ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ // GREEK TRADITIONAL FISH ROE BALLS (TARAMOKEFTEDES)
22.3.18(scroll down for English)
Ο ταραμάς είναι από τα πιο συνηθισμένα νηστίσιμα υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και προσωπικά τον αγαπώ πολύ. Ο ταραμάς χαρακτηρίζεται και ως χαβιάρι του φτωχού καθώς πρόκειται ουσιαστικά για αυγά ψαριών (όπως και το μαύρο ξαδελφάκι του) αλλά φυσικά αυγά φτηνότερων ψαριών όπως κυπρίνος και μπακαλιάρος.
Τρελαίνομαι για ταραμοσαλάτα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (μέχρι και στο σάντουιτς την έβαζα!), γνωρίζοντας τον άντρα μου έμαθα και μια άλλη - το ίδιο λαχταριστή - συνταγή με ταραμά, Ταραμοκεφτέδες! Πικάντικες, νηστίσιμες μπαλίτσες ιδανικές να συνοδέψουν το ουζάκι ή το τσιπουράκι σας.
Αν σας αρέσει ο ταραμάς και οι πικάντικοι μεζέδες, τότε είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε και αυτή τη συνταγή για ταραμοκεφτέδες.
ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
6-8 Άτομα
Προετοιμασία: 10 λεπτά - Αναμονή: 1 ώρα (τουλάχιστον) Μαγείρεμα: 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. ταραμάς λευκός*
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 φλ. σπανάκι ψιλοκομμένο
700 γρ. μπαγιάτικο ψωμί ψίχα, μουσκευμένο, καλά στυμμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
πιπέρι
ελαιόλαδο & αλεύρι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο πολυμηχάνημα (μούλτι) τον ταραμά με το ελαιόλαδο και τον χτυπάμε ώστε να σπάσει λίγο. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το καλά στυμμένο ψωμί, τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, το λεμόνι, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο. Το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα ώστε να σφίξει και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Αφού το μείγμα μας έχει ξεκουραστεί, πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους αλευρώνουμε καλά και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το επιπλέον λάδι. Σερβίρονται ζεστοί. Σημ.
* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο ταραμά, όμως ο λευκός ταραμάς είναι σαφώς πιο ποιοτικός αλλά και λίγο πιο ακριβός. Βέβαια οι ποσότητες είναι μικρές και το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο. Σημειώστε επίσης ότι ο κόκκινος ταραμάς, παρόλο που δίνει δελεαστικό χρώμα, περιέχει χρωστικές.
* Δεν αλατίζουμε ΚΑΘΟΛΟΥ! Ο ταραμάς είναι ήδη αρκετά αλμυρός από μόνος του!
* Αν το μείγμα είναι σφικτό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, αν είναι αραιό λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Καλή απόλαυση!
Fish roe is widely used in Greek cuisine, especially during fest periods and I absolutely love it. It's also called poor's caviar as it's also made out of fish eggs (like caviar) but from much more cheaper fishes.
Growing up taramosalata (fish roe dip) was -and still is- one of my favorite dips (make sure to check my recipe for Greek Fish Roe dip with caramelized onions). Meeting my husband I was introduced to another fish roe recipe that also became one of my favorites too ... Fish Roe Balls (aka Taramokeftedes), delicious spicy balls perfect for your wine or ouzo!
If you love everything spicy with a pitch of saltiness then you are going to love this recipe for Fish Roe Balls.
FISH ROE BALLS (GREEK TARAMOKEFTEDES)
6-8 Servings
Preparation: 10 minutes - Waiting: 1 hour (at least) - Cooking: 20 minutes
INGREDIENTS
150 gr. white fish roe*
4 fresh onions, chopped
1/2 cup fresh parsley, chopped
1/2 cup fresh dill, chopped
1/2 cup fresh spinach, chopped
700 gr. stale bread, soaked and wrung thoroughly (to remove as much of the water as possible)
1/2 cup extra-virgin olive oil
lemon juice of 1/2 lemon
Pepper, to taste
olive oil and all-purpose flour for frying
4 fresh onions, chopped
1/2 cup fresh parsley, chopped
1/2 cup fresh dill, chopped
1/2 cup fresh spinach, chopped
700 gr. stale bread, soaked and wrung thoroughly (to remove as much of the water as possible)
1/2 cup extra-virgin olive oil
lemon juice of 1/2 lemon
Pepper, to taste
olive oil and all-purpose flour for frying
INSTRUCTIONS
Place fish roe and olive oil in the food processor and mix until it becomes smooth. Transfer into a ball and add bread, herbs, spinach, lemon juice and pepper, mix until combines, cover the ball and transfer to the fridge for about 1 hour so as to become firm.
Using your hands, form the mixture into balls and then dip them into flour. Fill a large, deep skillet with olive oil. Set the heat on medium and let the oil heat, add the balls to the hot oil and cook on both sides until golden brown (taramakeftedes should need to cook for 1-3 minutes before turning). Remove from oil and drain on paper towels before serving.
These fish roe balls are served warm as an appetizer.
Using your hands, form the mixture into balls and then dip them into flour. Fill a large, deep skillet with olive oil. Set the heat on medium and let the oil heat, add the balls to the hot oil and cook on both sides until golden brown (taramakeftedes should need to cook for 1-3 minutes before turning). Remove from oil and drain on paper towels before serving.
These fish roe balls are served warm as an appetizer.
Just some notes
* You can also use pink/red fish roe but keep in mind that white fish roe is of a higher quality. Although pink/red gives a brighter color it contains colorings.
* Do not use any salt in this recipe. Fish roe has more than enough salt!
* If the mixture is too thick, add some olive oil, if it's too runny you can add some breadcrumbs.
Enjoy!
0 σχόλια