ΠΗΛΙΟ - ΒΟΥΝΟ & ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΖΙ
20.7.16
Τα τελευταία χρόνια το Πήλιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών μας διακοπών. Τόπος εκπληκτικής ομορφιάς, το Πήλιο, με βάση τη μυθολογία, υπήρξε το βουνό των Κενταύρων και η θερινή, εξοχική κατοικία των θεών του Ολύμπου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος με καταπράσινες πλαγιές, δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικά χωριά και μοναδική θέα σε βουνό και θάλασσα.
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γνωρίσει κανείς όχι μόνο τις πανέμορφες ακρογιαλιές του αλλά και τα γραφικά χωριουδάκια του, μιας και σε όλη την έκταση του Πηλίου βρίσκονται διάσπαρτα περίπου 70 πανέμορφα χωριά και χωριουδάκια χτισμένα με την παραδοσιακή, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ατμοσφαιρικά χωριά με πλήρη τουριστική υποδομή αλλά και κρυμμένα μυστικά ανέγγιχτα από τον τουρισμό, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις. Ένα μοναδικό μωσαϊκό εικόνων και εμπειριών που θυμίζει μικρογραφία της Ελλάδας, το Πήλιο έχει τόσα διαφορετικά πρόσωπα που δεν μπορείς να πεις ποτέ ότι το έχεις εξαντλήσει.
ΒΟΛΟΣ
Η κλασική πύλη εισόδου στο Πήλιο, είναι ο Βόλος, μια από τις ομορφότερες και πιο δημοφιλείς πόλεις της Θεσσαλίας, με πλούσια ιστορία που σε πάει πίσω στην αρχαία Ιωλκό, την πόλη των Αργοναυτών. Ο Βόλος χρωστάει τη γοητεία του κυρίως στην υπέροχη παραλία του, το γειτονικό Πήλιο και φυσικά στα φημισμένα τσιπουράδικά του, μια… ιεροτελεστία που ξεκίνησε πιθανότατα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και έγινε θεσμός. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα από τα εκατοντάδες τσιπουράδικα του Βόλου και να απολαύσετε τοπικούς μεζέδες, όπως μπουμπάρι, τσιτσίραβλα, και σπετζοφάι από πηλιωρίτικο λουκάνικο συνοδεία τσίπουρου.
Όλη η πόλη συμπυκνώνεται στη μεγάλη, ολοζώντανη περαντζάδα της παραλίας. Η βόλτα στην παραλία ξεκινά από τα δυτικά, από το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με τη μεγαλύτερη, σκηνή των Βαλκανίων. Πιο πέρα βρίσκεται το Δημαρχείο του Βόλου, σχεδιασμένο από τον σπουδαίο Δημήτρη Πικιώνη. Λίγο πιο πίσω από το μέτωπο της παραλίας, αλλά με θέα προς τη θάλασσα, θα βρείτε το νεοκλασικό του Δημοτικού Ωδείου και πίσω του το μοντέρνο, Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Το βλέμμα σας θα κερδίσει το Ξενοδοχείο Αίγλη, καλαίσθητο δείγμα αρ νουβό. Ξεχωρίζει επίσης το κινηματοθέατρο Αχίλλειον, χτισμένο το 1925 σε σχέδια του Βολιώτη αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη,το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Σίγουρα οι ασημένιοι θόλοι των καπναποθηκών του Παπαστράτου, δεν θα περάσουν απαρατήρητοι. Εκεί στεγάζεται τώρα πιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η βόλτα σας καταλήγει στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Επιβάλλεται μια βόλτα στη συνοικία των Παλαιών για να φανταστείτε πόσο όμορφος ήταν ο Βόλος μέχρι το σεισμό του 1955 αλλά και μια επίσκεψη στο Ζαχαροπλαστείο Μινέρβα, ένα ζαχαροπλαστείο μιας άλλης εποχής, αγαπημένο των ντόπιων, με τα γλυκά του να ξεχειλίζουν από νοσταλγία και σιρόπι σοκολάτας για να γευθείτε την περίφημη "Πάστα Φούρνου".
Όταν βρεθείτε στο λιμάνι του Βόλου μην παραλείψετε να αναζητήσετε τη θρυλική Αργώ του Ιάσονα, η οποία "ζει" εδώ και χρόνια στο λιμάνι του Βόλου, πανέμορφη και αγέρωχη. Η Αργώ στην Ελληνική μυθολογία ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες με αρχηγό τους τον Ιάσονα, με σκοπό να μεταβούν στην Κολχίδα και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Το 2004 άρχισε η ανακατασκευή της Αργούς, για την οποία χρησιμοποιήθηκε ξυλεία από το Πήλιο, ενώ τα εργαλεία και οι τεχνικές κατασκευής της «ανασύρθηκαν» από την αρχαιότητα! Το σκαρί του πλοίου δε, τηρεί πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής. Από την αρχαιότητα η Αργοναυτική εκστρατεία συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων και το πάθος για εξερεύνηση άγνωστων πολιτισμών και πως η ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων μέσα από ταξίδια παραμένει σήμερα επίκαιρη αλλά και επιτακτική.
ΠΟΡΤΑΡΙΑ
Η Πορταριά είναι από τα πρώτα χωριά που συνταντά κανείς ανεβαίνοντας στο Πήλιο από τον Βόλο και για το λόγο αυτό της έχουν προσδώσει τον χαρακτηρισμό «η αρχόντισσα του Πηλίου». Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου καθώς συνδυάζει την ατμόσφαιρα του αυθεντικού πηλιορείτικου οικισμού και την αξεπέραστη θέα στην πόλη του Βόλου και του Παγασητικού. Δέντρα και λουλούδια στολίζουν τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τις πλατείες, ενώ σε ολόκληρο το χωριό υπάρχουν σπουδαία αρχοντικά, περίτεχνες λιθόχτιστες βρύσες, εκκλησιές και μνημεία. Ιδιαίτερα όμορφες και γραφικές είναι η πλατεία Μελίνας Μερκούρη, που είναι και η κεντρική του χωριού, περιτριγυρισμένη από ταβέρνες και καφέ, η πλατεία Αδάμενας από όπου και ξεκινάει το μονοπάτι για την Πηγή Μάνας με τα αιωνόβια πλατάνια, αλλά και η πλατεία Ταξιαρχών με την υπέροχη θέα και το γραφικό πέτρινο εκκλησάκι.
ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ
Το επόμενο χωριό κατά την ανάβασή σας στο Πήλιο είναι το ιστορικό χωριό της Μακρυνίτσας. Ένας μοναδικός διατηρητέος οικισμός. Το διάσημο αυτό κεφαλοχώρι κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με τα όμορφα αρχοντικά, τα λιθόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, τις περίτεχνες βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια. Πανύψηλα πλατάνια και λουλούδια στολίζουν κάθε γωνιά του οικισμού. Στην είσοδό της, η πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη με την όμορφη ρεματιά από πάνω της, την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, γεμάτη ταβέρνες και καφέ αλλά και μικρά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης. Η Μακρινίτσα είναι γνωστή –και δικαίως– ως το «μπαλκόνι του Πηλίου», αφού χαρίζει άπλετη θέα στον Παγασητικό και την πόλη του Βόλου.
ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
Σε μικρή απόσταση από το Βολο βρίσκεται το πετρόχτιστο, μεσαιωνικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος, με την ομώνυμη ιστορική μονή. Τα τελευταία χρόνια, κάθε Αύγουστος, το χωριό αυτό μεταμορφώνεται σε Μουσικό Χωριό καθώς διοργανώνεται από τους τοπικούς φορείς αλλά και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree, μια σειρά από εκπαιδευτικές μουσικές δράσεις, σεμινάρια και εργαστήρια. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, πραγματοποιούνται και δεκάδες παραστάσεις και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Εάν βρεθείτε στην περιοχή, τις ημέρες εκείνες μην το παραλείψετε (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ).
ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ - ΛΕΧΩΝΙΑ
Στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου και με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο, βρίσκεται ο αμφιθεατρικά χτισμένος Άγιος Βλάσιος. Ένα ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό. Τα «κρυμμένα» Άνω και Κάτω Λεχώνια, θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας με τις κρυμμένες ομορφιές τους. Από δω ξεκινάει και ο περίφημος Μουτζούρης, το γραφικό τρενάκι του Πηλίου.
ΒΥΖΙΤΣΑ
Ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, είναι και η Βυζίτσα. Ένας διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια μεταφέρεστε νοερά σε μια άλλη εποχή ενώ τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, οι πέτρινες βρύσες αλλά και η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του οικισμού φτιάχνουν ένα ονειρεμένο. Το κεντρικό πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα πλατάνια, όπου την παράσταση κλέβει η σκεπαστή κρήνη που έχει δροσερό νερό όλο το χρόνο. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που χτίστηκε το 1789 και διαθέτει περίτεχνες τοιχογραφίες και η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1725, με τον ξυλόγλυπτο άμβωνα και τις ωραίες τοιχογραφίες. Όμορφα καθαρά μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό οδηγούν μέσα από υπέροχα φυσικά τοπία σε γειτονικούς οικισμούς και παραλίες. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στις Μηλιές, στο σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ μια ιδιαίτερα όμορφη διαδρομή ξεκινάει από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, διασχίζει τη γραφική γειτονιά Αργυραίικα και καταλήγει στη θάλασσα κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά.
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ
Πλούσια φύση και γάργαρα νερά, πλακόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αξεπέραστη θέα στον Παγασητικό προσφέρει το ορεινό αυτό. Κάντε μια βόλτα και θαυμάστε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αλλά και την περίφημη βρύση του 19ου αιώνα με τις λεοντοκεφαλές.
ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ
Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό το οποίο συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες το καλοκαίρι, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους κολυμπώντας στις όμορφες παραλίες του. Η κεντρική του παραλία βρίσκεται εντός του οικισμού και είναι μια αμμουδιά αρκετών χιλιομέτρων, πολυσύχναστη και οργανωμένη.
ΜΗΛΙΕΣ
Εάν αναζητάτε ένα χωριό το οποίο κλείνει μέσα του ολόκληρο το Πήλιο, αυτό δεν είναι άλλο από τις Μηλιές. Ένα από τα γραφικότερα χωριά του βουνού των Κενταύρων, αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη», του μικρού τρένου που φτάνει μέσα από μια όμορφη διαδρομή μέχρι τα Άνω Λεχώνια. Πρόκεται για ένα παλιό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορία, με την ονομαστή Σχολή των Μηλεών να αποτελεί κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και πνευματική εστία της εποχής. Χαρακτηριστικό και αυτού του οικισμού είναι η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με πυργόσπιτα και αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν σήμερα μετατραπεί σε ξενώνες, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής.
Η κεντρική πλατεία είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, με τα μεγάλα πλατάνια να χαρίζουν τη σκιά τους στους επισκέπτες. Περιμετρικά της πλατείας συγκεντρώνονται τα σπουδαιότερο κτήρια του χωριού, αξίζει να επισκεφθείτε την ονομαστή Σχολή των Μηλεών, η οποία ιδρύθηκε το 1814 από τους δασκάλους του γένους Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη και λειτούργησε ως το 1821. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν υπέστη σοβαρές ζημιές και πολλά βιβλία και χάρτες χάθηκαν, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στο κτίριο του δημοτικού σχολείου, το οποίο το 1941 κάηκε από τους Γερμανούς. Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία οικοδομήθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, με τέτοιο τρόπο ώστε εξωτερικά να μην μοιάζει με ναό. Στο εσωτερικό της υπάρχουν περίτεχνες τοιχογραφίες και ένα υπέροχο τέμπλο, ενώ κάτω από το δάπεδό της κρύβεται ένα σύστημα από κανάλια και πηγάδια που εξασφαλίζει τη στεγανότητα και την άριστη ποιότητα του ήχου.
Η τουριστική κίνηση του χωριού κινείται επίσης γύρω από την πλατεία, όπου υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης άλλα και εμπορικά καταστήματα. Το χωριό αυτό είναι ιδανικό για περιπάτους, καθώς από την πλατεία ξεκινούν τα πλακόστρωτα παλιά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές των Μηλέων. Ένα από αυτά, αφού διασχίσει το χωριό, μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει μέχρι την Τσαγκαράδα, ενώ ένα άλλο περνά από το σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγει στο χωριό Καλά Νερά.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Μηλέων είναι ένα από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα του χωριού, αγκαλιασμένος από υπέροχη φύση και ηρεμία, ενώ δίπλα του σε μια ρεματιά κρύβονται τα ερείπια ενός παλιού ανεμόμυλου. Την ηρεμία αυτή διαταράσσει το σφύριγμα του «Μουτζούρη». Το τρενάκι του Πηλίου κατασκευάστηκε το 1895 για να συνδέσει αρχικά τον Βόλο με τα Λεχώνια, ενώ λίγο αργότερα αποφασίστηκε η επέκτασή του και πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του. Καταργήθηκε το 1971 για να επαναλειτουργήσει το 1996. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η σιδηροδρομική γραμμή του έχει πλάτος 60 εκατοστά και είναι η στενότερη στην Ελλάδα. Η διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια ως τις Μηλιές περνά μέσα από την υπέροχη πηλιορείτικη φύση, με κατάφυτες πλαγιές, λιθόκτιστα γεφύρια και υπέροχα τοπία. Το τρενάκι λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ
Εάν αναζητάτε τον απόλυτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, θα τον βρείτε στην Τσαγκαράδα. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά, χαρίζει μοναδική θέα στο Αιγαίο και περιτριγυρίζεται από υπέροχες παραλίες, όρμους και κολπίσκους. Όμορφα αρχοντικά, παραδοσιακά νεοκλασικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, λουλουδιασμένες αυλές, αιωνόβια πλατάνια και καστανιές δημιουργούν ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Το χωριό είναι αραιοχτισμένο και δίνει την εντύπωση πολλών οικισμών που ενώνονται μεταξύ τους με καλντερίμια και μονοπάτια. Οι όμορφες εκκλησιές πάνω σε τέσσερις κεντρικές πλατείες έδωσαν το όνομα τους στις βασικές συνοικίες της Τσαγκαράδας. Η παλαιότερη είναι αυτή των Ταξιαρχών, ακολουθούν η Αγία Παρασκευή με το θεόρατο πλάτανο των χιλίων ετών και ο Άγιος Στέφανος, ενώ στο νοτιότερο σημείο απλώνεται η συνοικία της Αγίας Κυριακής. Οι λάτρεις του περπατήματος θα βρουν στην Τσαγκαράδα τον ιδανικό προορισμό. Η πιο διάσημη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής και μέσω του παλιού μονοπατιού που διασχίζει το δάσος, με γεφυράκια και πηγές, καταλήγει στην Νταμούχαρη, με το όμορφο φυσικό λιμανάκι. Από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής ξεκινάει επίσης το καλντερίμι που οδηγεί στη συνοικία των Ταξιαρχών, με τα παραδοσιακά σπίτια και τις κρήνες. Η πρόσβαση με τα πόδια σε πολλές παραλίες είναι εύκολη από το χωριό, αν και χρειάζεται αρκετό κουράγιο για να επιστρέψει κανείς από τα ανηφορικά μονοπάτια.
ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ
Η πιο γνωστή παραλία της Τσαγκαράδας είναι η Νταμούχαρη, οργανωμένη και με χοντρό βότσαλο. Ανάμεσα στους δύο κόλπους της βρίσκονται και τα ερείπια του ενετικού κάστρου της Νταμούχαρης. Εάν είστε φαν του Mamma Mia, τότε θα σας φανεί γνώριμη, καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία.
ΜΟΥΡΕΣΙ
Το Μούρεσι βρίσκεται βόρεια της Τσαγκαράδας και πάνω από την Νταμούχαρη. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δάση από μηλιές και καστανιές, και πρόκειται για έναν προορισμό όπου συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
ΦΑΚΙΣΤΡΑ
Ξεχωριστής ομορφιάς, λόγω της αγριάδας του τοπίου, είναι η παραλία της Φακίστρας, με απόκρημνα βράχια και χοντρή άμμο με βότσαλα. Χρειάζεται βέβαια ένα 20λεπτο περπάτημα για να καταφέρεις να την επισκεφτείς αλλά η ομορφιά του τοπίου σε ανταμείβει και με το παραπάνω. Εάν φτάσετε μέχρι εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το κρυφό σχολείο που λειτουργούσε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
Ιδιαίτερα πολυσύχναστη και δημοφιλής είναι η παραλία του Μυλοπόταμου, με το χαρακτηριστικό βράχο να τη χωρίζει στα δυο αλλά και τα καταγάλανα νερά της. Είναι μια παραλία απίστευτης φυσικής ομορφιάς και μια από τις πιο γνωστές του Πηλίου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες και εάν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε οπλιστείτε με υπομονή διότι το παρκάρισμα είναι δύσκολο. Επίσης φροντίστε να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό παραλίας καθώς, προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσική ομορφιά της, η παραλία δεν είναι οργανωμένη.
ΖΑΓΟΡΑ
H Ζαγόρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του ανατολικού Πηλίου, με μεγάλη ιστορία στις τέχνες και τα γράμματα. Το ασυνήθιστο όνομά της προέρχεται από τη σλαβική γλώσσα και σημαίνει «πίσω από το βουνό». Σοφή επιλογή ονόματος, μια και βρίσκεται στο βορειότερο μέρος του Πηλίου, κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια δυσπρόσιτη περιοχή με άπλετη θέα στο Αιγαίο. Τα όμορφα αρχοντικά, αρκετά από τα οποία φιλοξενούν σήμερα ξενώνες, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του χωριού, όταν τα ξακουστά ζαγοριανά καράβια έφευγαν από το λιμανάκι του Χορευτού για να μεταφέρουν τα προϊόντα της περιοχής, όπως το μετάξι, στα πέρατα του κόσμου. Τα μήλα είναι σήμερα το πιο δημοφιλές τοπικό προϊόν. Ο οικισμός χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες, της Αγίας Παρασκευής ή Περαχώρας, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα, σκαρφαλωμένες στην πλαγιά του βουνού. Εκκλησιές, πέτρινα γεφύρια και πηγές με τρεχούμενα νερά, θα σας χαρίσουν όμορφες εικόνες. Η Ζαγορά είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν το παραδοσιακό χρώμα, τους ήρεμους ρυθμούς και τους περιπάτους. Μια από τις πιο δημοφιλείς περιπατητικές διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι καταλήγει στην παραλία του Χορευτού.
Αξίζει να επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, η οποία ιδρύθηκε το 1762, από τον Ιωάννη Πρίγκο και τον οικουμενικό πατριάρχη Καλλίνικο τον Γ΄. Ο Πατριάρχης ανασυγκρότησε επίσης τη Σχολή που λειτουργούσε από τις αρχές του 18ου αιώνα την οποία ονόμασε «Ελληνομουσείο». Οι επιφανέστεροι σπουδαστές της ήταν ο Ρήγας Φεραίος και οι Μηλιώτες δάσκαλοι Άνθιμος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς. Με την έναρξη της επανάστασης η Σχολή σταμάτησε να λειτουργεί, το κτίριο γκρεμίστηκε, ενώ πολλά βιβλία υπέστησαν φθορές ή καταστράφηκαν. Σήμερα η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτίριο του δήμου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και φιλοξενεί περισσότερους από 20.000 τίτλους και πάνω από 1.000 παλαιότυπα ανάμεσά στα οποία βρίσκεται και η “Χάρτα της Ελλάδος” του Ρήγα Φεραίου. Λίγο πιο κάτω από την Βιβλιοθήκη, βρίσκεται το σχολείο που φοίτησε ο μεγάλος Ρήγας Φεραίος, το οποίο έχει διατηρηθεί σε ένα χώρο νοσταλγικό.
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα μικρό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε ένα κοσμοπολίτικο, πολύ καλά οργανωμένο θέρετρο. Χτισμένο πάνω σε μια εκπληκτική παραλία με λευκά βότσαλα, παλιότερα ήταν το εμπορικό και ναυτικό κέντρο της περιοχής.
ΧΟΡΕΥΤΟ
Στο Χορευτό θα βρεις μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Πηλίου. Το μικρό αυτό παραθαλάσσιο χωριό, με τους περίπου 20 μόνιμους κατοίκους και με το όμορφο φυσικό λιμάνι του, έχει μπροστά του μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Πηλίου. Στο βόρειο μέρος του χωριού ξεκινάει μονοπάτι για τις ήσυχες παραλίες Παρίσαινα και Ανάληψη.
ΧΑΝΙΑ
Πηγαίνοντας από τη Ζαγορά προς το Βόλο, συναντά κανείς ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.200μ. Πριν πολλά χρόνια, εδώ κάποιος άνοιξε ένα μικρό πανδοχείο, για να υποδέχεται και να ταΐζει τους επισκέπτες. Στη συνέχεια άνοιξε άλλο ένα πιο πέρα, και μετά άλλο ένα, μέχρι που στο τέλος μαζεύτηκαν κάμποσα και το χωριό πήρε το όνομά του, από τα πολλά χάνια. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες, του οποίου οι οργανωμένες εγκαταστάσεις προσφέρονται για χειμερινά σπορ. Πρόκειται για το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο, σε τόσο χαμηλό υψόμετρο και στο οποίο έχεις την ευκαιρία να κάνεις χειμερινά σπόρ απολαμβάνοντας μια μοναδική πανοραμική θέα, με τον Παγασητικό κόλπο στα αριστερά και το Αιγαίο πέλαγος στα δεξιά.
ΑΦΗΣΣΟΣ
Περιτριγυρισμένο από τις υπέροχες ακτές του Παγασητικού και αγκαλιασμένο από πλούσια βλάστηση, το παραθαλάσσιο αυτό χωριό είναι ένα ζωντανό καλοκαιρινό θέρετρο που τελευταία συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μερικά από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου. Συνδυάζει αρμονικά το νησιώτικο του χρώμα με τα πηλιορείτικα στοιχεία. Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού αναβλύζει η διάσημη πηγή, από την οποία - σύμφωνα με την παράδοση ήπιαν νερό - οι Αργοναύτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Κολχίδα.
ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ
Ζωντανό κεφαλοχώρι χτισμένο σε στρατηγική θέση, ώστε να ατενίζει το Αιγαίο και τον Παγασητικό. Το χωριό στολίζεται από πηλιορείτικα αρχοντικά και όμορφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, πλακόστρωτα καλντερίμια, εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια, εκκλησίες και όμορφα τοξωτά γεφύρια. Αξίζει να επισκεφθείτε προσέξετε το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του Παρθεναγωγείου στο οποίο δίδαξε ο Κώστας Βάρναλης και το ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με το μαρμάρινο νεοκλασικό καμπαναριό προτού καταλήξετε στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια.
ΤΡΙΚΕΡΙ
Με θέα στον Παγασητικό και τον Ευβοϊκό κόλπο το Τρίκερι διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Ο νησιώτικος του χαρακτήρας είναι έντονος ενώ και τα κτίρια του οικισμού είναι επίσης ιδιαίτερα και διαφορετικά, αφού μια βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια του θα σας αποκαλύψει μανιάτικους πύργους με μακεδονίτικα χαγιάτια, άσπρα σπιτάκια αλλά και πολλά αρχοντικά. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδας με το υπέροχο σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο. Μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από το χωριό ενώνουν το Τρίκερι με τις Κόττες και την Αγία Κυριακή, η οποία συγκεντρώνει πολλή από την κίνηση του καλοκαιριού. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με φυσικό λιμανάκι όπου αράζουν τα ψαροκάικα.
INFO
Βόλος
Τσιπουράδικα
Γιώτα (Κροκίου 15, τηλ. 6947 074830)
Δεμίρης (Εφραιμίδου 23, Νέα Ιωνία, τηλ. 24210 65559)
Καβούρας (Χατζηαργύρη 8, τηλ. 24210 28520)
Με Ζεν (Αλοννήσου 8, τηλ. 24210 20844)
Φιλαράκι (Αβέρωφ 3, Ν. Ιωνία, τηλ. 6950670794)
Φαγητό
Πιρουνάκι (Ογλ 20, τηλ. 24210 21206)
Σβόλος (Οικονομάκη Τάκη 68, τηλ. 24210 30908)
Τα Φιλαράκια (Αντωνοπούλου 96, τηλ. 24210 22026)
Γωνία (Ιάσονος 118, τηλ. 24210 37519)
Καφές / Γλυκό
Πανελλήνιο (Δημητριάδος 122, τηλ. 24210 23535)
Μινέρβα (Αργοναυτών 53, τηλ. 24210 22409)
Διαμονή
Hotel Volos Palace
Hotel Volos Palace
Πορταριά
Άγιος Λαυρέντιος
Φαγητό
Λωτός (τηλ. 24280 96243)
Διαμονή
Iliopetra Suites
Iliopetra Suites
Άνω Λεχώνια
Διαμονή
Αρχοντικό Τσακνάκη
Αρχοντικό Τσακνάκη
Βυζίτσα
Πινακάκατες
Καλά Νερά
Μηλιές
Τσαγκαράδα
Μούρεσι
Ζαγορά
Φαγητό
Mεϊντάνι (τηλ. 24260 22626)
Mεϊντάνι (τηλ. 24260 22626)
Πέτρος (τηλ. 24260 22666)
Τεμπελχανείο (τηλ. 24260 23535)
Καφές / Γλυκό
Αρχοντικό Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς (τηλ. 24260 23566)
Αρχοντικό Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς (τηλ. 24260 23566)
Διαμονή
Hotel Zagora
Hotel Zagora
Άγιος Ιωάννης
Φαγητό
Remezzo Guesthouse Restaurant (τηλ. 693 8397168)
Ακρογιάλι (τηλ. 24260 31112)
Διαμονή
Χορευτό
Φαγητό
Ταβέρνα – Τσιπουράδικο Τα Δελφίνια (τηλ. 24260 23644)
Ταβέρνα – Τσιπουράδικο Τα Δελφίνια (τηλ. 24260 23644)
Διαμονή
Hotel Agnadi
Hotel Agnadi
Χάνια
Φαγητό
Παλιό Χάνι (τηλ. 24280 96429)
Παλιό Χάνι (τηλ. 24280 96429)
Το Χάνι του Κοκκίνη (τηλ. 24280 96323)
Διαμονή
Anamar Pilio Resort
Anamar Pilio Resort
Άφησσος
Διαμονή
6 Κλειδιά
6 Κλειδιά
Αργαλαστή
Διαμονή
Leda Village Resort
Leda Village Resort
Τρίκερι
0 σχόλια