19+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΣΑΣ

21.11.17



Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να δοκιμάζετε αρώματα και στο τέλος να μην μπορείτε να αποφασίσετε αν σας ταιριάζει ή όχι; Πόσες άλλες έχετε αναρωτηθεί γιατί το αγαπημένο σας άρωμα μυρίζει πάνω σας τελείως διαφορετικά, να μην διαρκεί τόσο ή ακόμη να είναι υπερβολικά έντονο σε σχέση με παλιότερα;

Για όλα αυτά απευθύνθηκα στην ειδικό. Η Μαίρη από το "Χρώματα κι Αρώματα" μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της και μας δίνει 19+1 συμβουλές για το άρωμά μας, τόσο για τη σωστή δοκιμή και επιλογή όσο και τη σωστή χρήση του. 

1. Δοκιμάζοντας αρώματα, μην βάζετε πολλά διαφορετικά αρώματα πάνω σας

Το να ψεκάζουμε πολλά διαφορετικά αρώματα πάνω στο δέρμα μας είναι λάθος. Οι μυρωδιές μπερδεύονται και τελικά θα δυσκολευτούμε πολύ στο να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Αντ’ αυτού είναι προτιμότερο να μην βάλουμε πάνω μας το άρωμα και να ψεκάσουμε μια φορά πάνω σε ένα χαρτάκι, να το μυρίσουμε και να σχηματίσουμε μια γενική ιδέα. Αν μας αρέσει, τότε μόνο το ψεκάζουμε και πάνω μας.

2. Δοκιμάστε το στα σωστά σημεία 

Τα σωστά σημεία δοκιμής είναι στον καρπό και στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Εκεί η κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ επιφανειακή και βοηθάει στο να ενεργοποιηθεί το άρωμα ταχύτερα. Ακόμη και αν ψεκάσουμε σε κάποιο από αυτά τα δυο σημεία, θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα (γύρω στα 15 με 20 λεπτά) για να αποκαλυφθεί πλήρως ο χαρακτήρας του αρώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτά τα λεπτά θα χαθούν οι νότες κορυφής και θα μείνουν οι μεσαίες νότες του αρώματος.

3. Δεν τρίβουμε το σημείο δοκιμής

Δεν τρίβουμε ποτέ εκεί που εφαρμόσαμε το άρωμα. Γενικά υπάρχει η συνήθεια, αφού βάλουμε το άρωμα πάνω μας να πάμε και να το τρίψουμε και αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί με αυτόν τον τρόπο ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και αλλοιώνουμε τη μυρωδιά. Είναι προτιμότερο να το αφήσουμε στο δέρμα και να απορροφηθεί μόνο του.

4. Δοκιμάστε το στο δέρμα σας

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να μυρίζουμε ένα άρωμα μόνο στα ειδικά χαρτάκια (blotters) και επειδή μας αρέσει να κρίνουμε ότι θα ταιριάζει και σε εμάς. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει μόνο αν το έχουμε βάλει πάνω στο δέρμα μας και το έχουμε αφήσει για τουλάχιστον 15 λεπτά, και αυτό γιατί θα πρέπει να συμπληρώνει τη δική μας φυσική μυρωδιά. Εξάλλου τα αρώματα μυρίζουν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και επηρεάζονται από τον τύπο δέρματος αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή.

5. Ξεκουράστε τη μύτη σας

Είναι λογικό όταν μπαίνουμε σε ένα αρωματοπωλείο να θέλουμε να δοκιμάσουμε όσο το δυνατό περισσότερα αρώματα, για να καταλήξετε σε αυτό που μας αρέσει περισσότερο. Τελικά όμως μετά από μερικές δοκιμές αισθανόμαστε σαν να μην μπορούμε πια να ξεχωρίσουμε το ένα άρωμα από το άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που εισπνέουμε την έντονη μυρωδιά του αρώματος οι αισθητήρες που βρίσκονται στη μύτη μας γίνονται ολοένα και λιγότερο ευαίσθητοι, αδυνατώντας στο τέλος να ξεχωρίσουν τις νότες των αρωμάτων. Μην απογοητεύεστε γιατί υπάρχει λύση γι' αυτό και είναι οι κόκκοι του καφέ. Ακούγεται περίεργο; Κι’ όμως αν αφού μυρίσετε 2-3 αρώματα, πάρετε μια δυο βαθιές εισπνοές πάνω από κόκκους καφέ, τότε οι αισθητήρες της μύτης καθαρίζουν και μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτηση για το νέο σας άρωμα, αφού οι μυρωδιές θα συνεχίσουν να είναι έντονες και διακριτές μεταξύ τους. Όλα τα σωστά αρωματοπωλεία έχουν ένα μπολάκι με κόκκους καφέ. 

6. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να φορέσουμε το άρωμά μας;

Συνήθως φοράμε το άρωμά μας λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι. Όμως είναι καλύτερα να το βάλουμε όταν έχουμε βγει από το μπάνιο. Γιατί oι πόροι του δέρματος είναι διεσταλμένοι, το δέρμα καθαρό και στεγνό με αποτέλεσμα να απορροφηθεί καλύτερα και να διαρκέσει περισσότερο. Αν είμαστε ιδρωμένοι αποφεύγουμε να αρωματιστούμε γιατί θα αναμειχθεί η μυρωδιά του ιδρώτα με τη μυρωδιά του αρώματος και το αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο.

7. Τα σωστά σημεία εφαρμογής του αρώματος

Το άρωμα πρέπει να εφαρμόζεται στα σημεία που υπάρχει επιφανειακή κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή: 
* Πίσω από το αυτί
 Στη βάση του λαιμού
 Στο ντεκολτέ
 Στην εσωτερική πλευρά του καρπού
 Στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα
 Πίσω από το γόνατο
 Εσωτερικά στους μηρούς
Επίσης εάν θέλουμε να αφήνουμε τη μυρωδιά μας στο πέρασμά μας, αρωματίζουμε και τα ρούχα μας, το παλτό ή το φουλάρι μας.

8. Από τι απόσταση πρέπει να ψεκάζεται το άρωμα; 

Τα περισσότερα αρώματα σήμερα είναι σε μορφή σπρέι, ο οποίος επιτρέπει τον ψεκασμό του αρώματος. Οι περισσότεροι, για να αρωματιστούν, ψεκάζουν από μεγάλη απόσταση, τακτική που είναι εντελώς λάθος καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αρώματος θα πέσει στο πάτωμα αντί να πάει πάνω στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό ψεκάστε από μικρή απόσταση και θα κάνετε έως και 50% οικονομία.

9. Ποια είναι η σωστή ποσότητα αρώματος που πρέπει να φοράμε;

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε. Μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή. Αν και το ίδιο το άρωμα μπορεί να μυρίζει ωραία, το τελικό αποτέλεσμα εξαιτίας της υπερβολικά γενναιόδωρης ποσότητας είναι αντίθετο από το προσδοκώμενο και καταντάει αποπνυκτικό. Η ποσότητα που χρειάζεται να βάλετε είναι ανάλογη με το είδος του αρώματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Αν είναι ελαφρύ ή δροσερό ίσως χρειαστεί να βάλετε λίγο παραπάνω αλλά και να το ανανεώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν είναι με βαριά μυρωδιά όπως μπαχάρια ή βανίλια, τότε ψεκάστε με φειδώ.

10. Πόσο συχνά πρέπει να ανανεώνουμε το άρωμά μας;

Πολύ γενικά μπορούμε να πούμε ότι ένα άρωμα διαρκεί περίπου 6 ώρες, από τη στιγμή που το βάλουμε πάνω μας. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλα τα αρώματα. Άλλα διαρκούν περισσότερο και άλλα λιγότερο, ανάλογα με την ποσότητα αρωματικών ελαίων που περιέχουν, αλλά και το είδος τους. Επίσης ρόλο για το πόσο θα διαρκέσει το άρωμα πάνω στην επιδερμίδα μας παίζουν και άλλοι παράγοντες:
 Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο τότε θα πρέπει να το ανανεώσετε συντομότερα από όταν θα βρισκόσασταν σε κάποιο κλειστό χώρο.
 Το κάπνισμα, η κατανάλωση φαρμάκων και αλκοόλ συμβάλουν στη μείωση της διάρκειας των αρωμάτων.
 Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία την περίοδο που φοράμε κάποιο άρωμα. Αν είναι ημέρα, έχει υψηλή θερμοκρασία και λίγη υγρασία, τότε σίγουρα θα έχει μικρότερη διάρκεια από κάποιο πιο κρύα ημέρα ή αν είναι νύχτα που η θερμοκρασία πέφτει.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να είστε σίγουροι/ες ότι θα μυρίζετε όμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι να φροντίσετε να έχετε μαζί σας το άρωμά σας σε μικρό μπουκαλάκι και να ψεκάζεστε περιστασιακά. Μην ξεχνάτε όμως ότι μπορεί εσείς να μην μυρίζετε το άρωμά σας, αλλά οι γύρω σας να το μυρίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μύτη σας έχει συνηθίσει τη μυρωδιά του αρώματός σας και πλέον δεν την ξεχωρίζει. Γι’ αυτό πριν βάλετε επιπλέον ποσότητα αρώματος πάνω σας σιγουρευτείτε με κάποιο τρόπο ότι δεν συμβαίνει το παραπάνω.

11. Ενυδατώστε το δέρμα σας πριν βάλετε άρωμα

Τα αρώματα διαρκούν περισσότερο όταν η επιδερμίδα πάνω στην οποία ψεκάζονται είναι λιπαρή-ενυδατωμένη. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε γαλάκτωμα σώματος και αφρόλουτρο με το ίδιο άρωμα. Διαφορετικά, μπορούμε να την ενυδατώσουμε βάζοντας μια μικρή ποσότητα βαζελίνης ή λίγο ουδέτερο γαλάκτωμα σώματος. 

12. Ξεχωρίστε τα αρώματα ανάλογα την περίσταση και την εποχή

Ίσως να έχετε ακούσει ότι όλα τα αρώματα δεν κάνουν για όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό είναι απολύτως σωστό. Το καλοκαίρι προτιμήστε μυρωδιές ελαφριές και δροσερές γιατί επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες και τα αρώματα εξατμίζονται πιο εύκολα κάνοντας τη μυρωδιά τους πιο έντονη. Από την άλλη τον χειμώνα τα αρώματα που ενδεικνύονται είναι τα πιο βαριά, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία συμβάλει στη μείωση της δύναμης του αρώματος. 
Επίσης καλό θα ήταν να ξεχωρίζεται τα αρώματά σας ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα στη δουλειά μια απαλή μυρωδιά είναι η ιδανική ενώ στη νυχτερινή σας έξοδο είναι προτιμότερη μια πιο έντονη.

13. Γιατί μυρίζει διαφορετικά το άρωμά μου;

Η περιβαλλοντική θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη διάρκεια που έχουν τα αρώματα αλλά και στο ποιες νότες τους θα γίνουν αισθητές. Έτσι μπορεί το καλοκαίρι το ίδιο άρωμα να μυρίζει διαφορετικά από ότι το χειμώνα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε 2-3 αγαπημένα αρώματα και τα οποία μας είναι πολύ δύσκολο να τα αλλάξουμε όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την πρώτη φορά που τα δοκιμάσαμε. Αν όμως με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποιήσουμε ότι το άρωμά μας δεν μυρίζει πλέον το ίδιο, αυτό ίσως να μην οφείλεται στο άρωμα αλλά στο ίδιο μας το σώμα. Όσο περνάνε τα χρόνια μπορεί να έχει αλλάξει η χημεία του σώματός μας, λόγω ορμονικών μεταβολών, τη λήψη κάποιον φαρμάκων ή ακόμη και των διατροφικών συνηθειών μας. Αν έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο, μάλλον θα πρέπει να κάνετε πέτρα την καρδιά σας και να προχωρήσετε παρακάτω, κάνοντας μια άλλη επιλογή.

14. Πότε και που δεν πρέπει να φοράμε άρωμα;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που καλό είναι να μην φοράμε άρωμα. 
* Όταν κάνετε ηλιοθεραπεία: Τα αρώματα περιέχουν συστατικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία στο δέρμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να κοκκινίλες στα σημεία που έχει εφαρμοστεί το άρωμα. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, αλλά και αυτοί που είναι πιο σκουρόχρωμοι δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλείς.
* Αν θηλάζετε: Η μυρωδιά του αρώματος καλύπτει τη φυσική μυρωδιά του δέρματος της μητέρας και το μωρό μπορεί να χάσει την όρεξη για θηλασμό.
* Όταν έρχεστε σε επαφή με μωρά
* Σε νοσοκομεία και κλινικές

15. Με ποια υλικά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα αρώματα;

