BOOK CLUB: "ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ", ΕΛΕΝΑ ΓΚΙΚΑ-ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

3.5.19



Σήμερα θα σας παρουσίασω ένα βιβλίο το οποίο βρίσκεται στα χέρια μου αρκετό καιρό, αναφέρομαι στο "Καθρέφτες και είδωλα", το οποίο αποτελεί το ντεπούτο της Έλενας Γκίκα-Πετρουλάκη στο χώρο του βιβλίου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο αυτό, ένα δυνατό κοινωνικό και αισθηματικό μυθιστόρημα, με πλοκή που καθηλώνει πραγματικά τον αναγνώστη και τον κρατά μαζί της μέχρι το τέλος. Η αφήγηση, άμεση και ρεαλιστική ενώ οι χαρακτήρες - χαρακτήρες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας - συστήνονται σταδιακά και αποκαλύπτουν τα μυστικά του, την κατάλληλη στιγμή κάνοντας έτσι την αγωνία να κορυφώνεται. 


Μυστικά, ψέματα και ανομολόγητες ενοχές. Εγκλήματα που αναζητούν επιτακτικά τους δράστες τους. Η υπέρτατη θυσία μιας μάνας που ζητά δικαίωση. 

Μέσα από το κελί της η Στέλλα αφηγείται. Περιδιαβάζει στις φτωχογειτονιές της στερημένης παιδικής ηλικίας της∙ στους κακόφημους δρόμους της εφιαλτικής εφηβείας της∙ στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπου ακόνισε το μυαλό και την ψυχή της, αποφασισμένη να δώσει αξία και νόημα στην ύπαρξή της∙ στις δικαστικές αίθουσες όπου της έταξαν μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου∙ στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας Μόραλη, όπου έλπιζε ότι θα δραπετεύσει οριστικά από τη μοίρα της, ότι θα βρει τον έρωτα, τη θαλπωρή και τη γαλήνη. 

Όμως, η ζωή δε μένει ποτέ απλήρωτη. Η συνάντηση με το πεπρωμένο είναι αναπόδραστη. Και η Στέλλα πρέπει να επιλέξει τον καθρέφτη της και να αποδείξει από τι είναι φτιαγμένη. Κι ύστερα να κοιτάξει το είδωλό της κατάματα, διεκδικώντας την εξιλέωση και την ελπίδα που η ζωή τής αρνήθηκε.


Θα έλεγα ότι το "Καθρέφτες και είδωλα" είναι ένα οικογενειακό – κοινωνικό δράμα μυστηρίου. Κεντρική ηρωίδα είναι η Στέλλα, η οποία βρίσκεται έγκλειστη με ποινή κάθειρξης, και η οποία μας αφηγείται τη ζωή της και μας αποκαλύπτει τον λόγο που βρέθηκε στη φυλακή. Ανομολόγητες ενοχές, εγκλήματα, ένας έρωτας που χάθηκε στο δρόμο του, μια ζωή γεμάτη ανατροπές και στο φόντο όλων η θυσία μιας μητέρας. Μέσα από την καλοδουλεμένη ιστορία, τα μηνύματα που θέλει να περάσει η συγγραφέας σαφή. Πρώτον,  πως στη ζωή τίποτα δεν μένει απλήρωτο. Καλό και κακό, πάντα θα γυρίσουν κάποια στιγμή πίσω. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, πως ότι και να συμβεί, όποιες προκλήσεις, δυσκολίες ή συμφορές συμβούν στην ζωή μας, πάντα έχουμε το δικαίωμα της επιλογής. Όχι ως προς το τι θα ζήσουμε, αλλά ως προς το πώς θα το ζήσουμε. Ποιοι θα επιλέξουμε να είμαστε. Η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη με το βιβλίο αυτό κάνει ένα δυναμικό ντεμπούτο και θέτει τις βάσεις για να μείνει στον κόσμο τη λογοτεχνίας. 



"Καθρέφτες και είδωλα", της Έλενας Γκίκα-Πετρουλάκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός | Ioanna's Notebook


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr