RED VELVET CAKE & CREAM CHEESE FROSTING

10.1.19

Red velvet cake is so much more than a cake tinted red. This iconic American cake is a masterpiece of flavors, textures, and frosting and this is the ONE & ONLY recipe you will ever need to make the Best Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting at home! - Ioanna's Notebook

(scroll down for English)
Μια από τις αποφάσεις μου για τη Νέα Χρονιά (τα λεγόμενα Resolutions) είναι να συνεχίσω να ανακαλύπτω νέα πράγματα και να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Κάπου μέσα στη χρονιά έχασα τον ενθουσιασμό μου για δημιουργία και νέες συνταγές και μαγείρευα μόνο για να τρώμε, τίποτα το ιδιαίτερο. Έτσι λοιπόν ήθελα να ξεκινήσω το 2019 με κάτι μοναδικό και ξεχωριστό, όπως ελπίζω να είναι η χρονιά για όλους μας. Ένα Red Velvet Cake με Επικάλυψη Κρέμας Τυριού για Βασιλόπιτα!

Red velvet cake is so much more than a cake tinted red. This iconic American cake is a masterpiece of flavors, textures, and frosting and this is the ONE & ONLY recipe you will ever need to make the Best Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting at home! - Ioanna's Notebook

Στον κόσμο των γλυκών, το Red Velvet Cake είναι κάτι παραπάνω από ένα κέικ βαμμένο κόκκινο. Αυτό το κλασικό αμερικάνικο κέικ είναι ένας άψογος συνδιασμός υφής, γεύσης και επικάλυψης. Επειδή λοιπόν όσοι το δοκίμασαν αλλά και όσοι το είδαν απλά, μου ζητούν την συνταγή, και επειδή όπως λέω "τα όμορφα πρέπει να να μοιραζόμαστε" σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή για να το φτιάξετε και εσείς στο σπίτι! Δεν είναι υπερβολή να πω ότι αυτό το κέικ είναι το Άγιο Δισκοπότηρο των layer cakes. Ένα κέικ με έντονη γεύση, αέρινο και ελαφρύ, ψηλό, εντυπωσιακό και καλυμμένο από άκρη σε άκρη με γλάσο κρέμας τυριού. Πιστέψτε με! Αυτή είναι η μια και μοναδική συνταγή που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε Red Velvet Cake με Επικάλυψη Κρέμας Τυριού!

Αρκετά όμως με την πολυλογία μου, πριν περάσουμε στη συνταγή θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής. Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε καλά τη συνταγή αλλά και τις σημειώσεις στο τέλος αυτής. Υπάρχει λόγος που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα υλικά όπως το αλάτι και το ξύδι και συγκεκριμένες τεχνικές όπως το χώρισμα των αυγών, είναι το κλειδί της επιτυχίας του συγκεκριμένου κέικ. Επίσης, όπως θα δείτε σας δίνω τις δοσολογίες και σε γραμμάρια αλλά και σε φλυτζάνια κλπ. Εάν έχετε ζυγαριά κουζίνας, σας προτείνω να την χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 Εκτυπώστε τη συνταγή

RED VELVET CAKE ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΡΕΜΑΣ ΤΥΡΙΟΥ

10 Άτομα  
Προετοιμασία: 30 λεπτά - Ψήσιμο: 30 λεπτά - Αναμονή: 3 ώρες

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
3 φλυτζ. (345 γρ.) αλεύρι για κέικ 1
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
2 κ.σ. (10 γρ.) σκόνη κακάο
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλυτζ. (115 γρ.) βούτυρο ανάλατο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου 2
2 φλυτζ. (400 γρ.) λευκή ζάχαρη
1 φλυτζ. (240 ml) αραβοσιτέλαιο
4 μεγάλα αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
1 & 1/2 κ.σ. (22 ml) απόσταγμα βανίλιας
1 κ.γλ. λευκό ξύδι
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (υγρό ή σε πάστα) 3
1 φλυτζ. (240 ml) ξυνόγαλο, σε θερμοκρασία δωματίου 4

Για το Γλάσο Κρέμας Τυριού:
450 γρ. τυρί κρέμα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλυτζ. (115 γρ.) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 φλυτζ. (480 γρ.) ζάχαρη άχνη
2-3 κ.σ. (30-45 ml) γάλα
2 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ελαφρά 2 ταψάκια 5 με διάμετρο 22 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη. 

2. Ετοιμάζουμε το κέικ: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, την σόδα, το κακάο και το αλάτι και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη. 

3. Χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να γίνει κρεμώδες (περίπου 1 λεπτό). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα στην ίδια υψηλή ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά. Ξύνουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα συλικόνης, αν χρειάζεται. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά το χτύπημα. Το μείγμα μπορεί να μην δείχνει ομογενοποιημένο αφού του προσθέσετε το λάδι αλλά είναι μια χαρά! 

4. Προσθέτουμε τους 4 κρόκους και την βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξύνουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε το ξύδι και τόσο χρώμα ζαχαροπλαστικής όσο το επιθυμητό αποτέλεσμα (εγώ χρησιμοποίησα 3 κουταλιές της σούπας). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά σε 3 δόσεις, εναλλάσοντας με το ξινόγαλο, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στερεά, ανακατεύοντας κάθε φορά. Μην το παρακάνετε με το χτύπημα, ίσα να ανακατευτούν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια 6 μέχρι να γίνουν αφρός (περίπου 3 λεπτά) και με απαλές κινήσεις τα προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ. Το μείγμα του κέικ θα πρέπει να είναι απαλό και ελαφρώς πηχτό (αν τυχόν έχει μικρά κομματάκια βούτυρο, δεν μας πειράζει γιατί θα λιώσουν με το ψήσιμο).

5. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια έως τα 2/3 τους. Ψήνουμε για 30-32 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά τους να είναι ελαστική όταν την πιέζουμε ελαφρά και κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας, αν βγει καθαρή είναι έτοιμα, αν όχι ψήνουμε λίγο ακόμη με προσοχή όμως για να μην παραψηθούν και στεγνώσουν. Αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στα ταψάκια τους να κρυώσουν εντελώς. 

6. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 2 λεπτά). Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και 2 κ.σ. γάλα. Χτυπάμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε την βανίλια και άλλη 1 κουταλιά γάλα, εφόσον χρειάζεται (μην το κάνετε πολύ ρευστό, γιατί δεν θα "στέκεται" στο κέικ). Χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά στην υψηλή ταχύτητα και δοκιμάστε το. Αν είναι πολύ γλυκό, προσθέστε λίγο αλάτι. 

7. Στήνουμε το κέικ: Τοποθετήστε το ένα κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Εάν η επιφάνειά του είναι πολύ ανώμαλη, ισιώνουμε με ένα μαχαίρι κόβοντας ότι εξέχει. Καλύπτουμε με μια γεναία δόση γλάσου, στρώνοντάς το ομοιόμορφα και βάζουμε από πάνω το δεύτερο κέικ. Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με το υπόλοιπο γλάσο και διακοσμούμε ανάλογα με την περίσταση ή το αφήνουμε "γυμνό" μόνο το γλάσο (το λεγόμενο naked cake). Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Σημ.
1. Γι' αυτή τη συνταγή, συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για κέικ και τίποτα άλλο. Κανένα άλλο κέικ δεν κάνει γι' αυτή τη συνταγή. 

2. Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου απαραιτήτως. Όταν όλα είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία, ανακατεύονται πιο εύκολα και παράγουν μοναδική υφή στο κέικ. 

3. Η ποσότητα του χρώματος ζαχαροπλαστικής, είναι καθαρά δική σας υπόθεση. Για το χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία χρησιμοποίησα 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας. Απλά προσθέστε τόσο χρώμα ώστε να φτάσει το μείγμα στην επιθυμητή απόχρωση. 

4. Το ξινόγαλο είναι συστατικό-κλειδί γι' αυτή την συνταγή. Πολύ απλά δεν μπορείτε να φτιάξετε red velvet cake χωρίς αυτό. Εκτός από το ότι δίνει μοναδική υφή στο κέικ, βοηθά στην ενεργοποίηση της μαγειρικής σόδας. Όπως και το ξύδι, το οποίο επιπλέον βοηθά στην απόδοση του χρώματος. Μην φοβηθείτε λοιπόν ούτε το ξύδι, άλλωστε είναι τόση μικρή η ποσότητα που δεν το καταλαβαίνετε στη γεύση. Επίσης, στην περίπτωση που δεν έχετε ξινόγαλο (ή αριάνι) μπορείτε να κάνετε το δικό σας με πολύ γρήγορο τρόπο (εγώ αυτό κάνω πάντα με τις συνταγές που απαιτούν ξινόγαλο). Σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι και συμπληρώστε τόσο γάλα όσο να γεμίσει η κούπα. Ανακατέψτε τα και αφήστε το στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί το μείγμα.  

5. Μπορείτε να το κάνετε και με 3 πιο λεπτές στρώσεις το κέικ. Απλά μοιράστε το μείγμα, ισομερώς. Προσωπικά, το προτιμώ να έχει πιο παχιές στρώσεις αλλά εσείς μπορείτε να το φτιάξετε όπως θέλετε. Εάν τυχόν σας περισσέψει μείγμα, μπορείτε να φτιάξετε μερικά cupcakes. 

6. Χτυπάμε τα ασπράδια ώστε να αφρατέψουν, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Μόνο έτσι θα πετύχετε κέικ - αφρό αφού με το χτύπημα, βάζουμε αέρα στο μείγμα, ο οποίος μεταφέρετε στο γλυκό μας και έχουμε πιο αέρινη υφή.  

7. Μην φοβηθείτε το γλάσο κρέμας τυριού! Μπορεί να φαίνεται λιγάκι ιδιαίτερο για τα ελληνικά γούστα αλλά πραγματατικά δεν υπάρχει πιο ταιριαστό γλάσο για το Red Velvet Cake. Βεβαίως και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε frosting βανίλιας ή σοκολάτας, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το γλάσο κρέμας τυριού για τη συγκεκριμένη συνταγή. Δοκιμάστε το! Το τυρί δεν θα το καταλάβετε καθόλου, πιστέψτε με! 

8. Αν σας περισσέψουν κομμάτια κέικ, διατηρήστε το σκεπασμένο εντός ή εκτός ψυγείου για 3 ημέρες. Εάν δεν βάλετε το γλάσο τυριού, επίσης μπορείτε να το διατηρήσετε για 3-4 ημέρες. Το κέικ ολόκληρο,  γλασαρισμένο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 7 ημέρες, απλά φέρτε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε. 

9. Tip για προετοιμασία από πριν: Μπορείτε να ψήσετε τις στρώσεις του κέικ, και να της αφήσετε να κρυώσουν όλο το βράδυ. Επίσης και το γλάσο κρέμας τυριού μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα και να το διατηρήσετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Απλά όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε, αφήστε το για 10 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει. Αυτό το κέικ - με γλάσο ή χωρίς - μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για 2-3 μήνες. Απλά το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεπαγώσει και στη συνέχεια το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το γλασάρουμε ή το σερβίρουμε. 

Καλή απόλαυση! 

One of my resolutions for New Year is to do not stop trying new things and exploring new tastes. Sometime during 2018, I lost my motivation for creating delicious food and desserts and start playing in the safe zone. So with that being said, I wanted to start the New Year with something new and unique. A Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting from scratch!

Red velvet cake is so much more than a cake tinted red. This iconic American cake is a masterpiece of flavors, textures, and frosting. Everyone who tasted was asking me the recipe so today I’m out of control excited to share this recipe with you. This is the holy grail of layer cakes. Dense, yet soft ‘n light, tall, dramatic, and completely covered in tangy cream cheese frosting. This is the one and only red velvet cake recipe you will ever need!

Enough with the red velvet rambling. Let’s get to the recipe but before that, I’d like to suggest to read it carefully and especially pay attention to the tips at the bottom because specific ingredients and specific mixing techniques guarantee the success of this recipe. Also, I'm giving you the ingredients both in cups etc and gram, if you have a kitchen scale I suggest you use it!


 Print the recipe

RED VELVET CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING

10 Servings 
Preparation: 30 minutes - Cooking: 30 minutes - Waiting: 3 hours

INGREDIENTS
For the Cake:
3 cups (345 gr) cake flour (leveled)1
1 tsp baking soda
2 tbsp (10 gr) unsweetened cocoa powder
1/2 tsp salt
1/2 cup (115 gr) unsalted butter, softened to room temperature 2
2 cups (400 gr) granulated sugar
1 cup (240 ml) vegetable oil
4 large eggs, room temperature and separated
1 & 1/2 tbsp (22 ml) vanilla extract
1 tsp white vinegar
liquid or gel red food coloring 3
1 cup (240 ml) buttermilk, room temperature 4

For the Cream Cheese Frosting:
450gr. full-fat cream cheese, softened to room temperature 7
1/2 cup (115gr) unsalted butter, softened to room temperature
4 cups (480 gr) powdered sugar
2-3 tbsp (30-45 ml) milk
2 tsp vanilla extract

INSTRUCTIONS
1. Preheat oven to 180°C. Spray or lightly butter two 22 cm. deep dish cake pans 5. Set aside.

2. Make the cake: Whisk the flour, baking soda, cocoa powder, and salt together in a large bowl. Set aside.

3. Using a stand mixer fitted with a paddle attachment, beat the butter on high speed until smooth and creamy (about 1 minute). Add the sugar and beat on high speed for 2 minutes until creamed together fairly well. Scrape down the sides and the bottom of the bowl with a rubber spatula. Add the oil and beat on high for 2 minutes. The butter may look curdled and not completely combine with the oil but it's ok!

4. Add 4 egg yolks and the vanilla, beat on medium-high speed until combined. Scrape down the sides and the bottom of the bowl with a rubber spatula as needed. Beat in the vinegar and the food coloring until you reach your desired color (I used about 3 tbsp of liquid food coloring). With the mixer on low speed, add the dry ingredients in three additions alternating with the buttermilk, beginning and ending with the dry ingredients, and mixing each addition just until incorporated. Do not overmix. Whisk the 4 egg whites 6 until thick and foamy (about 3 minutes). Fold into cake batter with a rubber spatula or wooden spoon. The batter will be silky and slightly thick (if there are still small pieces of butter, it's ok, they will melt inside as the cakes bake).

5. Pour batter into cake pans filling 2/3 of the way full. Bake for 30-32 minutes or until the tops of the cakes spring back when gently touched and a toothpick inserted in the center comes out clean. If the cakes need a little longer as judged by wet crumbs on the toothpick, bake them for longer. However, do not overbake! Remove from the oven and allow cakes to cool completely in the pans. 

6. Make the frosting: In a large bowl using a stand mixer fitted with a whisk, beat the cream cheese and butter together on medium speed until smooth (about 2 minutes). Add the powdered sugar and 2 tbsp of milk. Beat for 2 minutes. Add the vanilla and 1 more tbsp milk if needed to thin out (do not thin out too much, as the frosting won't stay on the cake). Beat on high for 2 full minutes. Taste the frosting and add a pinch of salt if it is too sweet.

7. Assemble and frost: Place 1 cake layer on your cake stand or serving plate. Evenly cover the top with frosting. Top with second layer and spread remaining frosting all over the top and sides. You can decorate as you like or leave it naked. Slice and serve.


Just some notes
1. I strongly recommend cake flour in this cake recipe, no other flour is suitable for this recipe.

2. Room temperature ingredients are important for this recipe. When everything is near the same temperature, they mix together easily, evenly, and produce a uniform texture among the cake.

3. The amount of red food coloring is up to you. To get the dark red color you see in the photo, I used 3 tbsp of liquid food coloring. Just dye the batter until you are pleased with the color. 

4. Buttermilk is a key ingredient in this recipe. You can’t make this red velvet cake without it! Besides what buttermilk does for the taste and texture of red velvet cake, it also helps to activate the baking soda to leaven the cake. The vinegar does too- and it helps brighten the red color. Don’t get scared, a touch of vinegar is normal in red velvet desserts! You cannot taste it. If you don't have buttermilk at hand, you may make your own "DIY" buttermilk and use it instead (that's what I've done for this recipe). Just add 1 tsp of fresh lemon juice or white vinegar to a liquid measuring cup. Add enough regular milk to make 1 cup. Stir the two together and let sit for 5 minutes. 

5. If you'd like to make a 3 layer cake, pour the batter evenly into 3 pans. Personally, I really love the look of nice, thick layers in a red velvet cake but you can bake this cake into 3 layers instead of 2. If there’s extra batter, you can make a few cupcakes. 

6. Whip the egg whites to a frothy consistency and fold them in. What is the point of this? The fluffiest texture is achieved this way. Beating the egg whites incorporates air which, when folded into the cake batter, creates airy volume. 

7. For Red Velvet Cake I strongly recommend cream cheese frosting. Of course, you can use another frosting you like such as vanilla or chocolate but in my opinion, cream cheese pairs best with the flavor of red velvet cake. 

8. Cover extras up tightly and store at room temperature or in the refrigerator for up to 3 days. Unfrosted cake remains fresh covered tightly at room temperature for 3-4 days. Store frosted cakes in the refrigerator for up to 7 days and allow to come to room temperature before serving.

9. Make ahead tip: The cake layers can be baked, cooled, and covered tightly at room temperature overnight. Likewise, the frosting can be prepared then covered and refrigerated overnight. Let the frosting sit at room temperature to slightly soften for 10 minutes before assembling and frosting. Frosted cake or unfrosted cake layers can be frozen up to 2-3 months. Thaw overnight in the refrigerator and bring to room temperature before decorating/serving.

Enjoy!

Red velvet cake is so much more than a cake tinted red. This iconic American cake is a masterpiece of flavors, textures, and frosting and this is the ONE & ONLY recipe you will ever need to make the Best Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting at home! - Ioanna's Notebook



You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Είχα την εντύπωση πως το συγκεκριμένο κέικ απαιτεί μεγάλη τεχνική και έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας!Δεν είναι καθόλου δύσκολο τελικά! Αρκεί να ακολουθήσουμε τα βήματα και σωστά τις ποσότητες των υλικών! Υπέροχο φαίνεται Ιωάννα μου - παρεμπιπτόντως να είσαι πολύχρονη και γερή! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να την δοκιμάσεις την συγκεκριμένη συνταγή. Όπως όλα τα γλυκά είναι θέμα υλικών και σωστής εκτέλεσης. Αν την ακολουθήσεις κατά γράμμα θα δεις οτι είναι παιχνιδάκι! Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή

myTaste.gr