GREEK EASTER COOKIES / ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
2.4.15
As you may have noticed there is an Easter fever on the blog these days, although in Greece we celebrate Easter next Sunday. This recipe is called "Easter Cookies" but you can make these cookies all year round. They are delicious and crunchy. Make sure not to over knead the dough after you have added the flour and not to over bake them.
GREEK EASTER COOKIES (KOULOURAKIA)
makes 1500 gr. cookies
Preparation: 20 minutes - Cooking: 25-30 minutes
INGREDIENTS
250 gr. butter, at room temperature
250 gr. granulated sugar
5 eggs
100 gr. fresh milk
zest of 1 orange
zest of 1 lemon
2 vanilla tubes
1 kg flour for all purposes
1/4 tsp salt
20gr. baking powder (1 sachet)
1 tsp cooking ammonia (see note below for substitute)
1 egg yolk mixed with 2 tbsp milk (for the brushing)
HOW TO MAKE
In a deep bowl mix the flour, salt, baking powder and ammonia and leave it aside.
Attach the "feather" to the mixer, put into the mixer bowl the butter and the sugar and beat for 2-3 minutes, until the mixture is fluffy and whitened.
Gradually add the eggs, milk, zest and vanilla, beating for about 2 minutes, until all ingredients are incorporated.
Stop the mixer and attach the "hook". Pour gradually into the mixture the flour and knead for about 3-4 minutes until you have a firm, smooth, elastic dough that does not stick.
Preheat oven at 200oC and lay a large baking dish with parchment paper. Shape the mixture by hand into any cookie design you like (round, braids etc.). Make sure to leave a distance between them (apr. 2-3 cm). Brush them with the egg-milk mixture and bake for 25-30 minutes, until slightly browned.
Remove from the oven and set them aside to completely cool. Once cooled, store them in an airtight container.
Note:
If cooking ammonia isn't available at your market, you can substitute
it with equal amount of baking powder (but your cookies may not be as
light and crisp) or with with a mixture of baking powder and baking soda
(1 tsp ammonia = 1 tsp baking powder + 1 tsp baking soda).Preparation: 20 minutes - Cooking: 25-30 minutes
250 gr. butter, at room temperature
250 gr. granulated sugar
5 eggs
100 gr. fresh milk
zest of 1 orange
zest of 1 lemon
2 vanilla tubes
1 kg flour for all purposes
1/4 tsp salt
20gr. baking powder (1 sachet)
1 tsp cooking ammonia (see note below for substitute)
1 egg yolk mixed with 2 tbsp milk (for the brushing)
HOW TO MAKE
In a deep bowl mix the flour, salt, baking powder and ammonia and leave it aside.
Attach the "feather" to the mixer, put into the mixer bowl the butter and the sugar and beat for 2-3 minutes, until the mixture is fluffy and whitened.
Gradually add the eggs, milk, zest and vanilla, beating for about 2 minutes, until all ingredients are incorporated.
Stop the mixer and attach the "hook". Pour gradually into the mixture the flour and knead for about 3-4 minutes until you have a firm, smooth, elastic dough that does not stick.
Preheat oven at 200oC and lay a large baking dish with parchment paper. Shape the mixture by hand into any cookie design you like (round, braids etc.). Make sure to leave a distance between them (apr. 2-3 cm). Brush them with the egg-milk mixture and bake for 25-30 minutes, until slightly browned.
Remove from the oven and set them aside to completely cool. Once cooled, store them in an airtight container.
Happy Baking!
Όπως θα διαπιστώσατε επικρατεί ένας πασχαλινός πυρετός στο blog τις τελευταίες ημέρες. Τις γιορτές πρέπει να τις γιορτάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι' αυτό και ετοιμάζουμε κουλουράκια σήμερα.
Νόστιμα κουλουράκια, αρκετά τραγανά και όμορφα. Εύκολη συνταγή αρκεί να μην τα παραζυμώσετε από τη στιγμή που θα ρίξετε το αλεύρι και μην τα παραψήσετε.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
περίπου 1500 γρ. κουλουράκια
Προετοιμασία: 20 λεπτά - Ψήσιμο: 25-30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
100 γρ. φρέσκο γάλα
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γλ. αλάτι
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
1 κ.γλ. αμμωνία
1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 2 κ.σ. γάλα (για το άλλειμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και την αμμωνία και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσαρμόζουμε στο μίξερ το "φτερό". Ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, το γάλα, τα ξύσματα και την βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σταματάμε το μίξερ και προσμόζουμε στο μίξερ τον "γάτζο". Ρίχνουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφικτή, λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί (λαμαρίνα). Πλάθουμε με το μείγμα τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε(στρογγυλό, κοτσιδάκι κλπ.) και τα αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Τα αλείφουμε με το μείγμα του κρόκου και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
0 σχόλια