ΜΠΑΡΕΣ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ / GRANOLA BARS WITH HONEY AND DRIED FRUITS

7.4.16

 (scroll down for English) 

Το πρωινό είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας σωστά αλλά όταν δουλεύεις είναι πολύ δύσκολο να βρεις χρόνο. Μια εύκολη λύση για νόστιμο και υγιεινό πρωινό είναι οι μπάρες δημητριακών. Πάντα υπάρχει μια στην τσάντα μου για τις δύσκολες ώρες, είτε τις δικές μου είτε των παιδιών. Οι μπάρες που κυκλοφορούν θέλουν βέβαια λίγη προσοχή διότι μπορεί να κρύβουν λίγη παραπάνω ζάχαρη από ότι θα θέλαμε να καταναλώσουμε και ίσως τελικά να μην είναι και τόσο υγιεινές. 
Οι σπιτικές μπάρες είναι μια εύκολη λύση τόσο για να ξέρουμε τι καταναλώνουμε όσο και να "ξεφορτωθούμε" όλους αυτούς τους ξηρούς καρπούς που βρίσκονται στο ντουλάπι μας. Η παρακάτω συνταγή με έχει βολέψει πολύ. Το μυστικό για τραγανές μπάρες είναι τόσο το ψήσιμο όσο και τα δημητριακά. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μόνο νιφάδες βρώμης και όχι corn flakes διότι δεν θα δέσουν οι μπάρες σας (μιλάω εκ πείρας!). Επίσης πριν βάλετε το ταψί στον φούρνο πατήστε το μείγμα δυνατά με τα χέρια σας ώστε να ενωθούν τα υλικά και να είναι πιο συμπαγές. 

Εκτυπώστε την συνταγή

ΜΠΑΡΕΣ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

12-15 κομμάτια
Προετοιμασία: 30 λεπτά - Ψήσιμο: 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. νιφάδες βρώμης
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. μέλι (ρευστό)
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. γάλα φρέσκο
1 πρέζα αλάτι
3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60-80 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
80 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα 
100 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
100 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα 
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την βρώμη, το ελαιόλαδο, το μέλι, το χτυπημένο αυγό και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα, ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Όταν τελειώσετε με το αλεύρι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σφικτή και κολλώδη ζύμη. Προσθέτουμε σταδιακά τα βερίκοκα, τα κρανμπερις, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Πατάμε καλά με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι το μείγμα και ψήνουμε το μείγμα στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα. Βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο (όχι τελείως, αλλιώς δεν θα κόβεται). Το κόβουμε πρώτα σε οριζόντιες και μετά σε κάθετες λωρίδες, σχηματίζοντας μπάρες. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο ή τυλίγουμε μια μια τις μπάρες με διάφανη μεμβράνη. 
Breakfast is the first meal of the day and the most important one but when you have a busy schedule sometimes you ran out of time and you just skip it. Oat bars are a delicious snack for all of us who are on the run. You just toss it in your bag and its there for you (or kids) when hunger strikes. If you search into my handbag you probably will find one in there (if I haven't already eaten it!). But store bought bars can be tricky as most of them have more sugar than we want to eat and bottom line they are not so healthy and innocent as they look.
Homemade bars are an easy solution to this problem not only because we know exactly what we are eating but are a great chance to get rid of any leftover dried fruits and nut in your pantry. After a long research for the perfect bar recipe, I ended up with this one. The key to crunchy bars is the baking time and the oats. Use only oats and avoid cereals such as cornflakes etc. because cereals will prevent your bars from "blending" and at the end your bars will fall apart (don't ask me how I know!). Also make sure to press really, really hard the mixture into the pan so as all the ingredients steak together and your bars are as solid as they can be.

Print the recipe

OAT BARS WITH HONEY AND DRIED FRUITS

12-15 pieces
Preparation: 30 minutes - Cooking: 20 minutes

INGREDIENTS
500 gr. oat flakes
1/3 cup olive oil
1/2 cup honey 
1 egg, lightly beaten
3/4 cup brown sugar
1/3 cup milk 
1 pinch of salt
3/4 cup all purpose flour
60-80 gr. dried apricots, chopped
80 gr. dried cranberries
100 gr. hazelnuts, coarsely chopped
100 gr. almonds, coarsely chopped
150 gr. dark chocolate chips

DIRECTIONS
In a large bowl mix oats, olive oil, honey, egg and brown sugar. Mix well with a spoon until combine. Add milk, salt and stir. Preheat the oven to 180oC. Start adding flour slowly while stirring. Continue stirring until you have a firm and sticky dough. Gradually add the apricots, cranberries, hazelnuts, almonds and chocolate chips.
Cover the bottom and the walls of a large pan with baking paper. Pour the mixture into the pan and spread evenly. Press the mixture well with your hands or with the back of a spoon and bake until it gets light gold (about 20 minutes). Remove the pan from the oven and let it cool for a while (not completely, otherwise you won't be able to cut the bars). Cut into horizontal stripes and then into vertical, forming bars. You can store your bars in an airtight container or wrap each one with baking paper.

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr