ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΝΙΟΚΙ / HOMEMADE GNOCCHI RECIPE

16.3.16

Ioanna's Notebook - Homemade Gnocchi Recipe - Σπιτικά νιόκι πατάτας
(scroll down for English)

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην συλλογή συνταγών μου είναι τα Νιόκι (Gnocchi). Όταν βρεθήκαμε στην Ρώμη (η σχετική ανάρτηση ετοιμάζετε) φάγαμε πεντανόστιμα χειροποίητα νιόκι στο εστιατόριο "Masto Ciccia" και τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι το οποίο δεν είχα ποτέ μαγειρέψει στο σπίτι. Τα νιόκι είναι μικρά "ζυμαρικά" πατάτας, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές ιταλικές συνταγές αντί για τα κανονικά ζυμαρικά. Έτσι λοιπόν αφού τα έτοιμα Νιόκι πέρασαν το οικογενειακό τέστ (κατά πλειοψηφία, βέβαια) έπεσα με τα μούτρα στην αναζήτηση μιας συνταγής για σπιτικά νιόκι. Μπορεί να έτοιμα Νιόκι να είναι νόστιμα, δεν συγκρίνονται όμως με τα σπιτικά. Για να είμαστε ειλικρινείς η παρασκευή τους απαιτεί λίγο χρόνο αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολη. Χρειάζονται μόνο δύο υλικά: Πατάτες και αλέυρι. Μπορείτε να τα ταιριάξετε με την αγαπημένη σας σάλτσα καθώς ταιριάζουμε με τα πάντα. Πέρα από την κλασική σάλτσα ντομάτας δοκιμάστε τα με pesto, με κιμά, με τυρί Gorgonzola και καρύδια ή απλά με λιωμένο βούτυρο και φασκόμηλο.

Εκτυπώστε την συνταγή

ΣΠΙΤΙΚΑ ΝΙΟΚΙ

4 άτομα 
Προετοιμασία: 1 ώρα - Μαγείρεμα: 2 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο επιπλέον για τον πάγκο) 
Σιμιγδάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις πατάτες - δεν τις ξεφλουδίζουμε - και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και το βάζουμε στην φωτιά. Μαγειρεύουμε τις πατάτες για 20 λεπτά από το σημείο βρασμού. 
Πασπαλίζουμε με αλεύρι το πάγκο και καθώς οι πατάτες είναι ακόμα καυτές τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ. Ανακατεύουμε σιγά σιγά τις λιωμένες πατάτες με το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη (εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι). Πλάθουμε σε μακρόστενα κορδόνια πάχους περίπου 2 εκ. και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ως έχουν ή να κάνουμε τις χαρακτηριστικές αυλακώσεις με ένα πιρούνι. Πασπαλίζουμε ένα μεγάλο ταψί με σιμιγδάλι και απλώνουμε τα κομμένα νιόκι. 
Για να τα μαγειρέψουμε, βάζουμε νερό και αλάτι σε μια κατσαρόλα και μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τα νιόκι. Μόλις αρχίσουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, τα νιόκι είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα ανακατεύουμε με την σάλτσα της αρεσκείας μας. Σερβίρουμε αμέσως. 

Σημ.
1. Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα και δεν τις τρυπάμε, διότι θα απορροφήσουν πολύ νερό. 
2. Τα νιόκι μαγειρεύονται αμέσως, μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια του νερού τα βγάζουμε αμέσως. Δεν χρησιμοποιούμε σουρωτήρι. 
3. Δεν χρησιμοποιούμε multi για να λιώσουμε τις πατάτες, διότι θα απελευθερωθεί το άμυλο και το μείγμα θα είναι κολλώδες. 
4. Χρησιμοποιήστε τόσο αλεύρι όσο να έχετε μια ενιαία αλλά ελαφρώς κολλώδη ζύμη. 
5. Μην δουλέψετε την ζύμη πολύ ώρα διότι τα νιόκι θα γίνουν σκληρά και βαριά. 
6. Τα νιόκι καταψύχονται πολύ καλά. Απλώστε τα σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί ώστε να μην κολλήσουμε μεταξύ τους και βάλτε τα στην κατάψυξη για 1 ώρα. Όταν παγώσουν, μεταφέρετε τα νιόκι σε σακκουλάκι τροφίμων. Για να τα μαγειρέψετε, ρίξτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη στο βραστό νερό χωρίς να τα ξεπαγώσετε. 

Καλή απόλαυση!
The newest addition to my Recipe Collection is Gnocchi. While in Rome (post is coming soon), we had some delicious Gnocchi at the "Masto Ciccia" and I realized that this was something that I'd not ever cooked at home. Gnocchi is a potato dumpling that is used in many great Italian dishes in lieu of pasta. So after the store bought gnocchi passed the family test I search for a recipe to make my own from scratch, because homemade is always better. Store bought gnocchi may be delicious, but these homemade gnocchi are incredible. I promise store-bought won’t even compare. Making gnocchi from scratch is a little time consuming, but not difficult. You only need 2 ingredients: potatoes and flour. These little dumplings are very versatile and can be served with different sauces such as butter and sage, Gorgonzola and walnuts, bolognese sauce, pesto or a classic tomato sauce. 

Print the recipe

HOMEMADE GNOCCHI

4 Servings
Preparation: 1 hour - Cooking: 2 minutes

INGREDIENTS
1 kg potatoes (russet or desiree)
350 gr. all-purpose flour (plus extra for the board)

DIRECTIONS
Wash the potatoes - don't peel them - and place them in a saucepan. Cover with cold water and bring to a boil. Cook for about 20 minutes after the water has come to a boil.
Put the flour on a work surface.While the potatoes are still hot, remove the skin and mash them with a potato masher and add them to the flour. Work the flour into the potato until it becomes a soft, pliable dough (if the dough is too soft add more flour). Roll out the dough into logs about 2 cm thick and cut them into pieces. You can either cook them this way or create the distinctive ridges. Place the gnocchi at the top of the fork tines and gently press down, rolling it across the fork with your thumb. It will be slightly curled with the indentations on the opposite side. Arrange the gnocchi on a tray dusted with semolina flour.
To cook the gnocchi, bring a large pot of salted water to the boil and add the gnocchi. As soon as the gnocchi start floating, they are ready (usually it takes 2-3 minutes). Remove them with a slotted spoon and put them in the pan with the sauce of your choice. Mix well and serve immediately.

Just some Notes:
1. Boil potatoes in their skin and don’t pierce them during cooking otherwise they will absorb too much water.
2. Gnocchi cook in a flash, be ready to scoop them out as soon as they float to the surface.
3. Don't use the food processor. Use a potato masher to mash them when they are still hot.
4. Use only enough flour to bring the dough together. It should be firm but slightly sticky.
5. Don’t overwork the dough or you will get dense and heavy gnocchi.
6. Gnocchi freeze very well. Spread them in a single layer on a floured baking sheet so they don’t stick together. Put the baking sheet into the freezer for 1 hour. Once frozen, put the gnocchi into a freezer bag. To cook them, just drop the frozen gnocchi directly in the boiling water without defrosting.

Enjoy!

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr