ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ: 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ / GET READY FOR HOLIDAYS: 10 THINGS TO DO IN NOVEMBER

23.11.16

November To-Do list - Ioanna's Notebook
(scroll down for English)

Ξέρω τι θα σκεφτείτε είναι ακόμα Νοέμβριος! Πιστέψτε με τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προετοιμαστείτε για τις γιορτές. Φροντίστε να ολοκληρώσετε όσο το δυνατό περισσότερες δουλειές μπορείτε για τις γιορτές και έτσι όταν με το καλό έρθει ο Δεκέμβριος θα μπορέσετε ήρεμα να απολαύσετε τις γιορτές με την οικογένειά σας και θα αποφύγετε την πίεση και το στρες.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε το Νοέμβριο για να απολαύσετε το Δεκέμβριο.

1| Καθαρίστε και τακτοποιήστε την κουζίνα
Clean and declutter the kitchen
photo: Pinterest

Ένα μεγάλο μέρος των γιορτών έχει να κάνει με το φαγητό, έτσι λοιπόν μια καθαρή, οργανωμένη κουζίνα είναι το κλειδί και επιτυχημένες γιορτές. Καθαρίστε την κουζίνα σας (ντουλάπια, νεροχύτης, πλακάκια) εγκαίρως. Τακτοποιήστε τους πάγκους και αποθηκεύστε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο χώρο. Είναι μια καλή ευκαιρία να καθαρίσετε τον φούρνο, τις εστίες (δείτε εδώ πως θα το κάνετε εύκολα), το ψυγείο και το πλυντήριο πιάτων. Το ξέρω ... ούτε σε εμένα αρέσει αλλά πιστέψτε με σε ένα μήνα θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας.

2| Καθαρίστε τα ντουλάπια και την κατάψυξη
Clean and organize your fridge and cupboards
Photo: Pinterest

Βάλτε στο πρόγραμμα ένα απόγευμα και ξεκαθαρίστε τα ντουλάπια και την κατάψυξη. Όχι μόνο θα δημιουργήσετε πολύτιμο χώρο αλλά θα ξεφορτωθείτε οτιδήποτε έχει λήξει ή δεν χρησιμοποιείτε πια. Πιστέψτε με σίγουρα θα βρείτε πράγματα που δεν ξέρατε ότι έχετε. Πετάξτε παλιά μπαχαρικά και σημειώστε οτιδήποτε πρέπει να αντικαταστήσετε. Ξεφορτωθείτε από την κατάψυξη οτιδήποτε έχει σημάδια "καμένου". Όσο κάνετε όλα αυτά, καθαρίστε ντουλάπια και συρτάρια με ένα πανί.

3| Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα
Stock up on the basics
Photo: Pinterest

Σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα για τον επόμενο μήνα. Σίγουρα δεν θα θέλετε να τρέχετε στο super market παραμονή Χριστουγέννων για να αγοράσετε απορρυπαντικό πιάτων. Εφοδιαστείτε εγκαίρως με τα απαραίτητα όπως χαρτί κουζίνας, αντικολλητικό χαρτί, χαρτοπετσέτες, υγρό πιάτων και πλυντηρίου, σπάγκο μαγειρέματος, σακούλες απορριμάτων, οδοντογλυφίδες, μπαταρίες, κεριά κλπ. Εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, κάντε τις αγορές σας online και θα έχετε τα ψώνια σας στην πόρτα. Η "ΑΒ Βασιλόπουλος", η γνωστή σε όλους εταιρεία λιανικής τροφίμων, πρόσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες. Κάνοντας απλά εγγραφή στο site της ΑΒ έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε online από το ΑΒ Click2Shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ. Επιπλέον μπορείτε να βλέπετε οnline τις αποδείξεις σας στα ΑΒ (άρα έχετε τον έλεγχο των αγορών σας) και να μαθαίνετε πόσους πόντους χρειάζεστε μέχρι την επόμενη 6€ επιταγή έκπτωσης.

