ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ / SHRIMP SAGANAKI WITH FETA CHEESE

19.5.16

Ioanna's Notebook - Shrimp Saganaki with feta cheese and ouzo - Greek recipe
(scroll down for English)

Μόνο όταν δοκιμάσει κανείς ντόπιες ελληνικές γαρίδες, μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο απέχουν - γευστικά - από τις υπόλοιπες. Έτσι λοιπόν, όταν τις προάλλες ένα φιλικό μας ζευγάρι είχε την ευγενική καλοσύνη να μας στείλει μερικές φρέσκες (από την Πρέβεζα παρακαλώ!), χάρηκα πάρα πολύ. Ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να φτιάξω "Γαρίδες Σαγανάκι" που τόσο πολύ είχαμε επιθυμήσει.
Τη συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνω μόνο όταν βρω νόστιμες φρέσκες γαρίδες.

 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

4 άτομα
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Μαγείρεμα: 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
12 γαρίδες, μεγάλες
2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες (ή 1 κονσέρβα)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ούζο
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
150 γρ. τυρί φέτα, τρίμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες (κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα) και αφαιρούμε το μαύρο έντερο.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και τις ροδίζουμε στο ελαιόλαδο για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Βγάζουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο για να μην παραβράσουν και προσθέτουμε στη σάλτσα την ντομάτα, τη ζάχαρη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.
Συνοδεύουμε με ρύζι και ζεστό τραγανό ψωμί (για βουτιές στη σάλτσα) και σερβίρουμε αμέσως.


The other day, some friends sent us over some fresh shrimps from Preveza. In case you didn't know, some of the most delicious shrimps come from Preveza waters. It's hard to find them unless you have friends there or you know the fisherman.
So it was the best excuse for some "Shrimp Saganaki". You see, there are some recipes that I make only if I've found the best ingredients. This recipe goes in this category.

 Print the recipe

SHRIMP SAGANAKI WITH FETA CHEESE

4 servings
Preparation: 15 minutes - Cooking: 20 minutes

INGREDIENTS
12 shrimp, large size
2 cups chopped fresh tomatoes (or 1 can)
2 fresh green onions, chopped
1 red onion, chopped
3 tbsp olive oil
1/4 cup Ouzo
1 pinch sugar
2 tbsp parsley, chopped
150 gr. feta cheese, crumbled
salt, freshly ground pepper

DIRECTIONS
Start by cleaning and peeling the shrimps (make sure to keep the head on the shrimp body).
In a skillet, heat the olive oil. Salt and pepper shrimps and sauté them for 1 minute on each side. Add the onions. Allow them to cook for 3-4 minutes and add the ouzo. Remove the shrimps to avoid overcooking them and add into the skillet the tomatoes, sugar and parsley. Boil the sauce for 6-7 minutes over high heat until thickens.
Transfer the sauce to a baking dish, add the shrimps, stir gently and sprinkle with feta cheese. Bake in preheated oven at 180oC for about 5-7 minutes, until browned cheese.
Serve immediately with rice and fresh crispy bread (for sauce dipping).

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr