ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ / KOURAMBIEDES (TRADITIONAL GREEK CHRISTMAS ALMOND-BUTTER COOKIES)
26.11.15Μόλις το σπίτι μυρίσει φρέσκο βούτυρο και κουραμπιές, τότε ναι έρχονται τα Χριστούγεννα!
Σίγουρα όλοι έχουμε μια συνταγή για κουραμπιέδες στα κυτάπια μας αλλά αυτή είναι Η συνταγή. Το μυστικό δεν είναι τόσο στο βούτυρο όσο στο χτύπημα. Θα σας πάρει λίγο παραπάνω άλλα μόλις τους δοκιμάστε θα καταλάβετε την διαφορά.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
περίπου 2.500 γρ.
Προετοιμασία: 1 ώρα - Ψήσιμο: 15-20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
250 γρ. αμύγδαλα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας
220 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
1.200 γρ. αλεύρι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 1 κιλό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά (όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη). Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το κονιάκ (ή ρούμι). Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, πιέζοντας με το δάκτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά.
Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στην συνέχεια τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 15-20 ημέρες.
Once the house smells like butter, you know it! Christmas is coming!
Everyone (in Greece) seems to have a recipe for Kourabiedes (traditional Greek Christmas almond-butter cookies) in their recipe collection, but I'm telling you this is THE recipe. The secret for a delicious kourabies is not so much in the quality of your butter as in the time you beat your ingredients in the mixer. It takes a while, but if you try them you can tell the difference.
KOURAMBIEDES (TRADITIONAL GREEK CHRISTMAS ALMOND-BUTTER COOKIES)
Makes 2,500 gr.
Preparation: 1 hour - Cooking: 15-20 minutes
INGREDIENTS
600 gr. butter
250 gr. almonds
1/2 tsp baking powder
1 tbsp vanilla extract
220 gr. powdered sugar
50 gr. brandy or rum black
1.200 gr. flour
powdered sugar for sprinkling (about 1 kilo)
DIRECTIONS
Cover a baking sheet with parchment paper, spread the almonds and bake at 160oC until golden brown. Remove, let cool and chop them.
In the mixer beat the butter with the powder sugar on high speed for about 20 minutes (the more you beat, the better the dough gets). Gradually add the flour, baking powder and vanilla, while continue to beat. Add the almonds and brandy (or rum). Continue beating for another 10 minutes.
Shape the cookies round, pressing with your finger lightly on top. Bake in preheated oven at 170oC for 15-20 minutes.
Remove from the oven and let them cool. Sprinkle with plenty of icing sugar and arange in your Christmas platter.
You can store them in an airtight container for about 15-20 days.
0 σχόλια