Όταν φοράμε το άρωμά μας θα πρέπει να προσέξουμε να μην έρχεται σε επαφή με ορισμένα αντικείμενα.
* Ρούχα και αξεσουάρ: Ορισμένα ρούχα μπορεί να λεκιάσουν ή να ξεβάψουν όταν ψεκάσουμε πάνω τους άρωμα. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στα αντικείμενα από μαλλί, γούνα, συνθετικά υφάσματα, μετάξι και βελούδο. Για να αποφύγετε τυχόν λεκέδες, ψεκάστε το άρωμά σας από απόσταση 15 εκ. περίπου (αν παρόλ' αυτά σας ξεφύγει και λεκιάσετε κάποιο ρούχο ή ύφασμα, ξεπλύνετε με νερό και βάλτε το στο πλυντήριο).
* Κοσμήματα: Βάλτε πρώτα το άρωμά σας και μετά τα όποια κοσμήματα για να αποφύγετε τυχόν διάβρωση των υλικών τους. Το οινόπνευμα που έχουν τα αρώματα οξειδώνει τόσο τις τις πέρλες όσο και ορισμένα είδη μετάλλων.

16. Μην ξεχνάτε το καπάκι

Πόσες φορές έχετε αφήσει το άρωμά σας χωρίς καπάκι γιατί βιάζεστε να φύγετε; Αν το επαναλαμβάνετε συχνά αυτό το λάθος, τότε θα μειώσετε σημαντικά το χρόνο ζωής του αρώματός σας.

17. Φυλάξτε τα αρώματα σε ξηρό και σκιερό μέρος

Τα αρώματα, ακόμη και αν είναι κλειστά, επηρεάζονται αρνητικά από την ηλιακή ακτινοβολία, τη ζέστη και την υγρασία. Ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσουμε και να μην αλλοιωθεί η μυρωδιά τους είναι να τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και όχι στο μπάνιο! Είναι πολύ συνηθισμένο να κρατάμε τα αρώματά μας στο μπάνιο, αλλά αυτό είναι μια πολύ κακή συνήθεια. Ο έντονος φωτισμός, η ζέστη και η υγρασία που επικρατεί στο μπάνιο εξασθενεί τα αρώματα, ακόμα και αν τα έχουμε μέσα στο ντουλάπι του μπάνιου.

18. Πως θα επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής των αρωμάτων μας;

Ο χρόνος ζωής των αρωμάτων είναι περίπου 12-18 μήνες, για να επιμηκύνουμε αυτό το διάστημα μπορούμε να τοποθετήσουμε τα αρώματά μας στο ψυγείο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η χαμηλή θερμοκρασία θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν τη μυρωδιά τους έντονη μέχρι να τελειώσουν. 

19. Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα άρωμα έχει χαλάσει;

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρει στο βάθος ενός ντουλαπιού ή ενός συρταριού ένα ξεχασμένο για χρόνια μπουκάλι. Πριν το ψεκάσετε πάνω σας σιγουρευτείτε ότι δεν έχει σκουρύνει το χρώμα του. Μερικά συστατικά που ενδεχομένως να έχει το άρωμα όπως κανέλλα, μπαχάρι κλπ. αρχίζουν να "ωριμάζουν" (αυτό δεν είναι ούτε κακό αλλά ούτε και καλό) και καθώς εξατμίζεται η αλκοόλη βγαίνουν στην επιφάνεια τα αιθέρια έλαια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα αρώματα - ακόμα και τα αυθεντικά - απλά σε μερικά λόγω μπουκαλιού δεν είναι ορατή αυτή η αλλαγή. Εάν τυχόν βρείτε ένα τέτοιο άρωμα και αλλαγμένο χρώμα, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε. 

20. Περάστε μέσα από ένα "σύννεφο" αρώματος

Αν θέλετε να “μοσχοβολάτε” λιγάκι παραπάνω, μπορείτε να ψεκάσετε μια φορά στον αέρα, ακριβώς μπροστά σας και να περάσετε μέσα από το σύννεφο αρώματος που θα δημιουργηθεί. Τα μαλλιά τείνουν να προσλαμβάνουν τις μυρωδιές του περιβάλλοντος, αλλά και να τις αναδίδουν. Έτσι, ειδικά αν είναι φρεσκολουσμένα και πέσει πάνω τους το άρωμά σας, θα μυρίζουν όμορφα και θα απελευθερώνουν τη μυρωδιά του στο πέρασμά σας από κάποιο χώρο.

Τελειώνοντας, για να έχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα η συμβουλή είναι να μην υπερβάλλετε με τα αρώματα, ούτε όταν τα δοκιμάζετε ούτε όταν τα φοράτε. Τα αρώματα είναι ευαίσθητα προϊόντα και πρέπει να τους φερόμαστε αναλόγως έτσι ώστε να μας συντροφεύσουν με τις ευωδίες τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα.


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr