ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ / GIOUVETSI (OVEN BAKED BEEF AND ORZO CASSEROLE)

29.9.16

(scroll down for English) 

Το γιουβέτσι είναι μια από τις αγαπημένες ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και αποτελεί σίγουρα "comfort food". Πρόκειται ίσως για το απόλυτο "μαμαδίστικο" φαγητό, γεμάτο αρώματα που δύσκολα θα αφήσει αδιάφορους μικρούς και μεγάλους. Το φαγητό αυτό έχει τις ρίζες του στην οθωμανική κουζίνα. Στην Τουρκία μαγειρεύετε με αρνί ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο χρησιμοποιούμε μοσχάρι. 

 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

4-6 άτομα 
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Μαγείρεμα: 2 ώρες & 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
1200 γρ. μοσχαρίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ
3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 καρότα, κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
250 ml + 750 ml νερό
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γ. σπόρους κύμινου 
2 ξυλάκια κανέλας
2 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
τριμμένη φέτα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα καρότα. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στην άκρη.
Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μας μέσα και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν πάρει χρώμα, βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και το κύμινο. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα σε χαμηλή φωτιά. 
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ (μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και 750 ml νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα ή πεκορίνο. 

Σημ.
1. Μπορούμε επίσης να το ψήσουμε στη γάστρα βάζοντας από την αρχή όλα τα υλικά εκτός από το κριθαράκι, χωρίς να χρειαστεί να φτιάξουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα. Επίσης, μπορούμε να μαγειρέψουμε το κρέας με τη σάλτσα στη χύτρα ταχύτητας, μειώνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο μαγειρέματος και να το "τελειώσουμε" στον φούρνο σύμφωνα με τη συνταγή. 
2. Μπορούμε αντί για κριθαράκι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο ζυμαρικό όπως βίδες, πένες, σπαγγέτι ή χυλοπίτες. 


Giouvetsi is one of the most popular, traditional Greek comfort food recipes. It is full of flavors, which make it hard not to like it. Beef is slowly cooked in tomato sauce, then orzo is added and the dish is finished in the oven. It requires some time - you can cook it in the pressure cooker too (see tips below) - but the flavor is unique! 

Print the recipe

GIOUVETSI - OVEN BAKED BEEF AND ORZO CASSEROLE

4-6 Servings
Preparation: 15 minutes - Cooking: 2 hours & 15 minutes

INGREDIENTS
1200 gr. beef neck, cut in to 2 cm cubes
2-3 large onions, sliced
2 carrots, cut into 1 cm. slices
1 can chopped tomatoes
2 tbsp tomato paste
250 + 750 ml water
150 gr. red wine
250 g orzo, medium sized
1 tbsp sugar
¼ teaspoon ground cumin
olive oil, for sautéing
salt, pepper
2 cinnamon sticks
2 bay leaves
crumbled feta cheese or grated pekorino cheese for serving

DIRECTIONS
Place a pot over high heat and add 3 tbsp olive oil. Add onions and carrots and sauté until nicely caramelized (about 2 minutes). When ready, transfer to a bowl and set aside until needed.
Place pot back on heat and let it get very hot. Add some olive oil and the meat. Brown for 4-5 minute.
Add the sautéed vegetables, cinnamon sticks, bay leaves, cumin and tomato paste. Sauté for 1-2 minutes and add the wine. Let it evaporate. Add sugar, 250 ml water and chopped tomatoes and stir. Season with salt and pepper. Lower heat to low and simmer for 1 ½ hours, until the meat is very soft and the sauce has thickened (if your sauce is too thick, add a little more water). 
When ready, transfer to an oven proof dish. Preheat oven to 180o C and add 750 ml water and orzo to the dish. Cover with aluminum foil and bake for 30 minutes. Remove foil and bake for another 15 minutes. 
When ready, remove from oven. Let it rest of 10 minutes, sprinkle with cheese, serve and enjoy!

Just some notes
1. You can prepare Giouvetsi using a roaster. You just add all the ingredients in the roaster and at the end you add the orzo. A quicker way is to cook meat using a pressure cooker and then tranfer it to the baking dish and add orzo. 
2. You can other kinds of pasta like noodles, penne or spaghetti. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr