ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ // HAM & CHEESE PIE WITH BECHAMEL SAUCE FILLING
28.2.19(scroll down for English)
Πέρασε καιρός από την τελευταία συνταγή που δημοσίευσα αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έπαψα να δοκιμάζω νέες γεύσεις και συνταγές, τις περισσότερες από τις οποίες θα σας παρουσιάσω σύντομα. Την αρχή θα κάνω με μια πεντανόστιμη πίτα, η οποία ούτε πολλά υλικά θέλει ούτε πολύ κόπο, Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ.
Αγαπώ πολύ τις πίτες και τις θεωρώ ως ένα κατεξοχήν γρήγορο φαγητό που εύκολα μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη ημέρα. Αν μάλιστα την συνοδέψετε και με μια πράσινη σαλάτα, έχετε το ιδανικό μεσημεριανό φαγητό. Έτσι λοιπόν μετά την αγαπημένη μας Γρήγορη Ζαμπονοτυρόπιτα - που τώρα πια αφήνω τον Βαγγέλη να μας ετοιμάζει κάθε φορά - σήμερα θα μοιραστώ άλλη μια συνταγή για νόστιμη Ζαμπονοτυρόπιτα, εξισου νόστιμη και γρήγορη.
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
6-8 Άτομα
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Ψήσιμο: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ζαμπόν, σε κύβους
300 γρ. ανάμεικτα τυριών τριμμένα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. γάλα πλήρες
αλάτι, πιπέρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 αυγό
450 γρ. φύλλο κρούστας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί όλο από το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, τα τυριά, το ζαμπόν, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί.
2. Αλείφουμε καλά ένα ταψί (περίπου 25x35 εκ.) με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να έχουμε στην βάση 5 φύλλα καλά λαδωμένα. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού. Σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα λαδωμένα φύλλα. Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου, που προεξέχουν από το ταψί, προς τα μέσα και τις λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Παπαλίζουμε με το χέρι μας με μερικές σταγόνες νερού, για να γίνουν τραγανά τα φύλλα μας. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της πίτας.
3. Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Σημ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα αλλαντικά όπως γαλοπούλα (καπνιστή, βραστή) ή/και κοτόπουλο.
It's been a while since the last recipe that I've published but that doesn't mean that I've stopped creating and tasting new recipes and new flavors that I'm going to share with you in the upcoming months. I'll start today with a delicious pie, that doesn't have a long ingredient list (YAY) but it's full of flavor. It's secret is in the filling ... Ham and Cheese Pie with Bechamel Sauce!
I love savory pies and I believe that it's one of those dishes that are quick, delicious and best of all can be prepared ahead of time. If you put a green salad on the side, you have yourself the perfect lunch. So, along with our all-time favorite Quick and Easy Ham and Cheese Pie - that nowadays my son makes for all of us - today I'm going to share another yummy ham pie recipe.
HAM & CHEESE PIE WITH BECHAMEL SAUCE
6-8 Servings
Preparation: 15 minutes - Baking: 1 hour
INGREDIENTS
300 gr. deli ham, cut into cubes
300 gr. cheese mix, grated
100 gr. butter
100 gr. all-purpose flour
500 gr. milk
salt, pepper
1/2 tsp ground nutmeg
100 gr. olive oil
1 egg
450 gr. phyllo dough
INSTRUCTIONS
1. Preheat oven to 170oC. In a pot over low heat add the butter to melt. Add the flour and whisk until all of the butter is absorbed. Add the milk in small batches while continuously whisking, until you create a smooth and creamy béchamel that is quite thick. Remove from heat, add the egg, cheeses, ham cubes, nutmeg salt and pepper. Mix with a spoon until completely combined.
2. Brush a baking pan (25x35cm) with olive oil. Add a sheet of phyllo dough and brush it with oil. Cover with another sheet of phyllo, brush it with oil and repeat the same process until you have 5 sheets of phyllo dough in the bottom of your pan. Add the filling and spread it evenly. Cover with another 5 sheets of phyllo, brushing each one with olive oil. Fold the edges of the phyllo inward and brush the surface of the pie with olive oil. Sprinkle with some water drops (that makes the phyllo sheets crispier) and bake for about 1 hour, until golden.
3. Remove from oven and let it aside for 15 minutes to cool before you serve it.
Just a Note
You can replace deli ham with any other deli meat you like, for example, turkey or chicken.
0 σχόλια