GUEST POST: 3+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

13.9.17

Back to School Tips | Ioanna's Notebook
(scroll down for English)

Σήμερα έχουμε καλεσμένη στο blog! 
Έχω την χαρά αλλά και την τιμή να φιλοξενώ την Έλενα από το Busy Mama's Corner, η οποία μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες συμβουλές για την ομαλή μετάβαση των παιδιών (αλλά και των γονιών!) στο σχολείο.
Η Έλενα είναι μια μαμά-blogger, από τις πρώτες που "ανακάλυψα" και διαβάζω φανατικά οτιδήποτε δημοσιεύει. Μάλιστα είχα την χαρά να την γνωρίσω πρόσφατα από κοντά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή προσωπικότητα. Χαμογελαστή, ευχάριστη, γεμάτη θετική ενέργεια, πάθος γι' αυτό που κάνει και πάνω απ' όλα γεμάτη καλή διάθεση να μοιραστεί ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες.
Τον λόγο στην Έλενα λοιπόν!

Γεια σας κι από μένα και χαίρομαι που η Ιωάννα με φιλοξενεί για σήμερα. Μου ζήτησε να γράψω λίγα πραγματάκια για τους γονείς που τα παιδιά τους (μικρά και μεγάλα) ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στο σχολείο. Να σας πω ότι το κείμενο αυτό το γράφω ως έμπειρη εκπαιδευτικός κι όχι από την πλευρά της μαμάς. Συγκέντρωσα tips/συμβουλές που μπορεί λίγο να σας βοηθήσουν. 

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά...

Συμβουλές για την ομαλή μετάβαση των παιδιών στο σχολείο | Ioanna's Notebook

1. Μπαίνουμε οικογενειακώς σε πρόγραμμα
Τι σημαίνει αυτό; Περάσατε ένα τέλειο καλοκαίρι κι ακόμα και τώρα εύχεστε να κολυμπούσατε σε εκείνη τη φοβερή παραλία... Το ημερολόγιο στον τοίχο όμως δείχνει 13/9 και τα σχολεία έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και δυο μέρες γι' αυτό η ονειροπόληση τέλος. Ακριβώς επειδή αυτή η εβδομάδα είναι φάση προσαρμογής εκμεταλλευτείτε το για να επαναφέρετε το πρόγραμμα ύπνου μαζί με τη βραδινή ρουτίνα αν πρόκειται για μικρά παιδάκια παιδικού & νηπιαγωγείου. 
Οργανώστε χωρίς πίεση το πρόγραμμα του παιδιού με τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ενημερωθείτε από τους καθηγητές των δραστηριοτήτων για τις διαθέσιμες ώρες και φτιάξτε το πρόγραμμα του παιδιού έχοντας στο μυαλό σας ότι είναι...παιδί (τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει το δημοτικό). Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να οργανώσετε το πρόγραμμα των παιδιών έχοντας στο μυαλό σας ότι έχουν ανάγκη από λίγο ελεύθερο χρόνο έστω κι αν είναι ελάχιστος. 
Τέλος, μανούλες οργανώστε τις δουλειές του σπιτιού και την προετοιμασία των γευμάτων καθώς είναι σίγουρο ότι σε πολύ λίγες μέρες θα χρειαστεί να βοηθάτε τα παιδιά είτε στο διάβασμα είτε μεταφέροντας τα σε εξωσχολικές δραστηριότητες. 
Eκτυπώστε λίστες ώστε να μπορέσετε να οργανωθείτε ακόμα καλύτερα (ρίξτε μια ματιά στην κατηγορία free printables, μπορεί να βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει!).

2. Ψωνίστε έγκαιρα τα σχολικά που θα χρειαστούν τα παιδιά
Αποφύγετε να αφήσετε τα ψώνια για τη σχολική λίστα τελευταία στιγμή γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τρέχετε αγχωμένη να τα προλάβετε όλα και ίσως τελικά να μην τα προλάβετε... Άνθρωποι είμαστε αλλά ξέρετε πως θα νιώσει το παιδί τις επόμενες μέρες στο σχολείο χωρίς κάποια από αυτά που θεωρεί η δασκάλα απαραίτητα; 

3. Όχι άγχος και ακρότητες
Ακόμα κι αν πάει το παιδί σας για πρώτη φορά παιδικό ή πρώτη δημοτικού εσείς δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να καταβληθεί από το άγχος. Ο ρόλος σας είναι να στηρίζετε τα παιδιά και να απαλύνετε το δικό τους άγχος και τις αγωνίες τους. Μιλήστε με τα παιδιά σας, παρατηρείστε συμπεριφορές κι επεμβαίνετε όταν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο. Δώστε τους το χώρο και το χρόνο να μιλήσουν κι έτσι ίσως να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις. Έχουν ήδη ένα μεγάλο φορτίο στις πλάτες τους, μην τα φορτώνετε με τα δικά σας άγχη κι αγωνίες.

4. Μιλήστε με την καινούρια δασκάλα του παιδιού
Σε περίπτωση που το παιδί έχει φέτος διαφορετική δασκάλα με πέρσι ή είναι αυτό που λέμε "πρωτάκι" μη διστάσετε να βρεθείτε στο χώρο του σχολείου ώστε να μιλήστε και να γνωριστείτε με την καινούρια δασκάλα και μη χάσετε την πρώτη συνάντηση γονέων. Να επικοινωνείτε με τον εκπαιδευτικό που έχει αναλάβει το παιδάκι σας ώστε να είστε πάντα ενήμερη για ότι αφορά το παιδάκι σας. Ακόμα κι αν πάει το παιδί Γυμνάσιο/Λύκειο φροντίστε να ξέρετε και να επικοινωνείτε με τους καθηγητές τους γιατί έτσι αποδεικνύετε ότι νοιάζεστε κι εμπλέκεστε στη διαδικασία της μάθησης του. Προς θεού μη ζητήσετε από τη δασκάλα να σας πει το πως είναι το όνομα της στο Facebook ή το Instagram. Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα επικοινωνίας τότε θα το αναφέρει εκείνη.

Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια και τους γονείς τους και να είναι μια υπέροχη χρονιά.

Λίγα λόγια για την Έλενα

Ακολουθήστε την Έλενα στα social media


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr