BOOK CLUB: "ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΣΣΑΣ", ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ
17.11.18
Τον τελευταίο καιρό έχω καταφέρει να διαβάσω πολλά βιβλία, τα οποία είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας μιλήσω για ακόμα ένα εκπληκτικό βιβλίο, πρόκειται για το «Το δάκρυ της μάντισσας» της Γιώτας Γουβέλη από τις Εκδόσεις Διόπτρα.
Ύστερα από ένα τραυματικό βίωμα η Άννα, μια νεαρή κοπέλα της μεγαλοαστικής αθηναϊκής κοινωνίας στα χρόνια του Όθωνα, διορίζεται δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας της ζωής, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για τον θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της. Ωστόσο, φτάνοντας στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, η νεαρή δασκάλα γίνεται δεκτή με θέρμη και ενθουσιασμό από την πεντάμορφη Μαρίτσα, η οποία ζει εκεί με τη θεία της και τον αυστηρό αδελφό της. Οι συνθήκες και τα ήθη του χωριού είναι πρωτόγνωρα και καταπιεστικά για την Αθηναία δασκάλα.
Σύντομα όμως θα ανακαλύψει πως, μέσα σ’ εκείνο το ασφυκτικό περιβάλλον, η δύναμη του ανθρώπινου πάθους βρίσκει τον τρόπο να τινάξει στον αέρα τις συμβατικότητες, τα ήθη, τη λογική, το δίκιο και, εντέλει, την ίδια τη ζωή.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, καλογραμμένο με άριστα δομημένους χαρακτήρες, πλούσιο σε λαογραφικά στοιχεία, το οποίο σε μεταφέρει με επιτυχία στην ελληνική επαρχία της εποχής του Όθωνα, Μια εποχή με την οποία δεν έχουν καταπιαστεί πολλοί συγγραφείς και η γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμά της είναι ευχάριστη για τον αναγνώστη. Σ' αυτήν την εποχή λοιπόν εκτυλίσσεται μια δυνατή και συγκινητική ιστορία αγάπης για την οποία δεν θα σας αποκαλύψω πολλά, μιας και πρέπει οπωσδήποτε να τη διαβάσετε! Η πλοκή κυλά γρήγορα, ενώ όσο βυθίζεσαι σ’ αυτή και προχωράς, η ένταση της ιστορίας κλιμακώνεται οδηγώντας στην κορύφωση δίνοντας ένα συγκλονιστικό τέλος.
Το βιβλίο «Το δάκρυ της μάντισσας» της Γιώτας Γουβέλη είναι βασισμένο σε μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού, που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα και εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο Μεσολογγίου. Αναφέρομαι στην υπόθεση της Μαρίας Πενταγιώτισσας, για την οποία έχουν γραφεί τόσα δημοτικά τραγούδια και η οποία - αν και με το πέρασμα των χρόνων έχει πάρει μυθικές διαστάσεις - είναι πέρα για πέρα αληθινή! Η δικογραφία μάλιστα της υπόθεσης αυτής φυλασσόταν μέχρι το 1957 στο Εφετείο Πατρών, οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.
0 σχόλια