7+1 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
10.5.18
Η κατάψυξη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας και ίσως ο καλύτερος φίλος της μαγείρισσας – ειδικά εάν είναι εργαζόμενη … δεν το συζητώ! Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί στην κουζίνα τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και η κατάψυξη είναι ο ιδανικός βοηθός. Προσωπικά την χρησιμοποιώ πάρα πολύ, είτε για να καταψύξω φαγητό που περίσσεψε είτε λαχανικά είτε σπιτικό φαγητό έτοιμο για μαγείρεμα.
Η λίστα με τα τρόφιμα και φαγητά που καταψύχονται είναι ατελείωτη, όμως υπάρχουν και κάποια που είναι καλό να μην καταψύχονται.
1. Τυρί σε ολόκληρα κομμάτια
Το τυρί δεν έχει πρόβλημα στην κατάψυξη και καταψύχεται μια χαρά αλλά αλλάζει η υφή του, πράγμα που δυσκολεύει την κοπή του. Αντί λοιπόν να καταψύξετε ολόκληρα κομμάτια τυριού, κόψτε τα σε κύβους ή – ακόμα καλύτερα – τρίψτε τα και μετά βάλτε τα στην κατάψυξη.
2. Μαλακά τυριά (π.χ. φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα ή Brie)
Όπως και τα κίτρινα τυριά έτσι και τα μαλακά στην κατάψυξη αλλάζουν την υφή τους. Δεν χαλάνε αλλά δεν είναι το ίδιο με τα φρέσκα. Βέβαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια φαγητό π.χ. πίτα ή τάρτα αλλά αποφύγετε να τα καταναλώστε ωμά.3. Λαχανικά για σαλάτα
Όλα τα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν άνετα στην κατάψυξη αλλά αν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια φρέσκια σαλάτα καλύτερα να το αποφύγετε, καθώς θα «νερώσουν». Αν πάλι θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια φαγητό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.4. Κονσερβοποιημένα φαγητά
Τα φαγητά σε κονσέρβα όπως αγγουράκια τουρσί, πιπεριές, καλαμπόκι κλπ. δεν χρειάζονται κατάψυξη γιατί είναι ήδη κονσερβοποιημένα, που σημαίνει ότι μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα στο ντουλάπι σας για πολύ καιρό. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι το κρύο διαστέλλει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κονσέρβα σας να σκάσει. Εάν πάλι έχετε ανοίξει κάποια κονσέρβα και δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε όλο το περιεχόμενό της, βάλτε ότι σας περίσσεψε σε ένα σακουλάκι και κατευθείαν στην κατάψυξη.5. Αυγά
Ένα θα σας πω … σας έχει τύχει να ξεχάσετε κουτάκι μπύρας ή αναψυκτικού στην κατάψυξη; Το ίδιο θα πάθουν και τα αυγά σας! Αντί λοιπόν να βάλετε ολόκληρα αυγά στην κατάψυξη, χτυπήστε τα και φτιάξτε μια γρήγορη τάρτα ή φριτάτα και βάλτε την – άψητη – στην κατάψυξη.
6. Σάλτσες με βάση το γάλα
Σάλτσες όπως μπεσαμέλ καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταψύχεται καθώς «κόβουν». Ψημένα φαγητά όπως παστίτσιο, μουσακά, κρέπες καλό είναι να αποφεύγετε εντελώς να τα βάζετε στην κατάψυξη. Από την άλλη, εγώ προσωπικά έχω καταψύξει αρκετές φορές παστίτσιο έτοιμο για ψήσιμο, χωρίς να διαπιστώσω διαφορά στη γεύση του. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αν θέλετε και να πράξετε ανάλογα.
7. Ρύζι
Το ρύζι είναι άλλο ένα φαγητό που είναι προτιμότερο να μην το καταψύχετε μαγειρεμένο καθώς αλλοιώνετε η γεύση του και «νερώνει».
8. Μαγιονέζα
Ότι ισχύει για τις κρεμώδεις σάλτσες, ισχύει και για την μαγιονέζα οπότε καλύτερα να την κρατάτε στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη.
Δεν είναι πολλά, σωστά; Μην ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μην καταψύχετε ΠΟΤΕ είναι … οτιδήποτε δεν σας αρέσει! Εάν δεν σας άρεσε φρέσκο, ποιος ο λόγος να το κρατήσετε στην κατάψυξη και να σας πιάνει χώρο;
0 σχόλια