ΛΑΔΕΝΙΑ / LADENIA PIE

18.8.16

(scroll down for English)

Οι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας και στο δικό μας σπίτι τις αγαπάμε πολύ. Ενδεχομένως κάποιες πίτες να απαιτούν κόπο και χρόνο αλλά η συγκεκριμένη πίτα δεν ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία. Η Λαδένια είναι η παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου και αποτελεί την ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσα.
Πρόκειται για πιτούλα με ψωμένια βάση, γαρνιρισμένη με ντομάτες, κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Είναι το ιδανικό νηστίσιμο σνακ αλλά μπορείτε, εάν θέλετε, να την εμπλουτίσετε με ελιές, κάπαρη ή/και φέτα. 


 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΛΑΔΕΝΙΑ

16 κομμάτια
Προετοιμασία: 25 λεπτά - Αναμονή: 30 λεπτά - Ψήσιμο: 30-40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλ. νερό, χλιαρό

Για τη γέμιση
150 γρ. ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες, μέτριες
2-3 κρεμμύδια, μέτρια
1 1/2 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης γύρω από τον γάντζο. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε σε αυτό τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα απλώνουμε πάνω στην φουσκωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατίζουμε αναλόγως. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (όσο έχει μείνει από το λάδωμα του ταψιού). Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.


There is a huge variety of pies in Greek cuisine and my family really love pies. Some of the recipes are highly demanding both in time and efford but this Ladenia pie doesn't fall into this category. 
Ladenia (pronounced la-the-nia) is a specialty from the island of Kimolos, a small Greek island in the Aegean Sea (close to Milos island) and it's the Greek alternative to pizza. Basically is a bread dough pie topped with tomatoes, sliced onions and olive oil (from which it gets its name: “ladi” means “oil” in Greek). 

 Print the recipe

LADENIA

Makes about 16 pieces
Preparation: 25 minutes - Waiting: 30 minutes - Baking: 30-40 minutes

INGREDIENTS
500 gr. all purpose flour
1 sachet dry yeast
1 tsp salt
1/2 cup olive oil
1 1/2 cup warm water

For the topping
150 gr. olive oil
3-4 tomatoes, cut into thin slices
2-3 onions, cut into thin slices
1 1/2 tsp oregano
salt

DIRECTIONS
Place all the dough ingredients into the mixer bowl and knead until dough forms a ball around the hook. If the dough is too hard, add 2-3 tbsp lukewarm water and knead again.
Grease a large baking sheet and spread the dough. Cover with a clean kitchen towel and let it aside to rise (about 30 minutes).
Preheat the oven to 180oC. Spread tomato and onion slices on the risen dough. Sprinkle with oregano and salt to taste. Drizzle with the remaining olive oil and bake until the edges become golden brown and crispy and the onion caramelises (about 30-40 minutes).

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr