ΤΖΑΤΖΙΚΙ / TZATZIKI
11.8.16
(scroll down for English)
Ερώτηση: Ποιό είναι το πιο δημοφιλές ορεκτικό της Ελληνικής Κουζίνας;
Απαντήση: Το Τζατζίκι.
Ποιος δεν αγαπά το τζατζίκι, ακόμα και όταν ξέρεις ότι η κατανάλωσή του θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της αναπνοής σου, είναι δύσκολο να του αντισταθείς. Πως είναι δυνατόν άλλωστε, αφού εκτός από βασικό συστατικό στο αγαπημένο μας σουβλάκι, αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για μια μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως τα ψητά κρέατα, τα ψητά και τηγανητά λαχανικά, οι πεντανόστιμοι κεφτέδες λαχανικών (βλ. τοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κλπ.) αλλά και για το ταπεινό φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι.
Απαντήση: Το Τζατζίκι.
Ποιος δεν αγαπά το τζατζίκι, ακόμα και όταν ξέρεις ότι η κατανάλωσή του θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της αναπνοής σου, είναι δύσκολο να του αντισταθείς. Πως είναι δυνατόν άλλωστε, αφού εκτός από βασικό συστατικό στο αγαπημένο μας σουβλάκι, αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για μια μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως τα ψητά κρέατα, τα ψητά και τηγανητά λαχανικά, οι πεντανόστιμοι κεφτέδες λαχανικών (βλ. τοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κλπ.) αλλά και για το ταπεινό φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι.
ΤΖΑΤΖΙΚΙ
Προετοιμασία: 30 λεπτάΥΛΙΚΑ
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αγγούρι (περίπου 300 γρ.)
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ξύδι
3 κ.σ. άνηθος φρέσκος, ψιλοκομμένος
χυμός από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
ελιές Καλαμών για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε το αγγούρι, αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε και λίγη από την πράσινη φλούδα του. Το τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, αλατίζουμε ελαφρώς, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι για 15 λεπτά, με ένα βάρος επάνω του για να βγάλει τα υγρά του.
Χρησιμοποιώντας τις παλάμες μας, στραγγίζουμε πολύ καλά το αγγούρι. Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι, το αγγούρι, τον άνηθο και το πολτοποιημένο σκόρδο. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για να κρυώσει και σερβίρουμε γαρνίροντας με σταγόνες ελαιολάδου και ελιές Καλαμών.
Q: Name the most famous Greek appetizer.
A: Tzatziki.
There must be very few people that don't like tzatziki (my father is among them!). Even if you know that eating it will affect your breath quality, it's hard to resist. Besides being the key ingredient to souvlaki, tzatziki is the perfect dip for a wide variety of foods such as grilled meats, grilled and fried vegetables, delicious vegetable fritters (tomato fritters, zucchini fritters etc.) or some fresh rustic bread.
Making tzatziki at home is easy and it tastes 100 times better than the store-bought. Here's the recipe.
A: Tzatziki.
There must be very few people that don't like tzatziki (my father is among them!). Even if you know that eating it will affect your breath quality, it's hard to resist. Besides being the key ingredient to souvlaki, tzatziki is the perfect dip for a wide variety of foods such as grilled meats, grilled and fried vegetables, delicious vegetable fritters (tomato fritters, zucchini fritters etc.) or some fresh rustic bread.
Making tzatziki at home is easy and it tastes 100 times better than the store-bought. Here's the recipe.
TZATZIKI
Preparation: 30 minutesINGREDIENTS
500 gr. Greek yoghurt (full fat)
1 cucumber (about 300 gr.)
4 cloves garlic, crushed
1/4 cup olive oil
1/4 cup vinegar
3 tbsp fresh dill, chopped
juice of 1/2 lemon
salt, pepper
Kalamata olives for serving
DIRECTIONS
Wash and clean the cucumber, you can leave some of the green rind if you want. Grate it, using the thick part of the grater, lightly salt and leave in a colander for about 15 minutes, putting some kind of a weight on top, to drain its liquids.
Using your palms, squeeze cucumber. In a bowl add yogurt, cucumber, dill and crushed garlic. Add olive oil, vinegar, lemon juice, salt and pepper and mix well. Taste and correct it according to your taste. Place the bowl in the refrigerator to cool for a while, garnished with some olive oil drops and Kalamata olives.
0 σχόλια