ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

9.8.17

Santorini Travel Guide - Ioanna's Notebook
(you can find the English post here)
Η Σαντορίνη είναι χωρίς αμφιβολία μοναδικό μέρος. Λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα σε έναν τεράστιο ηφαιστειογενή βράχο έρχονται σε αντίθεση με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, το οποίο αρμονικά συμπληρώνει τους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών. 
Η Σαντορίνη, θεωρείτε ένα από το ομορφότερα μέρη στον κόσμο και θα συμφωνήσω απόλυτα. Μπορεί να κανείς να έχει δεί εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά πιστέψτε με, δεν αντικατροπτίζουν ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά αυτού του νησιού. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς αυτό το μοναδικό μέρος έστω και για μια φορά. Αυτό το υπέροχο νησί έχει μια ενέργεια μοναδική, η οποία κατακλύζει όλες σου τις αισθήσεις, από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Μπορεί όλοι να μιλάνε για το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης αλλά αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι η υπέροχη ιστορία του νησιού και τα μοναδικά πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκει.

Santorini Caldera View - Ioanna's Notebook

Σήμερα λοιπόν, θα σας μιλήσω για το αγαπημένο μου ελληνικό νησί τη Σαντορίνη, το μοναδικό μέρος που θέλω να πηγαίνω ξανά και ξανά.  

Santorini Ilustrated Map - Ioanna's Notebook

Ας ξεκινήσουμε με λίγη ιστορία. Το σημερινό, επίσημο όνομα του νησιού είναι Θήρα, αλλά όλοι την ξέρουν ως Σαντορίνη. Πριν ονομαστεί Σαντορίνη, ονομάζονταν Καλλίστη, που σημαίνει "η πιο όμορφη απ' όλες".  Το 1153, οι Βενετοί την ονόμασαν Σαντορίνη από τον συνδυασμό των λέξων Σάντα (Αγία) και Ιρένε (Ειρήνη). Στην αρχαιότητα, το νησί ήταν στρογγυλό και είχε πολύ στενούς δεσμούς με την κοντινή Κρήτη. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου μπορεί κανείς να διακρίνει την έντονη Μινωική επιροοή. Στις μέρες μας, το νησί έχει σχήμα μισοφέγγαρο και στέκεται πάνω στον βυθισμένο κρατήρα (καλντέρα) του  ηφαιστείου του. Η διάσημη καλντέρα είναι αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου που προκληθηκε (γνωστή και ως Μινωική έκρηξη) κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα π.Χ., η οποία ήταν και μια από τις μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Με τα χρόνια, οι Θηραίοι επέστρεψαν στον τόπο τους και ένα σπουδαίο εμπορικό νησί γεννήθηκε εκ νέου από τις στάχτες του. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το 1950 και έκτοτε παραμένει ανενεργό.

Foinikia village in Santorini - Ioanna's Notebook

FUN FACTS
1. Η ανώτερη αστική τάξη του νησιού ζούσε σε πανέμορφα βενετσιάνικα σπίτια ενώ η κατώτερη εργατική τάξη σε μικρά σπιτάκια στην άκρη της καλντέρας, τα γνωστά υπόσκαφα. Τα υπόσκαφα σπίτια έχουν τη μοναδική ιδιότητα να διατηρούν απόλυτη θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς να επιρρεάζονται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.  

2. Ο επίσημος πληθυσμός του νησιού είναι περίπου  15.000 κάτοικοι, παρόλ' αυτά κάθε χρόνο η Σαντορίνη δέχεται περίπου 1.5-2 εκατομύρια επισκέπτες! 

3. Στο νησί υπάρχουν περισσότερες εκκλησίες απ' ότι σπίτια!

4. Λέγεται ότι στη Σαντορίνη το κρασί είναι περισσότερο από το νερό, συνέπεια της πολύ λίγης βροχής που δέχεται το νησί. 

5. Το λευκό και το μπλε του νησιού, αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Το μπλε τον ουρανό και τη θάλασσαα ενώ το λευκό την αγνότητα. 

6.  Μέχρι το 1960, δεν υπήρχε ηλεκτοδότηση στο νησί, το οποίο κατοικούνταν κυρίως από ψαράδες και γαϊδουράκια. 

7. Το παραδοσιακό λευκό χρώμα με το οποιο βάφονται οι άκρες από τα σκαλοπάτια οφείλεται στο γεγονός ότι παλαιότερα δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός στους δρόμους και με αυτό τον τρόπο μπορούσε κανείς να διακρίνει καλύτερα στο σκοτάδι την άκρη από το σκαλοπάτι ώστε να μην έχει κάποιο ατύχημα. 

ΤΑ ΧΩΡΙΑ 

Oia, Santorini after dark - Ioanna's Notebook

1. Οία
Η Οία είναι το πιο γραφικό και πιο γνωστό χωριό της Σαντορίνης. Απλώνετε στη βόρεια πλευρά της καλντέρας, σε μήκος 2 χλμ. και είναι διάσπαρτη από γραφικά λευκά σπιτάκια, εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους αλλά και αρκετά υπόσκαφα.  Το βράδυ, η Οία είναι αρκετά ήσυχη καθώς η νυχτερινή της ζωή επικεντρώνεται σε λίγα ήσυχα μπαρ και καφέ. Το ηλιοβασίλεμα από την Οία, είναι μια μοναδική εμπειρία που χαράσετε στη μνήμη κάθε επισκέπτη. 

Ammoudi port in Santorini - Ioanna's Notebook

Το μικρό λιμανάκι της Οίας, το Αμμούδι είναι ο παράδεισος για όσους αγαπούν τα θαλασσινά αλλά και τις βουτιές από τα βράχια. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται ακρετά κάτω, στην βάση της καλντέρας. Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί με γαϊδούράκι, με ταξί ή με τα πόδια. Το ηλιοβασίλεμα από το Αμμούδι είναι μοναδική εμπειρία, αν και οι περισσότεροι την παραλήπτουν, και μπορεί να συνδιαστεί με φαγητό σε μια από τις υπέροχες ταβέρνες, οι οποίες σερβίρουν πεντανόστιμα θαλασσινά και μεζέδες (συμπεριλαμβανομένου και των διάσημων ντοματοκεφτέδων).

Stairway to heaven in Imerovigli,Santorini - Ioanna's Notebook

2. Ημεροβίγλι
Το Ημεροβίγλι είναι το μικρότερο χωριό της καλντέρας αλλά βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της και γι' αυτό έχει την καλύτερη θέα. Δεν υπάρχει έντονη ζωή εκεί καθώς βρίσκεις μόνο σπίτια, μικρά boutique ξενοδοχεία και λίγα εστιατόρια και μαγαζιά. Είναι αρκετά μακριά από τα πολύβουα Φηρά και θεωρείται το πιο ήσυχο μέρος σε ολόκληρη την καλντέρα.

Old boat decor in Firostefani, Santorini - Ioanna's Notebook

3. Φηροστεφάνι
Το Φηροστεφάνι απέχει 15-20 λεπτά με τα πόδια από τα Φηρά. Είναι αρκετά ήσυχο και μικρό και πολλοί το επιλέγουν ως τόπο διαμονής καθώς απέχει λίγο από τα Φηρά και την έντονη ζωή αλλά αρκετά για να έχεις την ησυχία σου. Επιπλέον, οι τιμές των καταλυμάτων στο Φηροστεφάνι είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της Οίας ή των Φηρών χωρίς όμως (τα καταλύματα) να υπολύπονται σε ποιότητα ή θέα.  

Fira, Santorini - Ioanna's Notebook

4. Φηρά 
Το επόμενο χωριό που συναντά κανείς κατεβαίνοντας από την Οία είναι τα Φηρά, τα οποία αποτελούν και την πρωτεύουσα του νησιού. Ένα μέρος εντελώς διαφορετικό από την Οία, πιο ζωντανό με εξίσου υπέροχη θέα. Στα Φηρά βρίσκονται και τα περισσότερα εστιατόρια, καφέ αλλά και μαγαζιά από οποιοδήποτε άλλο χωριό της Σαντορίνης. Είναι  η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού και το κέφι κρατά έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Εάν αναζητάτε ένα μέρος κοντά σε όλα, τότε τα Φηρά αποτελούν το ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας στο νησί. 

Akrotiri Archeological Site, Santorini - Ioanna's Notebook

5. Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου 
Το Ακρωτήρι, η Πομπία του Αιγαίου, είναι μια άριστα διατηρημένη προϊστορική πόλη την οποία θα βρείτε στο ομόνυμο μέρος του νησιού κάτω από έναν άριστα διαμορφωμένο βιοκλιματικό στέγαστρο. Περπατώντας πάνω στις ξύλινες γέφυρες κατά μήκος της μικρής αυτής πόλης, θα ανακαλύψετε έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της Μεσογείου,, ο οποίος καλύφθηκε με ηφαιστειογενή στάχτη, αποτέλεσμα της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου το 1600 π.Χ. Κατά έναν περίεργο τρόπο, οι κάτοικοι της πόλης κατάφεραν να την εκενώσουν έγκαιρα καθώς δεν ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα υπολείματα στις στάχτες. Μπορείτε να δείτε όμως υπέροχες τοιχογραφίες, μικρά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και πανέμορφα έργα τέχνης. Ο αρχαιολογικός χώρος, είναι άριστα διατηρημένος, εάν επιθυμείτε μια πιο ολοκληρωμένη ξενάγηση μπορείτε να προσλάβετε ξεναγό. 

Pyrgos, Santorini - Ioanna's Notebook

6. Πύργος
Ο Πύργος είναι ένα πανέμορφο Μεσαιωνικό χωριό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τις αρχές του 1800. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στην πλαγιά ενός λόφου (σε υψόμετρο 567 μ.), γύρω από το Ενετικό Κάστρο και παρέχει πανοραμική θέα σε όλο το νησί. Περπατήστε και "χαθείτε" ανάμεσα στα στενά δρομάκια και στα κρυφά μονοπάτια πίσω από τα τείχη του κάστρου. 

Kamari, Santorini - Ioanna's Notebook

7. Καμάρι 
Το Καμάρι βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στους πρόποδες του Μέσα Βουνού, σε απόσταση 9 χλμ. από τα Φηρά. Είναι ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα καθώς διαθέτει παραλία με μαύρη άμμο μήκους 5 χλμ., στο νότιο τμήμα της οποίας δεσπόζει το Μέσα Βουνό. Στο σημείο αυτό ήταν χτισμένη η Αρχαία Θήρα, σε υψόμετρο που φτάνει σχεδόν τα 400 μέτρα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Tranquillo Beach Bar in Perissa, Santorini - Ioanna's Notebook

Αν και η Σαντορίνη δεν φημίζεται για τις παραλίες της, στο νησί υπάρχουν μοναδικές παραλίες σε εξωτερικά χρώματα, αποτέλεσμα του ηφαιστειογενούς έδαφούς της. Μαύρη, Λευκή και Κόκκινη Παραλία με ηφαιστειογενή άμμο, χαρίζουν στον επισκέπτη μονοδική εμπειρία καθώς είναι η Σαντορίνη είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μπορεί κανείς να συναντήσει και τα τρια αυτά είδη άμμου σε ένα μέρος! 

Santorini Red Beach - Ioanna's Notebook

1. Κόκκινη Παραλία
Ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και αξίζει μια επίσκεψη. Για να φτάσετε εκεί χρειάζεται να περπατήσετε 15 λεπτά (από το χώρο του πάρκινγκ) αλλά αξίζει τον κόπο καθώς το θέαμα και μόνο είναι μοναδικό.  

Vlychada Beach in Santorini - Ioanna's Notebook

2. Βλυχάδα (Λευκή Παραλία)
Η παραλία της Βλυχάδας βρίσκεται στο νοτιονατολικό άκρο του νησιού, 13 χλμ. από τα Φηρά. Λευκά ηφαιστιακά βράχια, ζωγραφισμένα από τον αέρα και τη αλμύρα, κατεβαίνουν να συναντήσουν τη θάλασσα σχηματίζοντας μια παραλία μοναδικής ομορφιάς. 

Perissa Beach - Ioanna's Notebook

3. Περίσσα 
Η παραλία της Περίσσας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και απλώνεται σε μήκος 7 χλμ., γεγονός που την κάνει την πιο μεγάλη παραλία του νησιού καθώς ενώνεται νοητά με παραλία του Περίβολου και του Άι Γιώργη. Πρόκειται για μια παραλία άψογα οργανωμένη με αρκετά καφέ και εστιατόρια σε όλο σχεδόν το μήκος της και αβαθή μαύρη άμμο και καθαρά νερά. Εάν αναζητάτε μια εναλλακτική της Καλντέρας, η Περίσσα είναι μια αρκετά οικονομική λύση. 
Η Περίσσα, ο Περίβολος και το Καμάρι είναι οι Μαύρες Παραλίες του νησιού. Όπως καταλαβαίνετε το να περπατήσεις με γυμνά τα πόδια στην άμμο είναι κάτι που δεν συνίσταται καθώς η θερμοκρασία της άμμου είναι αρκετά υψηλή και ο κίνδυνος εγκαύματος πολύ μεγάλος. Παρόλ' αυτά οι παραλίες είναι εκπληκτικές και αξίζουν πραγματικά. Απέχουν περίπου 30 λεπτά από τα Φηρά και 45 λεπτά από την Οία. 

Perivolos Beach, Santorini - Ioanna's Notebook

4. Περίβολος 
Ο Περίβολος είναι η ακτογραμμή που ενώνει την παραλία της Περίσσας με αυτή του Αί Γιώργη. Πρόκειται για μια ακόμη οργανωμένη παραλία με κρυστάλλινα μαύρα νερά.

Agios Georgios beach, Santorini - Ioanna's Notebook

5. Άγιος Γεώργιος
Η παραλία του Αι Γιώργη είναι το τέλος της παραλίας του Περιβόλου. Πρόκεται για μια αρκετά ήσυχη παραλία, όχι οργανωμένη αλλά αξίζου όμορφη. Εάν συνεχίσετε νότια με τα πόδια,  θα βρεθείτε στην παραλία της Βλυχάδας. 

Santorini Travel Guide: Santorini is undoubtedly one of the most beautiful places in the world.  Photos do not even remotely do it justice,  it is truly one of the most beautiful places in the world that you definately have to expirience in your life. The power of this volcanic island creates an energy that overwhelms the senses - Ioanna's Notebook

4. Καμάρι 
Το Καμάρι μαζί με την Περίσσα είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια άριστα οργανωμένη παραλία, η οποία απλώνετε σε μήκος 5 χλμ. με το Μέσα Βουνό της Αρχαίας Θήρας, να κυριαρχεί στο νότιο άκρο της. Ο μοναδικός πεζόδρομος κατά μήκος της παραλίας είναι ιδανικός για περπάτημα αλλά και για αγορές καθώς εκτός από γραφικές ταβέρνες θα βρείτε και αρκετά καταστήματα όλων των ειδών.  

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Sunset view from Oia, Santorini - Ioanna's Notebook

1. Παρακολουθείστε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του κόσμου
Μπορεί να μοιάζει προφανές αλλά υπάρχει λόγος που όλος ο κόσμος συζητά για το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Χωρίς υπερβολή είναι το πιο όμορφο του κόσμου. Είναι από αυτές τις μικρές εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να τις ζήσεις! Βρείτε ένα καλό σημείο στην Οία από νωρίς και οπλειστείτε με υπομονή καθώς δεν θα είστε μόνοι. Φροντίστε να έχετε αρκετή μπαταρία στη φωτογραφική σας μηχανή ή / και το κινητό σας αλλά μην παρακάνετε και ξεχάσετε να το απολαύσετε! 

Santo Winery Tour - Ioanna's Notebook

2. Περιηγηθείτε στα οινοποιεία
Στη Σαντορίνη υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία με πολύ καλά κρασιά, αξίζει λοιπόν μαι περιήγηση σ' αυτά. Αν και το νησί είναι μικρό και μπορείτε να τα επισκεφθείτε μόνοι σας, μια οργανωμένη περιήγηση συνίσταται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Dinner with a view, Santorini - Ioanna's Notebook

3. Δείπνο με θέα
Κακά τα ψέματα, καμία θέα δεν είναι ίδια με την άλλη, αλλά στη Σαντορίνη θα βρείτε την καλύτερη. Ακόμα και εάν η τσέπη σας δεν σηκώνει πολλά-πολλά, επιλέξτε μια βραδιά να το 
"ρίξετε έξω" και δειπνήστε με θέα τη καλντέρα.  

Caldera path, Santorini - Ioanna's Notebook

4. Ακολουθήστε το μονοπάτι από τα Φηρά στην Οία
Το δεύτερο καλύτερο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στη Σαντορίνη είναι να περπατήσετε το μονοπάτι από τα Φηρά στην Οία. Θα σας πάρει 2-5 ώρες ανάλογα με τον ρυθμό σας αλλά και το πόσες φορές θα σταματήσετε για να απολαύσετε τη θεά, γιατί είναι πραγματικά μοναδική. Ξεκινήστε από τα Φηρά και κατευθυνθείτε βόρεια μέσα από το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι (αυτό το κομμάτι του μονοπατιού μοιάζει περισσότερο με βόλτα και όχι με ανάβαση). Από το Ημεροβίγλι προς την Οία το μονοπάτι είναι πιο έρημο με πολύ λίγα μαγαζιά κατά μήκος. Αν και είναι εύκολο μονοπάτι, μην το υποτιμήσετε. Εφοδιαστείτε με αρκετό νερό και άνετα παπούτσια. Δεν υπάρχει επαρκής σήμανση σε όλο το μήκος του αλλά είναι εύκολο να το ακολουθήσετε εάν έχετε την καλντέρα πάντα στα αριστερά σας και κινηθείτε βόρεια. Βεβαίως, μπορείτε να ακολουθήσετε την άλλη κατεύθυνση και να κατεβείτε το μονοπάτι από την Οία προς τα Φηρά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε πριν τις 8.00 π.μ. 

Caldera Cruise Tour, Santorini - Ioanna's Notebook

5. Κρουαζιέρα στη καλντέρα
Υπάρχουν αρκετές κρουαζιέρες που μπορείτε να επιλέξετε, ανάλογα με την ώρα, τη διαδρομή αλλά και τις προτιμήσεις σας. Οι πιο δημοφιλείς είναι αυτές που γίνονται την ώρα του ηλιοβασιλέματος και αυτές του ηφαιστείου. Αν και είναι αρκετά δημοφιλείς, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε προκράτηση καιρό πριν, παρά μόνο όταν φτάσετε στο νησί.  

Santorini volcano - Ioanna's Notebook

6. Περπατήστε στο ηφαίστειο
Το μικρό νησάκι στο κέντρο της καλντέρας ονομάζεται Νέα Καμένη και εκεί βρίσκεται το ενεργό ηφαίστειο του νησιού. Ο κρατήρας βρίσκεται σε υψόμετρο 130 μ. από το επίπεδο της θάλασσας και χρειάζεται 20 λεπτά περπάτημα για να φτάσετε εκεί. Κατά μήκος της διαδρομής, θα βρείτε μικρούς κρατήρες αερίων. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στη Νέα Καμένη είναι να πάρει μέρος σε μια από τις πολλές κρουαζιέρες που διοργανώνονται ή με ιδιωτικό σκάφος. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ενεργό ηφαίστειο, το οποίο απλά κοιμάται και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, τόσο υψηλές που κυριολεκτικά λιώνει τις σόλες από τα παπούτσια (έχει συμβεί στους περισσότερους). Πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε παπούτσια ορειβασίας ή τουλάχιστον αθλητικά, καπέλο και να έχετε αρκετό νερό μαζί σας, ειδικά το καλοκαίρι.

Fira caldera paths - Ioanna's Notebook

7. Εξερευνήστε τα στενά δρομάκια στα Φηρά, το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι
Ουσιαστικά είναι το μονοπάτι από τα Φηρά στην Οία αλλά αντί να συνεχίσετε προς την Οία, μπορείτε να σταματήσετε στο Ημεροβίγλι και να απολαύσετε τη θέα. Και τα τρια χωριά προσφέρουν υπέροχη θεά, η οποία θα ανταμείψει τον κόπο σας. 

Atlantis Bookshop in Oia, Santorini - Ioanna's Notebook

8. Επισκεφθείτε το Βιβλιοπωλείο "Ατλαντίς" στην Οία
Πρόκειται για ένα κλασικό, μικρό βιβλιοπωλείο το οποίο θεωρείτε ένα από τα 10 καλύτερα του κόσμου. Μάλιστα πωλούν έναν δικό τους χάρτη του νησιού με τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να κάνεις στο νησί (αξίζει τα 5 ευρώ που κοστίζει).

Museum of Prehistoric Thera, Santorini - Ioanna's Notebook

9. Επισκεφθείτε το Μουσείο Προϊστορίας της Αρχαίας Θήρας στα Φηρά
Αυτό το μικρό μουσείο, βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο των Φηρών και αξίζει 45 λεπτά από τον χρόνο σας. Δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρον, ειδικά εάν έχετε επισκεφθεί πρώτα τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Folegandros day trip - Ioanna's Notebook

10. Ημερήσια εκδρομή στην Ίο και τη Φολέγανδρο
Η Σαντορίνη είναι μεγάλο νησί και έχει τόσα πολλά να κάνες, αλλά εάν έχει κανείς απεριόριστο χρόνο μπορεί να προγραμματίσει μια μονοήμερη εκδρομή στην Ίο και τη Φολέγανδρο. 

ΔΙΑΜΟΝΗ
Where to stay in Santorini - Ioanna's Notebook

Η απόφαση που να μείνεις στη Σαντορίνη δεν είναι εύκολη. Το νησί έχει μερικά από τα καλύτερα boutique ξενοδοχεία αλλά δεν υπάρχουν καθόλου μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων ή μεγάλα resorts. Όπως συμβαίνει με πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω για τη διαμονή σας. Αν και στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς, δεν μένει κανείς πολύ ώρα στο ξενοδοχείο, αυτό δεν ισχύει με τη Σαντορίνη καθώς οι περισσότεροι μένουν μέσα και απολαμβάνουν την πανέμορφη θέα της καλντέρας. 
Η θέα σε όλα τα χωριά της καλντέρας είναι μαγευτική. Μπορεί κανείς να περπατήσει άνετα από τα Φηρά, το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι αλλά η Οία βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο ή 2 ωρών περπάτημα και δίνει την αίσθηση ότι είναι κάπως αποκομμένη από τα υπόλοιπα χωριά. Εάν θέλει κανείς να βρίσκεται στο κέντρο της δράσης, τότε τα Φηρά είναι το κατάλληλο μέρος για τη διαμονή του, αν και θα το πληρώσει λιγάκι παραπάνω. Εάν αναζητάτε ένα πιο ήσυχο μέρος με καλύτερη θεά και το αντέχει η τσέπη σας, τότε η Οία είναι το κατάλληλο μέρος. Αυτό που κάνει τη Σαντορίνη μοναδική είναι η καλντέρα, γι' αυτό είναι καλύτερα να μείνει κανείς στην καλντέρα και όχι στην παραλία. Εάν παρόλ' αυτά επιλέξετε την παραλία, τότε το Καμάρι είναι το καλύτερο μέρος.  

ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ
Where to eat in Santorini - Ioanna's Notebook

Η κουζίνα της Σαντορίνης, σφίζει από εκλεκτά υλικά, προϊόντα του μοναδικού εδάφου της. Ανάμεσα στα μοναδικά της προϊόντα, συγκαταλέγονται οι ξακουστές άνυδρες ντομάτες, η φάβα, η κάππαρη και η λευκή μελιτζάνα. 
Το που θα φάτε είναι άλλο ένα ερώτημα που δεν έχει σαφή απάντηση. Τα Φηρά έχουν τις περισσότερες επιλογές και όσο απομακρύνεται κανείς από την καλντέρα τόσο μειώνονται οι  τιμές. Η Οια, το Αμούδι αλλά και το Ημεροβίγλι έχουν λιγότερες αλλά κορυφαίες επιλογές που πραγματικά αξίζουν.  

TIPS
1. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσει κανείς το νησί είναι να νοικιάσει μηχανάκι ή  ATV (τη γνωστή "γουρούνα"). Το αυτοκίνητο είναι καλύτερο να το αποφύγετε καθώς οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί και οι χώροι στάθμευσης ελάχιστοι. 

2. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη Σαντορίνη είναι από το Μάιο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Η περίοδος από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο χαρακτηρίζεται από υψηλή επισκεψιμότητα. Εάν δεν σας ενοχλεί ο συνεφιασμένος ουρανός και οι παραλίες δεν σας συγκινούν,  τότε ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι εξίσου καλή περίοδος. 

Santorini cave house - Ioanna's Notebook

3. Εκμεταλευτείτε την ευκαιρία και μείνετε σε ένα υπόσκαφο. Τα υπόσκαφα είναι μικρά σπιτάκια, λαξευμένα στην καλντέρα τα οποία παλαιότερα ήταν οι κατοικίες της κατώτερης εργατικής τάξης. Αυτά τα μοναδικά σπιτάκια, συνήθως αποτελούνται από ένα ή περισσότερα μικρά δωμάτια και κάποια ταράτσα. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι παραμένουν δροσερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα τα βρείτε κατά μήκος της καλντέρας.  

Santorini Travel Guide - Ioanna's Notebook

Είναι δύσκολο να βρεις λέξεις για να περιγράψεις την ομορφιά της Σαντορίνης. Ακόμα και οι φωτογραφίες δεν είναι αρκετές για να αντιληφθεί κανείς την μαγεία αυτού του υπέροχου νησιού παρά μόνο εάν το επισκεφθεί.  

INFO
Οία
1800 

Αμμούδι

Ημεροβίγλι

Φηροστεφάνι

Φηρά

Ακρωτήρι

Πύργος

Περίσσα

Περίβολος

Καμάρι


You Might Also Like

3 σχόλια

myTaste.gr