαπέστης (στα Ουγγρικά Budapest Liszt Ferenc nemzetközi Repülőtér), βρίσκεται 16 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Για να μετακινηθείτε από και προς το αεροδρόμιο με τη δημόσια συγκοινωνία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Λεωφορείο 200E, το οποίο εκτελεί την διαδρομή μεταξύ του Terminal 2 του αεροδρομίου και του τερματικού σταθμού του μετρό Kőbánya – Kispest (γραμμή Μ3 του μετρό-Μπλέ). Από τον τερματικό σταθμό του μετρό Kőbánya – Kispest, μπορείτε να πάρετε τη μπλε γραμμή του μετρό Μ3 με κατεύθυνση το Újpest Központ για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει ανταπόκριση με τις γραμμές του μετρό Μ1 και Μ2 στη στάση tér Deák Ferenc στο κέντρο της πόλης.
      Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις σας θα βρείτε εδώ: http://www.boudapesti.info/p/boudapesti-metro.html
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστω παμε 7/7 εως 11/2 , εκλεισα με μια εταιρια Shuttle Budapest team 20ε για το πρωινο ξυπνημα , πολυ χρησιμες οι πληροφοριες , ελπιζουμε να περασουμε καλα διαβασα οτι εχει και μια γιορτη αυτες τις μερες

      Διαγραφή

myTaste.gr