EASY GREEK CHEESE PIE / ΕΥΚΟΛΗ ΑΦΡΑΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ

1.4.15


We love pies in our home. Both savory and dessert pies. All kind of pies. My grandmother used to make the most delicious pies with handmade phyllo pastry and only few ingredients and bake them into her unique outdoor oven. 
As I was growing up, she tried to teach me how to make my own phyllo but I think I failed that class. 

Over the years I came across various pie recipes but this one is a staple to our house. It is very easy and quick recipe and is also called the Lazy Cooker's Pie. We can use any cheese combination we like, adjusting the salt but I suggest you avoid high fat cheeses like cheddar and provolone. It may sounds like a breakfast of brunch recipe but it can be served as main dish with a yummy green salad.
print the recipe

EASY GREEK CHEESE PIE

6-8 servings
Preparation: 30 minutes - Cooking: 40-45 minutes

INGREDIENTS
500 g. feta cheese crumbled
250 g. mixed yellow grated cheese (Gouda, Gruyère, Regatto)
500 g. phyllo pastry
150 g. olive oil (plus a little more for the baking dish)
4 eggs
salt, pepper
250 ml sparkling water (like Perrier, Pellegrino etc.)

HOW TO MAKE
Grease a rectangle baking dish (dimensions appr. 25x35 cm). In a bowl mix the cheese.
 
Lay a phyllo pastry and sprinkle the cheese mixture all over it. Then wrap it like a roll (not too tightly) and place it in the baking dish.

Repeat the same procedure for all the phyllo pastry, putting them next to each other, covering any gaps that may be created. If our end up with leftover cheese, just sprinkle it over the pie.

Preheat oven at 200oC. Pour the oil into a bowl and add the eggs. Season with salt and pepper and whisk lightly. Add the sparkling water into the mixture (caution, will foam a bit!) and pour it over the pie. Bake for 40-45 minutes, until golden.

It is better to be served warm.
Bon Apetit!


Στο σπιτικό μας λατρεύουμε τις πίτες. Όλες τις πίτες, και αλμυρές και γλυκές. Η γιαγιά μου συνήθιζε να κάνει τις νοστιμότερες πίτες που έχω φάει ποτέ, με χειροποίητο φύλλο και ελάχιστα υλικά, ψημένες πάντα στον ξυλόφουρνο που είχε στον κήπο.
Μεγαλώντας προσπάθησε να με μάθει τα μυστικά του φύλλου, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι απέτυχα οικτρά στο συγκεκριμένο μάθημα.

Κατά καιρούς έχουν πέσει στα χέρια μου αμέτρητες συνταγές για πίτες και έχω φτιάξει άλλες τόσες αλλά η συγκριμένη είναι πια "σταθερή" συνταγή. Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία λέγεται αλλιώς και τυρόπιτα της τεμπέλας. Μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδιασμό τυριών θέλουμε, προσαρμόζοντας ανάλογα το αλάτι αλλά θα ήταν καλό να αποφύγουμε τα πολύ λιπαρά τυριά όπως το κασέρι.
εκτύπωση

ΕΥΚΟΛΗ ΑΦΡΑΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ 

6-8 άτομα 
Προετοιμασία: 30 λεπτά - Ψήσιμο: 40-45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ 
500 γρ. τυρί φέτα τρίμμα
250 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, ρεγκάτο)
500 γρ. φύλλο κρούστας
150 γρ. ελαιόλαδο (& λίγο ακόμα για το ταψί)
4 αυγά
αλάτι, πιπέρι
250 ml ανθρακούχο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λαδώνουμε ένα παραλληγραμμο ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο και το πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του με το μείγμα τυριού. Στη συνέχεια το τυλίγουμε ρολό (όχι πολύ σφικτά) και το τοποθετούμε στο ταψί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας και τυχόν κενά που δημιουργούνται. Εάν μας περισσέψει τυρί, το ρίχνουμε από πάνω.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200oC. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε ελαφρά με τον αυγοδάρτη. Τέλος ρίχνουμε το ανθρακούχο νερό (προσοχή, θα αφρίσει λίγο!). Περιλούζουμε με αυτό το μείγμα την πίτα και την ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Ιδανικά τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμη!

Καλή σας όρεξη!


Δείτε ακόμα / See also

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr