ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ / CYPRIOT TAHINI PIES
20.10.16
(scroll down for English)
Η συνταγή αυτή έρχεται κατευθείαν από την Κύπρο. Λαχταριστές και θρεπτικές ταχινόπιτες, ιδανικές ως snack για το σχολείο ή το γραφείο. Αξίζει να τις δοκιμάσετε.
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ
Περίπου 6-8 κομμάτια
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Αναμονή: 2 ώρες - Ψήσιμο: 35-40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι μαγιά (9 γρ.)
100 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1 1/2 κ.σ. κανέλα
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
150 - 200 ml χλιαρό νερό
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη γέμιση
350 γρ. ταχίνι
200 γρ. ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, λίγη ζάχαρη, λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα αλεύρια, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, τη βανίλια και το μαχλέπι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό. Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ταχίνι, με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες, αλείφουμε με τη γέμιση και τις τυλίγουμε σαν ρολό. Πατάμε αρχικά με την παλάμη μας και μετά με τον πλάστη πιέζοντας ώστε να φτιάξουμε μια στρογγυλή πίτα. Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (περίπου 35-40 λεπτά).
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αλείφουμε με πινέλο τις ταχινόπιτες μας όσο αυτές είναι ακόμα ζεστές.
The following recipe comes directly from the beautiful island of Cyprus. Delicious and nutricious tahini pies make the best snack for school or work. Give it a try, you will love them!
CYPRIOT TAHINI PIES
Makes 6-8 pieces
Preparation: 15 minutes - Waiting: 2 hours - Baking: 35-40 minutes
INGREDIENTS
250 gr. bread flour
250 gr. all purpose flour
140 gr. self-rising flour
1 packet active dry yeast (9 gr.)
100 gr. sugar
1/2 tsp mastic
1/2 tsp mahlab
1 1/2 tbsp ground cinnamon
1 packet vanilla powder
pinch of salt
150-200 ml lukewarm water
1 tbsp butter
For filling:
350 gr. tahini
200 gr. sugar
1 1/2 tbsp ground cinnamon
DIRECTIONS
Using a fork, combine the yeast, some sugar, a little lukewarm water until the yeast dissolves. Set aside for 10 minutes, to allow yeast to activate.
In a mixers bowl, add the flour, salt, sugar, cinnamon, mastic, vanilla and mahlab. Mix with a spoon and make a small well in the middle. Add the water (little by little), while beating on medium to high speed with the hook attachment. It should take about 7-8 minutes to create a nice, soft dough.
Transfer dough to a bowl lightly brushed with olive oil. Cover with plastic wrap and allow it to rise for about 1 1/2 in a warm place, until it doubles in size.
Meanwhile, prepare the filling by combining tahini, sugar and cinnamon.
When the dough is ready, roll it out into long strips. Brush with the filling and roll, lengthwise.
Press down to flatten it with your palm and then press down on it with a rolling pin to flatten it out further and create a round pie. Transfer pies to a baking pan lined with parchment paper and allow them to rest and rise for about 30 minutes.
Preheat oven to 150oC, bake for until golden brown (about 35-40 minutes).
When ready, remove from oven and brush them with melted butter while they are still warm.
0 σχόλια