ΜΟΥΣΑΚΑΣ / MOUSSAKAS

9.6.16

Moussakas recipe - Ioanna's Notebook
 (scroll down for English)

Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ψήνει μουσακά το καλοκαίρι, και δεν υπάρχει ξένος επισκέπτης από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που να μη γνωρίζει αυτό το φαγητό. Ο μουσακάς είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της χώρας μας, που αν και όχι αμιγώς ελληνικής καταγωγής, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Δεν θα σας πω ψέματα αφού όσοι καταπιάνονται με την παρασκευή αυτού του φαγητού του γνωρίζουν καλά, ο μουσακάς είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό και θέλει πολύ θάρρος για να τον φτιάξεις αφού δεν θα ταλαιπωρηθείς μόνο στην προετοιμασία, αλλά και στο καθάρισμα της κουζίνας καθώς απαιτεί πολλά σκεύη. Η νοστιμιά όμως που προσφέρει, σίγουρα σε ανταμοίβει. 
Τα μυστικά για ένα νόστιμο μουσακά είναι πολλά, πρώτα από όλα η μελιτζάνα, η οποία δεν θα πρέπει να έχει απορροφήσει πολύ λάδι αλλά και να έχει ξεπικρύσει καλά. Για τον λόγο αυτό, δεν τηγανίζω τα λαχανικά αλλά τα ψήνω στον φούρνο. Ακολούθως, τα μπαχαρικά στον κιμά παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο, συνεπώς καλό είναι να μην τα παραλείψετε.
Οφείλω βέβαια να παραδεχτώ ότι ο καλύτερος μουσακάς που έχω φάει ποτέ, ήταν στο Καμάρι της Σαντορίνης στην ταβέρνα της Ειρήνης, με λευκές μελιτζάνες και άνυδρες ντομάτες, σερβιρισμένος σε ατομικό πύλινο σκεύος.

Εκτυπώστε τη συνταγή

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

6 άτομα
Προετοιμασία: 1 ώρα - Ψήσιμο: 30-40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες (πάχους περίπου 1 εκ.)
ελαιόλαδο
2 μελιτζάνες, φλάσκες κομμένες σε λεπτές ροδέλες (πάχους περίπου 1 εκ.)
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γλ. κανέλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα πλήρες
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με την προετοιμασία των λαχανικών. Τοποθετούμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι προκειμένου να τις ξεπικρύσουμε. Τις αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τις ροδέλες πατάτες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο γκριλ στους 200οC, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε μια πιατέλα.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και τις απλώνουμε στο ταψί που ψήσαμε τις πατάτες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Ψήνουμε στο γκρίλ στους 200οC βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Για τον κιμά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Σβήνουμε με την ντομάτα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τακτικά.
Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, λίγο-λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μην σβολιάσει. Μόλις η πρώτη δόση γάλακτος απορροφηθεί, τότε προσθέτουμε την επόμενη μέχρι να προσθέσουμε όλο το γάλα. Μόλις η κρέμα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγη παρμεζάνα, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος φούρνου και στρώνουμε πρώτα τις πατάτες και από πάνω τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε περίπου το 1/3 απο την μπεσαμέλ στο μείγμα του κιμά ώστε να κρατηθούν όλα τα υλικά του μουσακά μας ενωμένα και στρώνουμε τον κιμά στο σκεύος. Τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ - προσέχουμε να την απλώσουμε καλά σε όλο το ταψί - και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε στον φούρνο, στους 200οC στον αέρα για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά για 1 ώρα. Κόβουμε σε κομάτια και σερβίρουμε. 
Mousakas is one of the most popular Greek dishes and although its origin isn't purely Greek, is considered one of Greece's tranditional dishes. In case you are not familiar with this dish, let me tell you this: Imagine layers of juicy minced beef, sweet eggplants, potato slices and creamy béchamel sauce baked to perfection!
I'm not going to lie, as everybody who ever cook this dish knows. Mousakas, is a highly demanding dish. The preparation is time consuming and after you put it in the oven, your kitchen will be a disaster zone. A lot of pans and dishes are involved in the process and the cleaning afterwards isn't a happy task. But its so delicious that worths the effort.
There are many secrets for the perfect mousaka. First of all, the eggplants, have to be light and not oily and of course not bitter. The original recipe calls for frying the vegetable slices but I found out that grilling makes the vegetables less oily and with less calories and the taste result is the same. Also, spicing the ground beef plays a huge part in this recipe so don't skip it.
At this point, I have to admit that the best mousaka I'd ever eaten in my life was in Santorini, in Irini's Tavern made with white eggplants and local tomatoes, served in a cute baking dish.

Print the recipe

MOUSSAKAS

6 servings
Preparation: 1 hour - Cooking: 30-40 minutes

INGREDIENTS
3 potatoes, cut into thin slices (about 1 cm)
2 eggplants, cut into thin slices (about 1 cm)
olive oil
salt, ground pepper
thyme

For the meat
olive oil
1 onion, minced
1 clove of garlic, minced
500 gr ground beef
salt, ground pepper
½ tsp cinnamon
pinch of nutmeg
1 tbsp tomato paste
1 can chopped tomatoes

For the béchamel sauce
750 ml milk, full fat
2 eggs
100 gr all-purpose flour
100 gr butter
ground pepper
pinch of nutmeg
100 gr grated parmesan cheese

DIRECTIONS
Start by preparing the vegetables. Put eggplant slices in a colander and sprinkle with plenty of salt to shed the bitterness. Leave them for about 20 minutes.
Cover with greaseproof paper a large baking pan and arrange the potato slices. Drizzle with olive oil and season with salt and pepper. Grill them at 200oC until lightly browned on both sides. Transfer potatoes to a platter.
Rinse the eggplant with plenty of water and arrange them in the baking pan that you grill the potatoes. Drizzle with olive oil, salt and pepper and sprinkle with thyme. Grill at 200oC until lightly browned on both sides. Transfer to platter.
For the ground beef, pour a small amount of olive oil into a pan. Mince an onion and add it to the pan, caramelize over high heat. Add the minced garlic and meat and mix. Sauté until it softens and turns slightly golden. Add the spices and the tomato paste, sauté and season with salt and pepper over high heat. Add the chopped tomatoes and cook for 5-10 minutes or until most of the liquid evaporates. Set aside.
Place a medium sized saucepan over medium heat. Add the butter and as soon as the butter starts to melt add the flour and start to whisk as you sauté. Start to add the milk slowly in batches. Whisk continuously throughout this process so no lumps form in the mixture. As soon as the first batch of milk is absorbed in the flour, you can add the next batch. Repeat process until all of the milk has been added and completely incorporated in the mixture. When the sauce starts to bubble, it’s ready. Remove from heat, add some freshly ground pepper, ground nutmeg, some grated parmesan cheese and eggs. Stir and set aside.
You are ready to assemble. Brush a baking dish with olive oil and spread potato slices in a single layer on the bottom. Continue with the eggplant slices in a single layer. Add 1/3 of the béchamel sauce to the ground beef mixture and mix together to create a sticky filling that will hold the dish together when serving. Spread beef mixture over the vegetable layers and pour over béchamel sauce. Use a spatula to smooth the top and sprinkle with some grated parmesan cheese.
Bake for 30-40 minutes or until golden brown. Remove from oven and allow to cool for at least 1 hour before cutting into pieces. Serve and enjoy! 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr