ΖΟΥΜΕΡΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ / GREEK ORANGE SYRUP PIE

12.11.15

Ioanna's Notebook - Greek Orange Syrup Pie
(scroll down for English)
Τα σιροπιαστά γλυκά ήταν η αδυναμία μου από παιδί. Όταν τα άλλα παιδάκια ορμούσαν με λαχτάρα σε μια πάστα σοκολατίνα εγώ απολάμβανα το κανταϊφι μου. 
Τα χρόνια πέρασαν αλλά η αγάπη μου για τα σιροπιαστά γλυκά μεγάλωσε. Τώρα τελευταία, ότι και να γιορτάζουμε στο σπίτι εγώ πορτοκαλόπιτα φτιάχνω. 

Εκτυπώστε την συνταγή

ΖΟΥΜΕΡΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

10-12 κομμάτια
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Ψήσιμο: 30 λεπτά - Αναμονή: 2-3 ώρες
ΥΛΙΚΑ
4 πορτοκάλια
1 φλ. ελαιόλαδο
450 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, ώστε να έχουμε χρόνο να κρυώσει. Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα τρίβουμε στον τρίφτη να πάρουμε το ξύσμα τους. Στην συνέχεια τα στίβουμε και κρατάμε τον χυμό τους. 
Λαδώνουμε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, τα διπλώνουμε σαν βεντάλια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά να ενωθούν. Περιχύνουμε με το μείγμα τα φύλλα και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να απορροφήσει τα υγρά.
Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 200οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε το γλυκό από τον φούρνο και αμέσως το περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό για περίπου 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι. 
Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρουμε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι, βανίλια ή σοκολάτα bitter.
Syrup desserts ware always my favorite kind of dessert since I was little. When other kids were eating their chocolate cake I was eating my baklava.
Many years passed by but my love for all kinds of syrup desserts grew bigger. Lately, no matter what the celebration is, I make an orange syrup pie.


Print the recipe

GREEK ORANGE SYRUP PIE

Makes 10-12 pieces
Preparation: 15 minutes - Baking: 30 minutes - Waiting: 2-3 hours

INGREDIENTS
4 oranges
1 cup olive oil
450 gr. phyllo crust
200 gr. Greek yogurt
2 tsp baking powder
3 eggs

For the syrup
2 cups white sugar
3 cups water

DIRECTIONS
We start by preparing the syrup to allow it to cool. Place sugar and water in a small saucepan and when it starts to boil, remove from heat. Leave aside to cool.
Wash the oranges and grate them to get their zest. Then squeeze them and keep their juice.
Grease a medium-sized pan. Fold each phyllo crust like a fan and place them next to each other in the pan. In the mixer beat all other ingredients. Pour the mixture over phyllo crust and set aside for about 30 minutes, to absorb the liquids.
Bake the pie at 200oC for 30 minutes, until golden. Remove from heat and immediately pour over the syrup. Let the pie aside for about two hours until it absorbs the syrup.
Keep the pie in the refrigerator and serve it with ice cream, vanilla or bitter chocolate.

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr