ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ / PORK SKEWERS WITH YOGURT SAUCE
3.3.16
(scroll down for English)
Τσικνοπέμπτη σήμερα! Η ημέρα που παραδοσιακά καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ψητού κρέατος και άλλων μεζέδων ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Προσωπικά πιστεύω ότι την συγκεκριμένη ημέρα είναι καλύτερο να "τσικνήσεις" σπίτι, είτε οικογενειακώς είτε με παρέα μερικών φίλων. Διότι θα ταλαιπωρηθείς να βρεις τραπέζι - εάν δεν έχεις προνοήσει - και τελικά δεν θα φας καλά.
Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλη προετοιμασία, μπορείτε απλά να παραγγείλετε φαγητό από έξω - εάν αντέχετε την πολύωρη αναμονή - είτε να ετοιμάσετε κάτι εσείς. Αυτά τα υπέροχα χοιρινά καλαμάκια με σως γιαουρτιού που ανακάλυψα στο περιοδικό Γαστρονόμος είναι το κάτι άλλο. Αρωματικά και τόσο μαλακά θα αρέσουν σε όλους.
Τσικνοπέμπτη σήμερα! Η ημέρα που παραδοσιακά καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ψητού κρέατος και άλλων μεζέδων ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Προσωπικά πιστεύω ότι την συγκεκριμένη ημέρα είναι καλύτερο να "τσικνήσεις" σπίτι, είτε οικογενειακώς είτε με παρέα μερικών φίλων. Διότι θα ταλαιπωρηθείς να βρεις τραπέζι - εάν δεν έχεις προνοήσει - και τελικά δεν θα φας καλά.
Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλη προετοιμασία, μπορείτε απλά να παραγγείλετε φαγητό από έξω - εάν αντέχετε την πολύωρη αναμονή - είτε να ετοιμάσετε κάτι εσείς. Αυτά τα υπέροχα χοιρινά καλαμάκια με σως γιαουρτιού που ανακάλυψα στο περιοδικό Γαστρονόμος είναι το κάτι άλλο. Αρωματικά και τόσο μαλακά θα αρέσουν σε όλους.
ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Περίπου 15 σουβλάκιαΠρετοιμασία: 15 λεπτά - Αναμονή: 2-8 ώρες - Ψήσιμο: 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ. χοιρινό (από μπούτι ανάμεικτο με λίγο λαιμό), κομμένο σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο
11/2 κ.σ. δυόσμος ξερός ή ρίγανη
χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα
Για τη μαρινάδα
600 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
2 κ.σ. πάπρικα (καπνιστή ή γλυκιά)
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το λάδι με τον πελτέ, την πάπρικα, το λεμόνι και πιπέρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα του γιαουρτιού σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι το σερβίρισμα. Στο μπολ με την σως βάζουμε το κρέας, ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από τη μαρινάδα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα μαρινάρουμε μέχρι και 6 - 8 ώρες ή ολονυχτύς.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος. Περνάμε τους κύβους του κρέατος στα καλαμάκια εναλλάξ με κομμάτια κρεμμυδιού. Φροντίζουμε, επίσης, να μοιράσουμε όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, ώστε να δώσουν την απαραίτητη υγρασία σε κάθε σουβλάκι. Τα σκουπίζουμε απαλά με ένα χαρτί κουζίνας από τη μαρινάδα (δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουμε όλη), τα λαδώνουμε ελαφρώς, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στη σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, γυρίζοντάς τα και από τις τέσσερις πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους.
Βάζουμε τα σουβλάκια σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με δυόσμο ή ρίγανη, τα ραντίζουμε με το λεμόνι και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού που είχαμε φυλάξει. Συνοδεύουμε με τραγανές πίτες.
Εάν πάλι προτιμάτε κάτι σε γύρο, δοκιμάστε αυτήν την συνταγή για σπιτικό γύρο.
Καλή Τσικνοπέμπτη!
Today we celebrate Tsiknopempti in Greece. It's one of those holidays that can be found only in Greece. Basically today it's a "Eat as much meat as you can" Day. Everyone's is having BBQ meat for dinner. All the restaurants and taverns are packed with people and take away food takes forever to be delivered. So I prefer to stay home and celebrate with family and friends. Such days, it's easier than you may think to make something at home. I found the following recipe in a Greek food magazine called Gastronomos and its the best pork skewers I've ever had. You should try it.
PORK SKEWERS WITH YOGURT SAUCE
Makes about 15 skewersPreparation: 15 minutes - Waiting: 2-8 hours - Cooking: 20 minutes
INGREDIENTS
1.200 gr. pork meat, cut into 2-3 cm. cubes
1 large onion, cut into thick slices
salt, freshly ground pepper
40 ml olive oil
11/2 tablespoons mint or oregano
lemon juice for serving
For the marinade
600 g. yogurt
2 tbsp paprika (smoked or sweet)
50 ml olive oil
1 tbsp tomato paste
2 tbsp lemon juice
salt, freshly ground pepper
DIRECTIONS
First, prepare the marinade. In a deep bowl mix the oil with the tomato paste, paprika, lemon and pepper. Add the yogurt and continue stirring with a spoon until all ingredients are combined. Put half of the amount in a bowl, cover with cling film and keep in the fridge until serving. In the bowl with the remaining sauce, add the meat, mix well to be covered with the marinade, cover the bowl with cling film and refrigerate for about 2 hours. If there is enough time, you can marinate the meat to 6-8 hours or over night.
Preheat the oven grill. Grease slightly the oven rack and place it in the highest position. Beneath put a pan to hold the liquid. Place meat and onion slices through skewers. Make sure to to distribute as evenly as possible the fatty cuts of the meat. Gently wipe out the marinade with a paper towel (no need to remove it all). Salt and pepper according to taste and arrange them on the grill rack. Grill for about 20-25 minutes, turning them around all four sides until cooked through.
Place the skewers on a platter, sprinkle with mint or oregano, pour over with lemon juice and serve with the yogurt sauce. Serve with crispy pitta bread.
If you'd like some Greek Gyros, you have to try this recipe.
0 σχόλια