BOOK CLUB: "ΞΑΝΑΠΑΤΑ LIKE ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ", ΚΕΛΛΥ ΑΛΧΑΝΑΤΗ-ΠΑΠΟΥΛΗ
5.2.19
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου η σημερινή, μια ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε τη θετική δύναμη του διαδικτύου. Το θέμα της φετινής Ημέρας είναι «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» και μας ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουμε στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου ώστε να έρθουμε όλοι οι άνθρωποι κοντά. Κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.
Με την ευκαιρία που μου δίνει η σημερινή ημέρα, θα σας μιλήσω για το τελευταίο βιβλίο της Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη "Ξαναπάτα Like Επιτέλους", το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑ. Μετά την επιτυχία του "Πάτα Like Επιτέλους", ενός βιβλίου που κέρδισε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τα παιδιά ηλικίας 10+ και πέρασε στην τελική δεκάδα των Βραβείων Βιβλίου Public-Κατηγορία Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία, η Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη επανέρχεται με το πέμπτο της βιβλίο, το "Ξαναπάτα Like Επιτέλους". Η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τους κώδικες επικοινωνίας και τη γλώσσα των παιδιών, προσεγγίζει ένα καίριο θέμα: τις χαρές αλλά και τους κινδύνους από την επαφή των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο τέλος του βιβλίου οι «αρχάριοι» στις διαδικτυακές συνομιλίες θα βρουν και ένα λεξικό με άγνωστες λέξεις!
Έπειτα από δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες χωρίς Wi-Fi (!) η Μπίλι επιστρέφει από τις καλοκαιρινές της διακοπές συνειδητοποιώντας πως η ζωή είναι πολύ όμορφη όταν έχεις ουσιαστική επαφή και όχι μόνο ηλεκτρονική.... Πίσω στην καθημερινότητα, η Μπίλι ξαναπιάνει στα χέρια της το αγαπημένο της τάμπλετ και ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου που της έχει λείψει πολύ! Νέες ιστορίες καθημερινής διαδικτυακής τρέλας ξεκινούν για την ίδια και τους φίλους της, μιας και οι εφαρμογές και οι ομάδες στο ίντερνετ ολοένα και αυξάνονται.
Sarahah, Stories, Ηouse Party και άλλα πολλά περιπλέκουν τη μέχρι τότε ήρεμη ζωή της, δημιουργώντας παρεξηγήσεις, φασαρίες και επικίνδυνες αντιδράσεις! Θα τη βοηθήσουν τα comments και τα emoji να τα βγάλει πέρα με τα νέα δεδομένα του διαδικτύου ή θα της προκαλέσουν ακόμα περισσότερους μπελάδες;
Πρόκεται για ένα βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει με έξυπνο τρόπο τόσο τα καλά όσο και τα κακά του διαδικτύου. Τα κακά για τα οποία όλοι πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας. Κατ' εμε η σωστή αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου είναι όχι ο αποκλεισμός των παιδιών απ' αυτό - διότι σ' αυτή την περίπτωση θα έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό - αλλά η σωστή παρουσίασή τους ώστε να παιδιά να "αφυπνηθούν" και να είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τις καταστάσεις που ενδεχομένως να βρεθούν. Άλλωστε το διαδίκτυο αυτο καθ' αυτό δεν είναι επικίνδυνο, είναι μια τεράστια πηγή γνώσης, επικίνδυνοι είναι οι διάφοροι που κρύβονται στις σκοτεινές γωνιές του οι οποίοι καρτερικά περιμένουν από τον χρήστη να κάνει την λάθος κίνηση, να ανοίξει την λάθος πόρτα. Πάρεχοντας λοιπόν πληροφορίες στα παιδιά μας για τους κινδύνους του διαδικτύου τους δίνουμε τα κατάλληλα εφόδια όχι μόνο να αντιληφθούν άσχημες συμπεριφορές αλλά και να τις αντιμετωπίσουν καίρια και σωστά.
0 σχόλια