ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ / MINI RAISIN BUNS

7.7.16

Sweet bread rolls with raisins - Ioanna's Notebook
(scroll down for English) 

Για κάποιο λόγο έχω συνδυάσει τα καλοκαιρινά μπάνια με τα σταφιδόψωμα. Άσχετο αλλά μάλλον πρέπει να έχει να κάνει με τις πρώτες μου αναμνήσεις από τα καλοκαιρινά μας μπάνια στη Βάρκιζα, όπου η μαμά πάντα φρόντιζε να κάνουμε μια στάση στον φούρνο Γεωργιάδη για λαχταριστά σταφιδόψωμα. 


Εκτυπώστε τη συνταγή

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ

6-8 κομμάτια
Προετοιμασία: 20 λεπτά - Αναμονή: 1 ώρα & 25 λεπτά - Ψήσιμο: 30-40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
1 φλ. σταφίδες (μαύρες ή ξανθές)
χυμός από 1/2 πορτοκάλι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Μετά τις ανακατεύουμε με 1 κ.σ. από το αλεύρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε με τη σειρά την ξηρή μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο για 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε όλο υλικό έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι. Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες. Καλύπτουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι για περίπου 1 ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή το στρώνουμε με λαδόκολλα. Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά ψωμάκια και τα βάζουμε στο ταψί. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 15 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.


For some reason when I'm thinking beach trips I think of raisin buns. Propably their smell is connected with my early family beach trip memories. We used to go to Varkiza, almost every weekend during the summer months and my mom was always buying some delicious mini raisin buns (sweet bread rolls with raisins) from a local bakery, named Georgiadis. 


 Print the recipe

MINI RAISIN BUNS

6-8 pieces (depending on the size)
Preparation: 20 minutes - Waiting: 1 hour & 25 minutes - Baking: 30-40 minutes

INGREDIENTS
1 cup raisins (dark or blond)
juice of 1/2 orange
500 gr. all purpose flour
1 sachet dry yeast
1/2 tsp salt
3 tbsp sugar
1 tsp cinnamon
1/2 tsp orange zest
2 tbsp olive oil
1 cup lukewarm water

DIRECTIONS
Put the raisins in a bowl, add the orange juice and allow them to soak (about 10 minutes). Mix raisins with 1 tbsp flour and let aside. Put the remaining flour into the mixer bowl, add the yeast, salt, sugar, cinnamon, orange zest, olive oil and warm water. Knead the ingredients at low speed for about three minutes. Using a silicon spatula "clean" the bowl  and continue kneading for 1-2 minutes, until you have an elastic dough. At the end of kneading add the raisins. Cover the bowl with cling film and leave it aside for about 1 hour, to double
Grease a round baking dish or apply some wax paper, shape the dough into buns and place them in to the pan. Let them rise for about 15 minutes while you preheat the oven to 180oC. Bake the raisin buns for 30-40 minutes, until golden brown. 


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr