ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ / PASTICCIO

23.3.16

(scroll down for English) 
 
Το παστίτσιο είναι παρεξηγημένο αφού πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και χρονοβόρο φαγητό. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από μακαρόνια με κιμά στον φούρνο με κρέμα. Τόσο απλό.
Για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έτοιμη κρέμα που κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων αλλά προσωπικά δεν την προτιμώ καθώς την βρίσκω λίγο γλυκιά για τα γούστα μου. 

 Εκτυπώστε την συνταγή

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

4-6 άτομα
Προετοιμασία: 45 λεπτά - Ψήσιμο: 45 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκόμμενο
3 σκελίδες σκόδο
3 αστεροειδή γλυκάνισοι
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε χλιαρό νερό
400 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα
200 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. γκούντα τριμμένο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το σκόρδο, το γλυκάνισο και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ψιλοκομμένη ντομάτα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς, περίπου 30 λεπτά. Στο τέλος αφαιρούμε τον γλυκάνισο και το σκόρδο.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και μόλις λιώσει καλά, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά και μόλις πάρει βράση και δημιουργηθεί η κρέμα, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το αυγό και το γκούντα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος, μεσαίου μεγέθους και απλώνουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Προσθέτουμε από πάνω τον κιμά και τελειώνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 160οC για 45 λεπτά περίπου.
There are many people out there who think that this Greek recipe is a difficult and time consuming dish. Well, it's nothing more than oven baked pasta with minced meat and cream. So simple to prepare and it's the perfect dish to feed a crowd. 
You can skip the whole cream preparation and use the store-bought cream instead but personally I find it a little bit sweet for my taste.

Print the recipe

PASTICCIO

4-6 servings
Preparation: 45 minutes - Cooking: 45 minutes


INGREDIENTS
500 gr. maccheroncini spaghetti (like this one)
450 gr. minced beef 
100 gr. olive oil
200 gr. onions, chopped
3 cloves garlic
3 star anise
1/2 cup dry red wine
2 tbsp tomato paste, dissolved in warm water
400 gr. fresh tomato, chopped
salt, pepper

For the cream
200 gr. all purpose flour
200 gr. butter
1000 gr. fresh milk
1 tsp nutmeg
100 gr. Gouda cheese, grated
1 egg
salt, pepper

DIRECTIONS
Cook the spaghetti according to package directions. Drain and set aside.
Heat the olive oil and sauté the onion. Add the meat and mix well until golden brown on all sides. Add the garlic, anises and red wine. Add the tomato paste and chopped tomato and lower the heat. Cook until the meat is tender, about 30 minutes. Set aside and remove the anise and garlic cloves.
Prepare the cream. Heat the butter in a saucepan and when it melts completely, lower the heat and gradually add the flour, stirring constantly. Pour the milk slowly and when it starts to boil and thicken, remove from the heat and add salt, pepper, nutmeg, the egg and the cheese. Mix well and set the cream aside.
Start assembling the dish. Grease a deep nonstick medium-sized pan and spread the cooked spaghetti. Add on top the meat sauce and finish with the cream. Sprinkle with a little extra grated cheese and bake at 160oC for about 45 minutes. 
Remove from the oven and let it cool for about 15 minutes before cutting. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr