UPDATED: ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΕ ΨΗΤΕΣ ΠΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ / EASY HOMEMADE GREEK GYROS

12.2.15

updated: March 2016
This post is the second post of this blog, goes back in time when I posted only in Greek. So scroll down for the English version. 


Το να καταφέρεις να βρεις σουβλατζίδικο που να ικανοποιεί τα γούστα όλης της οικογένειας είναι σπουδαία υπόθεση. Το ένα κάνει πολύ λαδερές τις πίτες (πάρε αλάδωτες!), το άλλο δεν ξεροψήνει αρκετά το κρέας, το δίπλα δεν βάζει πολλές πατάτες. Έλεος, μήπως να παραγγείλουμε πίτσα καλύτερα; (!!!).

Αναζητούσα καιρό έναν εύκολο τρόπο να φτιάξω γύρο στο σπίτι, χωρίς ειδικές σούβλες κλπ. και όταν είδα τον τρόπο του Β. Δρίσκα δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Όσο για τις πίτες, μπορείτε να τις τυλίξτε σε λαδόκολλα σαν πακέτο και να τις ψήσετε στον φούρνο μαζί με τον γύρο.

Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Ioanna's Notebook - Easy homemade Greek Gyros

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

4-6 άτομα 
 Προετοιμασία: 10 λεπτά - Μαρινάρισμα: 12 ώρες (τουλάχιστον) - Ψήσιμο: 1 ώρα & 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό κρέας από λαιμό (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
1/2  κ.σ. θρούμπι αποξηραμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. μουστάρδα (απλή ή πικάντικη)
125 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια

Για το σερβίρισμα
Ψημένες πίτες, κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες με μαϊντανό, ντομάτα σε φέτες, τζατζίκι ή γιαούρτι με θυμάρι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, πατάτες τηγανητές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε το κρέας. Το αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.
Στρώνουμε σε μια σχάρα με τη σειρά τις φέτες του κρέατος την μία πάνω στην άλλη και περνάμε σε 3-4 σημεία τα καλαμάκια* για να συγκρατήσουν το κρέας. Ακουμπάμε την σχάρα σε ένα ταψί ώστε να στάζουν τα λίπη και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180oC βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες.

* Προκειμένου να μην καούν τα καλαμάκια, τα μουλιάζουμε σε ένα ποτήρι νερό για λίγη ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τις πίτες
Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αφού το τσαλακώσουμε καλά το μουλιάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, να μαλακώσει. Στη συνέχεια το απλώνουμε και τοποθετούμε την μία πάνω στην άλλη τις πίτες ραντίζοντας κάθε στρώση με λάδι, αλάτι και ρίγανη. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα ώστε να σχηματίσουμε ένα πακετάκι. Με αυτόν τον τρόπο η λαδόκολλα θα δώσει στις πίτες την απαραίτητη υγρασία για να ψηθούν. Ψήνουμε το πακέτο μας στον φούρνο για 15-20 λεπτά αναλόγως πόσο μαλακές ή ξεροψημένες θέλουμε τις πίτες μας.
Εγώ τοποθετώ τις πίτες στον πάτο του φούρνο και τις ψήνω μαζί με τον γύρο το τελευταίο 15λεπτο.


Καλή Τσικνοπέμπτη! 

Ordering Souvlaki take out can be really risky. Everyone seems to have an opinion on everything. Pitta breads are too oily, too crispy, meat is salty or non salty enough. It's hard to please everyone unless you order from a different Take Out for each and everyone. So to make the long talk short, since I've found this recipe on a food show, I make my own Greek Gyros at home. It's easier than you think.
 

EASY HOMEMADE GREEK GYROS WITH PITTA BREADS

4-6 servings
Preparation: 10 minutes - Waiting: 12 hours - Cooking: 1 hour & 30 minutes

INGREDIENTS
1 kg pork (thinly sliced)
1 tbsp dried oregano
1 tbsp dried thyme
1/2 tsp dried savory
1 tbsp sugar
1 tbsp mustard (plain or spicy)
125 ml olive oil
salt, pepper
wooden skewers

For serving
Baked pitta breads
Onions, cut into thin slices with parsley
Tomato, cut into thin slices 
tzatziki sauce (or Greek yogurt with thyme, olive oil, salt and pepper) 
french fries

DIRECTIONS
In a bowl mix spices, mustard, olive oil and sprinkle the meat. Let the meat marinate in the refrigerator for 12 hours (minimum).
Preheat oven at 180oC. Grease slightly the oven rack. Arrange the meat slices  one on top of the other and put it on the rack. Punch the meat with 3-4 wooden skewers* to keep the meat in place. Beneath the rack put a pan and add 1 cup of water to hold the dripping liquids. Cook for 1 hour and 30 minutes. Remove the meat from the oven, let it sit for 5 minutes and then cut with a sharp knife into very thin slices.

* To avoid the skewers from burning, before use soak them in a glass of water for 10 minutes.

For pitta breads
Take a baking paper and thoroughly soak it under running water to make it soft. Spread it and put the pittas one over the other sprinkling each with olive oil, salt and oregano. Wrap the parchment paper and form a packet. This way the baking paper will give the necessary moisture for pittas to be baked. Bake the pitta package for 15-20 minutes depending on how soft or crisps you want the pittas. Personally, I place the pitta package in the bottom of the oven and bake along with the meat the remaining 15 minutes of baking.

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr