ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ // LEMON SHRIMP PILAF RECIPE
16.2.17Τσικνοπέμπτη σήμερα και σίγουρα αυτή η συνταγή δεν ταιριάζει με την ημέρα αλλά είπα να πρωτοτυπήσω. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια την ημέρα αυτή τη γιορτάζουμε με σπιτικό γύρο και μπόλικο τζατζίκι, και έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας αυτές τις συνταγές μου.
4 Άτομα
Προετοιμασία: 10 λεπτά – Μαγείρεμα: 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες χωρίς ουρές
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1½ φλυτζ. μακρύκοκκο ρύζι*
5 φλυτζ. ζωμός λαχανικών (ή νερό)
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
4 κ.σ. χυμός λεμονιού
3 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμόνι. Ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις διατηρούμε ζεστές.
Σε άλλο σκεύος, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό), τοποθετούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Στο τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, σκεπασμένο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Σε άλλο σκεύος, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό), τοποθετούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Στο τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, σκεπασμένο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τον άνηθο. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
* Σημ.
Γι' αυτή τη συνταγή το μακρύκοκκο ρύζι είναι ιδανικό, αλλά γίνεται εξίσου νόστιμο και με basmati ή jasmine. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να αποφύγετε να χρησιμοποιήστε arborio.
I know what you are thinking ... “another flavoured rice recipe”. Well you are wrong because it’s a pilaf recipe. A pilaf is simply a rice dish that starts like risotto but at the end rice is cooked in a broth. It's easy and perfect for a weeknight dinner. After all rice and shrimp make a great pair. Give it a try and you'll be amazed how delicious this recipe is.
4 Servings
Preparation: 10 minutes – Cooking: 30 minutes
INGREDIENTS
500 gr. medium size shrimps, with no shells or tails
3 tbsp olive oil
2 garlic cloves, minced
1 onion, finely chopped
1½ cups white rice, long grain*
5 cups vegetable broth (or water)
1 tsp lemon zest
4 tbsp lemon juice
3 tbsp fresh dill, finely chopped
Salt and pepper
INSTRUCTIONS
Heat 3 tbsp olive oil over a medium heat and add the shrimps. Cook for about 2 minutes and add 2 tbsp lemon juice. Simmer on a high heat for another 2-3 minutes until the shrimps are pink and cooked through. Remove from heat and keep the shrimps warm.
In another pot, heat the remaining olive oil over medium heat. Add garlic and onion. Cook for 5 minutes (until onion becomes soft), add rice and stir until rice turns mostly translucent. Add broth, place lid on, bring to simmer then turn heat down to low. Season with salt and pepper. Cook for about 12 minutes, until water is evaporated.
Add the shrimps to the rice and gently fold through. Remove from heat and let it rest for 10 minutes (keep the lid on). Remove lid. stir through lemon zest, lemon juice and dill.
Serve warm or at room temperature.
* Just a Note
0 σχόλια