BOOK CLUB: "Σ΄ ΑΦΗΣΑ", CLARE MACKINSTOSH

17.10.18

Book Club: "Σε άφησα" της Clare Mackintosh, ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετική πλοκή που καθηλώνει, συγκινεί αλλά και προβληματίζει | Ioanna's Notebook



Όπως σας έχω ήδη πει, το καλοκαίρι που μας πέρασε διάβασα αρκετά βιβλία, πολλών μάλιστα θεματικών κατηγοριών και οφείλω να ομολογήσω ότι όλα ήταν εξαιρετικά. Αρκετά μάλιστα τα ολοκλήρωσα μέσα σε 2-3 ημέρες. Ένα από αυτά ήταν το "Σ΄ άφησα" της Clare Mackintosh από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (μετάφραση Βάσια Τζανακάρη). Ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετική πλοκή του καθηλώνει, συγκινεί αλλά και προβληματίζει σχετικά με την ηθική και τα όριά της.

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να το διαβάζω έχοντας μεγάλες προσδοκίες, καθώς οι κριτικές που είχα διαβάσει ήταν εντυπωσιακές. Άλλωστε η παρουσία του βιβλίου στα best sellers των Sunday Times αλλά και το βραβείο Theakston Old Peculier ως Αστυνομικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς δεν μου άφηναν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. 

Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;
Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…

Ξεκίνησα να διαβάζω το "Σ΄ άφησα" της Clare Mackintosh ένα απόγευμα, και από την πρώτη του σελίδα με έριξε στα βαθιά. Ο θάνατος ενός παιδιού είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και απαιτεί μια προσεκτική προσέγγιση. Οφείλω να ομολογήσω ότι ως μητέρα δυσκολεύτηκα πολύ στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, δεν ήταν καθόλου εύκολο γι' αυτό το έκλεισα και το συνέχισα το επόμενο πρωί ώστε να δώσω στο μυαλό μου λίγο χρόνο να το επεξεργαστεί. Η συγγραφέας, πρώην αστυνομικός, καταφέρνει να διατηρήσει τις ισορροπίες ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνει στον ψυχισμό των ηρώων με μοναδικό τρόπο. 

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, καθώς στη μέση σχεδόν γίνεται μια αποκάλυψη, η οποία ανατρέπει όλα όσα έχεις διαβάσει έως τότε. Στη συνέχεια όλα όσα ακολουθούν, ρίχνουν φως σε αρκετά σκοτεινά σημεία της - έως εκείνη τη στιγμή - πλοκής αποκαλύπτοντας μια άλλη πλευρά στη συμπεριφορά των ηρώων. 

Το "Σ΄ άφησα" της Clare Mackintosh είναι ένα βιβλίο δουλεμένο με μαεστρία μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, το οποίο σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα τόσο με τις ανατροπές όσο και τον γρήγορο ρυθμό του, σε μια ιστορία που ομολογώ δύσκολα ξεχνιέται ακόμα και όταν το τελειώσεις. 


Book Club: "Σε άφησα" της Clare Mackintosh, ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετική πλοκή που καθηλώνει, συγκινεί αλλά και προβληματίζει | Ioanna's Notebook

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ καθυλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο προσωπικά με κάνει να ανυπομονώ να ξεκινήσω το επόμενο βιβλίο της Clare Mackintosh "Σε είδα", που έφτασε πριν από λίγο καιρό στα χέρια μου και οφείλω να ομολογήσω η περίληψή του, μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. 

Όταν η Ζόι Γουόκερ βλέπει τη φωτογραφία της στις προσωπικές αγγελίες μιας λονδρέζικης εφημερίδας, αποφασίζει να μάθει γιατί βρέθηκε εκεί. Δεν υπάρχει εξήγηση: μόνο μια θολή εικόνα, ένα σάιτ κι ένα τηλέφωνο.
Αναφέρει το θέμα στην οικογένειά της, αλλά όλοι είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται απλώς για κάποια που της μοιάζει. Την επόμενη μέρα όμως στην ίδια αγγελία εμφανίζεται η φωτογραφία μιας άλλης γυναίκας και τη μεθεπόμενη μιας άλλης.
Να πρόκειται για λάθος; Για σύμπτωση; Ή μήπως κάποιος παρακολουθεί κάθε της κίνηση;

Βλέπω να το τελειώνω και αυτό σε 2-3 ημέρες! Θα σας τα πω όλα στην επόμενη Book Club ανάρτηση. 

Book Club: "Σε άφησα" της Clare Mackintosh, ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ με εξαιρετική πλοκή που καθηλώνει, συγκινεί αλλά και προβληματίζει | Ioanna's Notebook

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr