ΦΑΒΑ / FAVA
5.8.15Για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν είχα ποτέ δοκιμάσει φάβα. Η μητέρα μου δεν έφτιαχνε ποτέ. Πρώτη φορά δοκίμασα στην Σαντορίνη και την λάτρεψα (όχι μόνο την φάβα αλλά και ολόκληρο το νησί). Γευστικότατη και κρεμώδες, με μπόλικο ελαιόλαδο και κρεμμυδάκι είναι το ιδανικό dip και όχι μόνο.
Τώρα πια, στο σπίτι μας όταν το μενού έχει ψάρια, τις περισσότερες φορές σκαρώνω και μια φάβα. Το μυστικό για μια νόστιμη φάβα είναι η ίδια η φάβα. Εχω πειραματιστεί με πολλές και αυτή της Σαντορίνης είναι μακράν η καλύτερη.
ΦΑΒΑ
6 άτομα
Προετοιμασία: 10 λεπτά - Μαγείρεμα: 40-50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φάβα
3 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 1/2 φλυτζ. ζεστό νερό
χυμός από 2 λεμόνια
1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
κάπαρη και ψιλοκομμένο κρεμμύδι για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε την φάβα με μπόλικο νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι. Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την φάβα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Κάθόλη την διάρκεια του μαγειρέματος θα δημιουργηθεί λευκός αφρός στην επιφάνεια του νερού. "Ξαφρίζουμε" με μια τρυπητή κουτάλα.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και μεταφέρουμε το μείγμα σε μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο, κρεμώδες μείγμα.
Περιχύνουμε την φάβα με μπόλικο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κάπαρη και σερβίρουμε.
For some strange reason, I never had tried fava. It wasn't in my mother's cookbook. I first taste fava during my vacations in Santorini and I loved it (not only fava but the island too!). Creamy and super tasty, it's the perfect starter. It is considered as appetizer but you can serve it as main course.
Nowadays, when fish is on the menu, most of times I make some fava. The secret to a delicious fava is the fava itself. Over the years I've tried some varieties but the best is the one from Santorini.
FAVA
6 servings
Preparation: 10 minutes - Cooking: 40-50 minutes
INGREDIENTS
500 gr. yellow split peas (fava)
3 red onions, roughly chopped
2 cloves of garlic, chopped
3 1/2 cups warm water
juice of 2 lemons
1/3 cup olive oil
thyme
salt, pepper
caper and finely chopped onions for serving
DIRECTIONS
Rinse fava with plenty of water. Heat a large pot over medium-high heat, add 2-3 tbsp olive oil, the chopped onions, garlic and some fresh thyme and sauté. As soon as the onions start to caramelize add the peas and blend. Pour in the warm water and the olive oil, turn the heat down to medium and season with salt and pepper. Simmer with the lid on for about 40-50 minutes, until the split peas are thick and mushy. While the split peas boil, some white foam will probably surface on the water. Remove the foam with a slotted spoon.
When done, pour in the lemon juice and transfer the mixture in food processor. Mix, until the peas become smooth and creamy, like a puree.
Serve fava with a drizzle of olive oil, a tablespoon of diced onion and some caper.
0 σχόλια