ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜEΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ // TARAMOSALATA (GREEK FISH ROE DIP) WITH CARAMELIZED ONIONS

15.2.18

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

(scroll down for English)
Ετοιμάζεις σιγά σιγά το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και ψάχνεις τη συνταγή για την πιο τέλεια ταραμοσαλάτα; Μην ψάχνεις άλλο! Σήμερα σου έχω την πιο τέλεια συνταγή για ταραμοσαλάτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και λιγάκι μπούκοβο! Τόσο νόστιμη ταραμοσαλάτα δεν έχεις φτιάξει ξανά! 

 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 

4-6 Άτομα 
Προετοιμασία: 20 λεπτά 

ΥΛΙΚΑ 
200 γρ. ταραμά λευκό
200 γρ. ψωμί, μόνο ψίχα
Ξύσμα και χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο (τουλάχιστον)
500 ml νερό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα μπούκοβο
1 πρέζα ζάχαρη
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπούκοβο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν για 5-10 λεπτά.

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και μουσκεύουμε το ψωμί μας. Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό. Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα (μούλτι), το ψωμί και ρίχνουμε μέσα τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού (προσαρμόζουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας), 100 ml από το ελαιόλαδο και χτυπάμε.

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

Στο τέλος, προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε για να δέσει το μείγμα. Προσέχουμε να δοκιμάζουμε όλη την ώρα και να προσθέσουμε επιπλέον λάδι αν χρειαστεί, πιπέρι και λεμόνι.

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με λαγάνα (βλ. την συνταγή παρακάτω), ελιές και ντομάτα γαρνίροντάς τον με ελαιόλαδο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

Καλή Σαρακοστή!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ




ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Fava recipe

Ioanna's Notebook - Greek Lagana Bread

Planning my Clean Monday table, it's the perfect excuse for another Greek recipe. Taramosalata. But before I go ahead and share my recipe let me tell you what's Clean Monday.
Clean Monday, also known as Pure Monday, Ash Monday, Monday of Lent or Green Monday, is the first day of Great Lent throughout Eastern Christianity and is a moveable feast, falling on the 7th Monday before Easter. The common term for this day, "Clean Monday", refers to the leaving behind of sinful attitudes and non-fasting foods. It is sometimes called "Ash Monday", by analogy with Ash Wednesday (the day when the Western Churches begin Lent).

One of my favorite Clean Monday special dishes is Taramosalata (Fish Roe Dip). It's simply a mixture of soaked bread, olive oil, onions, garlic and fish roe but ... my recipe has a twist! Caramelized onions, smoked paprika and red hot chili flakes. It's still super easy and tastes so delicious. If you love Taramosalata you are going to love mine too. Give it a try!

 Εκτύπωσε τη συνταγή

TARAMOSALATA (GREEK FISH ROE DIP)

4-6 Servings 
Preparation: 20 Minutes

INGREDIENTS
200 gr. white fish roe (cod roe)
200 gr crust-less bread
grated zest and juice of 1 lemon
150 ml. extra virgin olive oil
500 ml water
1 onion, chopped
1 clove of garlic, chopped
1 tsp smoked paprika
1 pinch of red hot chili pepper flakes 
1 pinch of sugar
Peper

DIRECTIONS 
Heat 1 tbsp olive oil in a medium saucepan, add onion, garlic, chili flakes and sugar. Simmer and allow them to caramelize (about 5-10 minutes). 

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

In a large bowl, add the bread and the water. Let it soak thoroughly. Wring bread with your hands to remove as much of the water as possible. 

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

In a food processor, add bread, caramelized onion mixture, paprika, lemon juice and zest, 100 ml olive oil and beat until completely pulverized.

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

At the end, add the fish roe. Beat for 2-3 minutes until the mixture is completely combined and fluffy. Taste and adjust olive oil and lemon to your liking.
Serve with bread, olive oil, fresh thyme and olives.

Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook

Enjoy!

RECIPE VIDEO



Delicious Taramosalata with caramelized onions (Greek Traditional Fish Roe Dip) | Ioanna's Notebook


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr