ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ / PORK ROAST WITH ORANGE AND BEER
15.12.16
(scroll down for English)
Τίποτα δεν είναι πιο γιορτινό από μια πιατέλα γεμάτη λαχταριστές φέτες χοιρινό κρέας. Μου αρέσει να ανακαλύπτω ιδιαίτερες συνταγές και η σημερινή δεν αποτελεί εξαίρεση. Μαριναρισμένο χοιρινό, σιγοψημένο με μπύρα στη γάστρα. Δοκιμάστε το!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ
6 Άτομα
Προετοιμασία: 40 λεπτά - Αναμονή: 1 βράδυ - Ψήσιμο: 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά χοιρινό μπούτι, ξεκοκαλισμένο, τυλιγμένο ρολό (ζητάμε να μας το ετοιμάσουν και να το περάσουν σε δίχτυ ελαστικό)
1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
500 ml μπίρα ξανθιά
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 πορτοκάλι, κομμένo στα 4
1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. ξερό θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
1,5 λίτρα ζωμός κρέατος
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
το ζουμί από το ψήσιμο
1 καρότο, βρασμένο
μουστάρδα πικάντικη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το κρέας με το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα σκεύος, τόσο μεγάλο όσο να το χωράει ακριβώς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη μισή μπίρα, το πορτοκάλι και το χοντρό αλάτι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να μαριναριστεί. Το γυρνάμε όσο πιο συχνά μπορούμε για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζουμε το κρέας, φροντίζοντας να κρατήσουμε το πορτοκάλι, το σκουπίζουμε καλά και το ροδίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, στο λάδι (περίπου 10 λεπτά).
Το μεταφέρουμε σε μία γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μπίρα, το μέλι, τα φύλλα δάφνης, το πορτοκάλι, πιπέρι και όσο ζωμό κρέατος χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το κρέας. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί το κρέας. Για να ελέγξουμε το ψήσιμο μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο ψησίματος (πρέπει να έχει φτάσει τους 65°C) είτε - εάν δεν διαθέτουμε - κόβουμε λίγο σε ένα σημείο και ελέγχουμε (δεν πειράζει αν έχει μια απαλή ροζ γυαλάδα το ψαχνό, αρκεί να μην υπάρχει ζωντανό αίμα). Αποσύρουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
Σουρώνουμε το ζουμί του κρέατος σε ένα στενό δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά ή μέχρι να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος. Στη συνέχεια αφαιρούμε το λίπος με ένα κουτάλι.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη το καρότο με το ζουμί του κρέατος, μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να δέσει. Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας όση μουστάρδα επιθυμούμε και αλατοπίπερο. Στο τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι.
Όταν το κρέας κρυώσει, αφαιρούμε τους σπάγκους προσεκτικά και κόβουμε το κρέας σε φέτες. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και αρωματικό ρύζι.
There is nothing more festive than a platter loaded with pork roast slices. I'm always in the hunt for unique pork recipes and this one is no exception. Marinaded pork, slowly roasted in the oven. Give it a try!
PORK ROAST WITH ORANGE AND BEER
6 Servings
Preparation: 40 minutes - Waiting: 1 night - Cooking: 2 hours
INGREDIENTS
2 kilos pork loin, boneless (ask your butcher to tie it with elastic twine)
1 large onion, cut into rings
500 ml lager beer
3 garlic cloves, smashed
1 orange, cut into quarters
1/2 banch fresh thyme or 2 tbsp dried thyme
2 bay leaves
200 gr. thyme honey
50 ml olive oil
2 tbsp coarse salt
1,5 lt. meat stock
fresh ground pepper
For the sauce
meat liquids (from the cooking)
1 carrot, boiled
spicy mustard
1 tbsp chopped fresh thyme
salt, fresh ground pepper
DIRECTIONS
Rub meat with garlic and put it in a container, large enough to fit the meat exactly. Add the onion, thyme, half amount of the beer, orange and coarse salt. Cover with cling film and refrigerate overnight to marinate. Make sure to turn it over as often as you can, to marinate evenly.
Next day, preheat the oven to 180oC. Drain the meat, make sure to keep the oranges, wipe thoroughly and saute meat over high heat in olive oil using a wide saucepan (about 10 minutes).
Transfer meat to a oven pot and add the rest of the beer, honey, bay leaves, orange, pepper and broth as much as to cover half of the meat. Cover the pot with the lid and cook for about 2 hours or until the meat is cooked thoughrly. To test the meat you can either use a meat thermometer (it have to reach 65 ° C) or - if not available - cut a little piece of meat and check (it doesn't matter if a soft pink gloss comes out, just make sure there is no live blood). Remove meat from the oven, cover with foil and keep it warm.
Strain the meat liquids in a tight container and put it in the freezer for about 20-30 minutes or until the fat at the surface freezes. Remove fat with a spoon.
Using the food processor, beat carrot with the meat liquids, transfer to a saucepan and boil until the volume is reduced and the sauce thickens. Correct the flavor by adding as much mustard as you want, salt and pepper. At the end of the cooking, add the thyme.
When the meat has cooled enough, remove carefully the twine and cut into slices. Serve with the sauce and fravored rice.
2 σχόλια
Πεντανόστιμη συνταγή & υπέροχο blog!!! Χαίρομαι πολύ που βρέθηκα εδώ και σου εύχομαι Καλές Γιορτές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
Αγαπημένη συνταγή, την φτιάχνω σχεδόν σε κάθε τραπέζι που κάνω. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!Καλές Γιορτές με Υγεία και Κάθε Καλό!
Διαγραφή