4| Ελέγξτε τα μπαχαρικά σας
Check your spices
Photo: Pinterest

Χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά, νόστιμο φαγητό δεν γίνεται! Ελέξτε την ημερομηνία λήξεως των μπαχαρικών σας και σε περίπτωση που αμφιβάλλεται, αντικαταστήστε τα. Μερικά μπαχαρικά μπου ενδεχομένως να χρειαστείτε τις επόμενες ημέρες είναι: γαρύφαλλο, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, δάφνη, τζίντζερ, εκχύλισμα βανίλιας.

5| Πλύντε πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, τραπεζομάντηλα
Wash cutlery, dishes
Photo: Pinterest

Δεδομένου ότι τα "καλά" σερβίτσια και τραπεζομάντηλα κάνουν την εμφάνισή τους 1-2 φορές το χρόνο, σίγουρα θα έχουν σκονιστεί. Βγάλτε λοιπόν σερβίτσια, ποτήρια, πιατέλες κλπ. και ρίξτε τους ένα καλό πλύσιμο. Αυτή είναι μια δουλειά που μπορεί να γίνει πολύ πριν τα χρειαστείτε πραγματικά. Επιπλέον ελέγξτε την κατάσταση των τραπεζομάντηλών σας και πράξτε αναλόγως.

6| Κάντε τον προγραμματισμό σας
Plan, plan, plan ahead
Photo: Pinterest

Το σημαντικότερο πράγμα για να διατηρήστε την ηρεμία σας καθόλη τη διάρκεια των γιορτών είναι να καταπιαστείτε εγκαίρως με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν (τη λεγόμενη to-do list). Δεν έχει σημασία πόσο περιορισμένη μπορεί να είναι η λίστα σας, κάποιες δουλείες όπως τα ψώνια και το φαγητό δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Ευτυχώς τίποτα δεν μειώνει την πίεση και το άγχος όσο ο έγκαιρος προγραμματισμός! 
Βάλτε σκοπό να τελειώσετε τις περισσότερες δουλειές μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Για να το καταφέρετε αυτό, ξεκινήστε πρώτα με τα δώρα. Καταγράψτε τα άτομα στα οποία έχετε σκοπό να κάνετε δώρα καθώς και το ποσό που είστε διατεθειμένες να ξοδέψετε. Στη συνέχεια κάντε την έρευνα σας. Η ηλεκτρονική έρευνα αγοράς είναι ότι καλύτερο για μένα! Μην ξεχνάτε ότι μερικά δημοφιλή δώρα, όπως τα παιχνίδια, μπορεί να μην έχουν αρκετό απόθεμα και θα ήταν καλύτερα να τα αγοράστε εγκαίρως. Επίσης, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσετε το ημερολόγιό σας με όλες τις εκδηλώσεις, γιορτές και πάρτυ για τον μήνα Δεκέμβριο. Εμείς, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο πάντα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, έτσι προγραμματίζω και αυτή τη δραστηριότητα στο ημερολόγιο μου, γιατί το σπίτι πρέπει να είναι καθαρό, τα κουτιά με τα χριστουγεννιάτικα να έχουν ανέβει από την αποθήκη κλπ. Επίσης, έχουμε αρκετά πάρτυ γενεθλίων, γιορτές και σχολικές δραστηριότητες τον Δεκέμβριο και έτσι τα καταγράφω και αυτά εκεί, προκειμένου να μην τρελαθώ! 
Για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο κρατάω ένα επιπλέον ημερολόγιο όπου συγκεντρωνω όλες τις γιορτινές σημειώσεις μου. Μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο, πιστέψτε με θα σας λύσει τα χέρια!

2016 Holiday Planner Free Printable - Ioanna's Notebook

7| Προγραμματίστε τα γλυκά που θα φτιάξετε
Organize your baking projects
Photo: Pinterest

Μην παρασυρθείτε από τις πολλές επιλογές, δεν χρειάζεται να φτιάξετε και κουραμπιέδες, και μελομακάρονα, και δίπλες, και κουλουράκια, και σοκολατάκια και ότι άλλο σκεφτείτε. 
Προσπαθήστε να φτιάξετε λίγα πράγματα, ενδεχομένως σε μεγάλες ποσότητες. Εάν πραγματικά θέλετε να φτιάξετε πολλά και διάφορα κουλουράκια για τους φίλους, γείτονες, το σχολείο, τους συγγενείς κλπ. φτιάξτε μια βασική ζύμη και "παίξτε" με αρώματα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Εγώ πάντα ετοιμάζω και κρατάω στην κατάψυξη 2-3 δόσεις από αυτή την εύκολη ζύμη για cookies. Την ξεπαγώνω, προσθέτω διάφορα και τα ψήνω. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι άποιροι και η όλη διαδικασία δεν παίρνει περισσότερο από 30 λεπτά. Επίσης, με την πεθερά μου έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση τα τελευταία χρόνια. Φροντίζει να μας επισκέπτεται πάντα στα μέσα Νοεμβρίου και έτσι φτιάχνουμε τότε τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες (εδώ θα βρείτε την φανταστική συνταγή της). Βέβαια, είναι τόσο νόστιμοι που μετά βίας μας φτάνουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Επιπλέον, χρησιμοποιώ τη χύτρα ταχύτητας και φτιάχνω μαρμελάδα γάλακτος - dulce de leche (διαβάστε εδώ πως γίνεται) και προετοιμάζω και 1-2 ζύμες για τάρτα, έτσι για να υπάρχουν.

8| Οργανώστε τα υλικά σας για τις χειροποίητες δημιουργίες σας
Organize your craft supplies
Photo: Pinterest

Μου αρέσει πάρα πολύ να φτιάχνω αλλά και να λαμβάνω χειροποίητα δώρα. Είναι τα καλύτερα! Αλλά εάν δεν το "έχετε" μην το προσπαθήσετε! Διατηρήστε την ηρεμία σας.

9| Ετοιμάστε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σας για αποστολή
Get your cards ready for posting
Photo: Pinterest

Αυτό είναι κάτι που τελειοποίησα μόλις την προηγούμενη χρονιά. Κάθε χρονιά ήθελα να φτιάχνω τις δικές μου χριστουγεννιάτικες κάρτες και πάντα μου έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είχα υπολογίσει και το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές δεν ήταν αυτό που ήθελα και τελικά κατέληγα να αγοράσω από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Έτσι λοιπόν, οι χειροποίητες κάρτες είναι παρελθόν για μένα, τις αγοράζω και τις ετοιμάζω για αποστολή στο πι και φι!

10| Meal Planning
Meal plan the holidays
Photo: Pinterest

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε να σκέφτεστε το μενού για το εορταστικό τραπέζι. Κάντε το και σας εγγυώμαι ότι όλα θα κυλήσουν πολύ πιο όμορφα και ομαλά και το κυριότερο με λιγότερο άγχος και πίεση. Γράψτε τα πάντα το μενού, τα συνοδευτικά, τα γλυκά, τα snacks. Επιπλέον μην ξεχάσετε να προγραμματίστε και άλλα γεύματα όπως το πρωινό, το βραδινό ακόμα και το γεύμα της επόμενης ημέρας. Διαβάστε τις συνταγές, καταγράψτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και σιγά σιγά ξεκινήστε να ψωνίζεται, διαγράφοντας ότι αγοράζετε. 
Φροντίστε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τυχόν προσφορές (πέρσι πέτυχα σε προσφορά τόσο τον καπνιστό σολομό όσο και μερικά μπουκάλια Prosecco). Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα σας και ήδη "πρώτης ανάγκης" για βραδιές εκτός προγράμματος όπως κράκερς, ξηροί καρποί, τυριά, επιπλέον κρασί, αναψυκτικά κλπ.

Συνοψίζοντας όλα αυτά η συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω είναι να είστε ελαστική, άνετη και να μην πιέζετε τον εαυτό σας. Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες χαράς για όλους. Μην προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους. Ακολουθήστε αυτές τις μικρές συμβουλές και οργανωθείτε. Έτσι όταν με το καλό έρθει ο Δεκέμβριος θα μπορέσετε να έχετε αρκετό χρόνο για την οικογένειά σας, να στολίσετε το δέντρο σας, να διαβάσετε Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τα παιδιά, να δείτε Χριστουγεννιάτικες ταινίες και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε.


I know its November but now is the right time to get organized and accomplish as many Christmas tasks as you can, so that by the time December arrives, you will be in pretty good shape and you will be able to enjoy more the holiday season. Hopefully by doing these small tasks you will avoid stress and pressure to get things "done" and not having time for your children because you are too "busy" and lets don't talk about the busy stores, the full parking lots and the insane traffic.

Here's what you can do in November that will help you relax in December.

1| Clean and declutter the kitchen
Clean and declutter the kitchen
photo: Pinterest

A big part of holiday season is centering around food so a clean, well-stocked kitchen is really the key to successful entertaining. Get your kitchen into tip-top shape long before the busy holiday season starts. Free up counter space by relocating any items that don't actually belong in the kitchen to their proper place and give yourself enough space to do your holiday cooking and baking. It's also a good idea to give your oven and dishwasher a quick clean to get them in shape. Not a fan but ... trust me you will be glad you took time to do it.

2| Clean out the pantry and freezer
Clean out the pantry and freezer
Photo: Pinterest

Set aside an afternoon to clear out all old food items from your pantry and freezer. Not only will you create more space for all those holiday creations, but you’ll also get rid of all those expired or unwanted things you’ve forgotten about that are now taking up valuable shelf space. Go through all your boxes, jars, cans, and packages and toss anything and everything that’s expired. Take the opportunity to weed out old spices and ingredients that have been sitting on the shelves for a long time and make note of anything that needs upgrading before you hit the stores. Discard foods that show signs of freezer burn. While you’re at it, scrub down the drawers and wipe the shelves.

3| Stock up on the basics
Stock up on the basics
Photo: Pinterest

Save yourself some time and be sure you have plenty of some basic things on hand to get you through the next month. You don’t want to have just finished a huge meal only to discover you’re out of dishwasher detergent! Stock up on things like paper towels, dishwasher detergent, aluminum foil, plastic wrap, garbage bags, kitchen string, toothpicks, batteries, napkins, candles etc. If you're short on time consider buying these items from a shop that delivers and have everything brought straight to your door.

4| Check Your Spices
check your spices
Photo: Pinterest

You can’t make tasty dishes with stale spices! Be sure to check the “best by” dates on all spices you plan to use. When in doubt, throw out all spices over a year old as well as any that don’t have an obvious aroma when opened. Here are some spices you are likely to need in the coming weeks. Check them and restock as necessary: cloves, thyme, rosemary, sage, all spice, nutmeg, cinnamon, ginger, vanilla extract.

5| Wash Dishes, Glasses, Cutlery and Linens
Wash dishes, glasses, cutlery and linens
Photo: Pinterest

Since a lot of our holiday pieces only comes out once or twice a year, they might be a bit dusty. Pull out your special dishes, glassware, cutlery and serving pieces and give them a good wash. This one task can be done easily ahead of time before the kitchen gets super busy with all the food preparation. It’s also a good time to wash and iron your tablecloths and napkins.

6| Plan Ahead
Plan ahead
Photo: Pinterest

The biggest thing to help me be calm during the holidays is to get started early on my to-do list. No matter how much you scale back on your to-do’s, some tasks like shopping for gifts and planning the food are inevitable. Thankfully, nothing reduces stress and anxiety like early preparation! Aim to finish most of your to-do’s by November 30th. To do so, set your Christmas budget and start planning your gifts. Don't forget that some of the most popular gifts (toys in particular) can become out of stock before December so you may want to grap them early. Also, now it's a good time to take a look at your December calendar and plan out your Christmas activities. We always decorate our tree the first weekend of December, so that’s on there. We have a bunch of birthday parties to attend and some school activities so I get them all on the calendar to save my sanity in December!
I really like to keep a Holiday Planner where I keep track of all my notes, recipes etc. It's really a life saver!

2016 Holiday Planner Free Printable - Ioanna's Notebook

Don't be overwhelmed, try to choose just a few things to make. If you really want to make tons of different kinds of cookies for family and friends, make a basic cookie recipe and play around with the add-ons. I always make ahead a few batches of this freezer cookies and add various chocolates and nuts, the combinations are unlimited. Not only do you have a cookie tray on the counter throughout the whole season but you can use them as gifts for neighbors, friends, teachers. Also my mother-in-law visit us always on mid-November so we start making kourambiedes (traditional Greek Christmas almond-butter cookies) early too - you can find her amazing recipe here. In addition to all that, I make ahead some dulce de leche using the pressure cooker (read here for details) and some pie crust dough to have on hand for quick desserts.

8| Organize your supplies and make homemade Christmas gifts
Organize your supplies and make homemade christmas gifts
Photo: Pinterest

I really love giving and receiving homemade gifts. They are the best! But make gifts only if you enjoy it. If it results in tears and stress ... just skip it!

9| Prepare the Christmas cards for mailing on December 1st.
Prepare the Christmas cards for mailing on December 1st
Photo: Pinterest

I was always behind on sending out my Christmas cards. Each year I wanted to make my own cards but I was falling behind on the project and at the end I ended up buying from the stationary shop. Now, I have cross off my list handmade cards, I buy in bulk and prepare them on time.

10| Meal Planning
Meal planning
Photo: Pinterest

Now it's the perfect time to start thinking about your menu. Organizing yourself early will make everything go that much smoother, meaning less stress and more time spent enjoying the season rather than rushing to the store every five minutes for that thing you forgot. Write out the menu, decide on side dishes, snacks, desserts. In addition to *the* meal itself, there are a couple other things you'll want to consider, like breakfast, lunch and dinner the next day. Read through recipes ahead of time and add all the ingredients to your grocery list and check them off as you go. You may find some great deals on some of the items you will need (last year I scored some great discount on Prosecco and smoked salmon). Don't forget to add a few extras for last-minute entertaining, like crackers, cheese, nuts, wine, soft drinks etc.

Most of all be flexible and don’t put too much pressure on yourself! Try to follow these simple steps and you will be ahead of the game and ready to enjoy Holidays. When December arrives, spend lots of time with your family, decorate the Christmas Tree, read Christmas books with your kids, watch Christmas movies in your pjs, have family friends over for dinner.

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Λοιπόν, τα πρώτα τα έχω κάνει, από το 7 και μετά έχω ακόμα να κάνω και να ετοιμάσω, φυσικά πρέπει να ετοιμάσω και τις ανταλλαγές που έχω πάρει μέρος το συντομότερο για να μην τρέχω τελευταία ώρα!Πάω εννοείται να δω τη ζύμη για μπισκότα γιατί οπωσδήποτε θα φτιάξω, δε φτιάχνω ποτέ κουραμπιέδες και μελομακάρονα γιατί αφενός δε μου αρέσει να τα φτιάχνω , δε με ιντριγκάρουν σαν γλυκά, αλλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα φτιάχνω πάντα, έχω δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές συνταγές και ακόμα δεν έχω βρει τα αγαπημένα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο βρε Δέσποινα! Εγώ φέτος έχω μείνει λιγάκι πίσω αλλά ελπίζω να τα καταφέρω να οργανωθώ. Σου προτείνω να δοκιμάσεις την συνταγή μου για τα μπισκότα, θα σε σώσει! Εγώ πια μόνο αυτή τη ζύμη φτιάχνω πια γιατί "φτουράει".

      Διαγραφή

myTaste.gr