ΛΑΓΑΝΑ / GREEK LAGANA BREAD

9.3.16

Ioanna's Notebook - Greek Lagana Bread
(scroll down for English)

Τελικά πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις στο σπίτι Λαγάνα; Καθόλου εάν θέλετε την γνώμη μου. Προλαβαίνετε να ετοιμάσετε νόστιμη, σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα αλλά και για τα σαντουιτσάκια σας νηστίσιμα ή μη.

 Εκτυπώστε την συνταγή

ΛΑΓΑΝΑ

2 τεμάχια
Προετοιμασία: 10 λεπτά - Ψήσιμο: 45 λεπτά


ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
1 κ.γλ. γλυκάνισο
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4-5 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο και κρατάμε το νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5-6 λεπτά. Τη βάζουμε ξανά στο μπολ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα).
Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα οβάλ με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά, να φουσκώσουν λίγο. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Lagana is a Greek flatbread, very reminiscent of foccacia, traditionally baked for Clean Monday, the first day of Greek Lent. Traditionally, it was prepared without the yeast, but leavened lagana is nowadays more common. It is typically flat, oval-shaped with sesame seeds on top. 

Print the recipe

GREEK LAGANA BREAD

Makes 2 breads
Preparation: 10 minutes - Cooking: 45 minutes


INGREDIENTS
750 gr. bread flour
1 cube fresh yeast (25 gr.)
1 tbsp salt
1 tsp sugar
1/2 cup olive oil
1 cup sweet wine
1 tsp anise
2 tbsp sesame seeds
1 cup warm water

DIRECTIONS
Boil the anise with the water for 4-5 minutes, drain and set aside to become lukewarm. Toss the anise and keep the flavored water.
In a large bowl, sift the flour and sprinkle with yeast and sugar. Make a hole in the middle and add olive oil and wine. Start slowly to knead the dough by hand and add slowly the lukewarm water so much that the dough does not stick in your hand and in the walls of the bowl. When its done, sprinkle with salt. Place the dough on the counter and knead vigorously for 5-6 minutes. Put it back in the bowl and cover it with a towel to rise and double (about 45 minutes to 1 hour).
When the dough has doubled in size, divide into two equal parts. Give your doughs oval shape with a thickness not more than an inch. Place breads on baking sheet lined with parchment paper and press with your fingers a little to make hollows. Cover again with a towel and let them stand for 20 minutes to rise a little bit. Finally sprinkle with a little water and the sesame seeds. Bake in preheated oven at 170oC for about 45 minutes until golden brown and crispy.

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr