ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑ / HOW TO BE AN AMAZING HOST

30.11.16

How to be an amazing host - Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest
(scroll down for English) 

Οι Γιορτές είναι η περίοδος όπου ανοίγουμε τα σπίτια μας και υποδεχόμαστε φίλους και συγγενείς για φαγητό ή ποτό. Είναι η αγαπημένη μου περίοδος και πάντα την περιμένω με ανυπομονησία καθώς αυτές τις ημέρες έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να βρεθούμε με φίλους και να ανταλλάξουμε τα νέα μας συνοδεία ποτού και φαγητού. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν τον "μπελά" ειδικά όταν δουλεύεις και έχει και ένα σπιτικό να συντηρήσεις. Μην ανησυχείτε όμως με καλή οργάνωση, 1-2 κόλπα και λίγη προσπάθεια μπορείτε να καταφέρετε να διοργανώσετε μια επιτυχημένη γιορτινή συγκέντρωση χωρίς να τρελαθείτε.

Δείτε λοιπόν μερικά κόλπα τα οποία θα σας βοηθήσουν να είστε μια άψογη οικοδέσποινα όχι μόνο κατά την διάρκεια των Γιορτών αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του έτους! 

1| Προσποιηθείτε ένα καθαρό σπίτι
10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook - 1. Fake a clean house
Photo: Pinterest

Μια γενική καθαριότητα θα ήταν ιδανική αλλά ποιος έχει χρόνο; Αντ' αυτού λοιπόν κάντε το λεγόμενο καθάρισμα "όσα βλέπει η πεθερά"! Απομακρύνεται τη "σαβούρα" από τραπέζια και πάγκους και κρύψτε την σε κάποιο ντουλάπι (θα ασχολειθείτε μαζί της κάποια άλλη ημέρα). Ξεσκονίστε με το φτερό και καθαρίστε τις επιφάνειες με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης.

Συμβουλή: Κάντε το εβδομαδιαίο καθάρισμα κατά την διάρκεια της εβδομάδας και όχι το Σαββατοκύριακο. Αν π.χ. καθαρίζεται το σπίτι κάθε Κυριακή, πιθανότατα την Παρασκευή ή το Σάββατο (τις ημέρες δηλαδή που έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας επισκεφτούν φίλοι) το σπίτι σας δεν θα είναι στα "καλύτερά" του. Όσο και εάν είναι δύσκολο, προσπαθείστε να καθαρίζετε το σπίτι την Πέμπτη το απόγευμα ώστε να απολαμβάνετε ένα καθαρό σπίτι το Σαββατοκύριακο.

2| Πείτε "Όχι" στην περίπλοκη διακόσμηση

2. Say "no" to complicated decor - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Μην ξοδέψετε άδικα τα χρήματα και τον χρόνο σας σε είδη διακόσμησης. Είναι μια επιπλέον δουλειά που πιστέψτε με λίγοι θα προσέξουν και ακόμα λιγότεροι θα εκτιμήσουν.

Συμβουλή: Εάν παράλ' αυτά θέλετε μια γιορτινή διακόσμηση, σας έχω μια λέξη: Λαμπάκια. Είναι ζεστά, γιορτινά, φθηνά και μπορείτε να τα κρεμάστε πανεύκολα. Κρεμάστε τα στους τοίχους, στα φωτιστικά, στην κουρτίνα, στο τραπέζι ... σχεδόν οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε! 

Δείτε επίσης: 10 Δωρεάν Γιορτινά Εκτυπώσιμα

3| Φτιάξτε ατμόσφαιρα
3. Set the mood - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Το βασικό συστατικό μιας γιορτινής ατμόσφαιρας είναι η μουσική. Εάν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε μια playlist, συγκεντρώστε μερικά CDs και βάλτε τα να παίζουν. Το κυριότερο; Κλείστε την τηλεόραση!  

4| Πείτε"Ναι" στην βοήθεια
4. Say "yes" to help - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Δεν χρειάζεται ούτε είναι απαραίτητο να τα κάνετε όλα μόνη σας για να αποδείξετε πόσο καλή οικοδέσποινα είστε! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η φίλη σας να είναι άσος στο να φτιάχνει υπέροχες συνθέσεις με φθηνά λουλούδια ή το cheesecake του συναδέλφου σας να είναι αντάξιο μεγάλων ζαχαροπλαστών. Αφήστε τους να βοηθήσουν! Πιστέψτε με θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ θα χαρούν!  

5| Εφοδιάστε το μπαρ  
5. STock your bar - How to be an amazing host - Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ποτών είναι ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, τα περισσότερα τουλάχιστον. Δεν χρειάζεται βέβαια να αγοράσετε τα πάντα αλλά μερικά μπουκάλια μπύρας, λευκό και κόκκινο κρασί και μερικά δημοφιλή ποτά όπως ουίσκι και βότκα είναι μια καλή αρχή. Επίσης ιδιαίτερα αγαπητό είναι το Prosecco και το Moschato D' Asti.  

Συμβουλή: Προετοιμάστε ένα cocktail σήμα κατατεθέν της βραδιάς και αφήστε το σε μια μεριά με όλα τα απαραίτητα ώστε οι καλεσμένοι σας να μπορούν να σερβιριστούν μόνοι τους.  

Δείτε επίσης: Συνταγή για Sangria

6| Να έχετε πάντα ένα snack για "ώρα ανάγκης"
6. Have a go-to snack - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Φαγητό για τους καλεσμένους σας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απομονωθείτε με τις ώρες στην κουζίνα. Μπορείτε να σερβίρετε έτοιμα φαγητά όπως τυροπιτάκια και πιροσκί από το super market και snacks όπως tortijias και ντολμαδάκια από το μπακάλικο της γειτονιάς σας. 

Συμβουλή: Φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι 2-3 διαφορετικά τυριά, crackers, ελιές, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα ώστε να συνθέσετε μιας πρώτης τάξεως πιατέλα τυριών. Επιπλέον μια ποικιλία αλλαντικών και ένα dip με μπαστουνάκια λαχανικών θα σας λύσουν τα χέρια.  

7| Αποφύγετε τα πολλαπλά πιάτα 
7. Avoid multiple courses - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Εάν έχετε πολλούς καλεσμένους είναι καλύτερα να σερβίρετε το φαγητό σας σε μπουφέ και όχι περαστό ή σε πολλαπλά πιάτα. Τοποθετήστε τα φαγητά σας και όλα τα απαραίτητα στον μπουφέ και αφήστε τους καλεσμένους σας να σερβιριστούν μόνοι τους.  

8| Αποφύγετε περίεργα και αντικοινωνικά φαγητά 
8. Avoid serving antisocial food - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Φτιάξτε ένα μενού απλό με οικείες γεύσεις. Αποφύγετε φαγητά με πολύ σκόρδο ή κρεμμύδι τα οποία θα κάνουν την αναπνοή των καλεσμένων σας να μυρίζει άσχημα και τους ίδιους να αισθάνονται άσχημα. Επίσης καλό θα ήταν να σκεφτείτε εάν οι καλεσμένοι σας έχουν τυχόν διατροφικούς περιορισμούς και αλλεργίες. 

Συμβουλή: Κρατήστε ένα "Party Diary" σε ένα σημειωματάριο με μερικά έτοιμα και εγγυημένα μενού για κάθε περίσταση. Έτσι όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσετε για το φαγητό ή τα μεζεδάκια που θα προσφέρετε, θα έχετε μερικές συνταγές για να αρχίσετε.  

9| Προσκαλέστε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν 
9. Invite guests at least two weeks in advance - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Το πρόγραμμα όλων μας γεμίζει πολύ γρήγορα, ειδικά στις Γιορτές. Μην στέλνετε τις προσκλήσεις σας πολύ νωρίς γιατί υπάρχει πιθανότητα να ξεχαστούν. Επίσης μην προσκαλείτε κόσμο την τελευταία στιγμή διότι τους αποδιοργανώνετε και ενδεχομένως να έχουν προγραμματίσει κάτι άλλο. Δύο εβδομάδες είναι μια καλή προθεσμία για φιλικά καλέσματα.  

Συμβουλή: Για απλά καλέσματα εκτός από την κλασική τηλεφωνική πρόσκληση καλό θα ήταν να τους στέλνετε και μια ηλεκτρονική. Οι καλεσμένοι σας μπορούν να την καταχωρήσουν απευθείας στο ηλεκτρονικό τους ημερολόγιο και έτσι να λειτουργήσει και ως υπενθύμιση. 

10| Χαμογελάστε και υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας 
10. Smile and greet everybody - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις μπορεί να κάνουν μερικούς καλεσμένους να αισθάνονται άβολα, δουλειά λοιπόν της οικοδέσποινας είναι να τους κάνει να αισθανθούν άνετα. Μπορεί να έχετε ξοδέψει πολύ χρόνο και κόπο για να "στήσετε" την συγκέντρωση αλλά αυτό δεν είναι λόγος να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας με την φόρμα και της παντόφλες (το έχω δει και αυτό!). Ντυθείτε, στολιστείτε, κάντε το μακιγιάζ σας, φτιάξτε τα μαλλιά σας, φορέστε το αγαπημένο σας άρωμα και υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας με χαμόγελο!  

Διαβάστε επίσης
November To-Do list - Ioanna's Notebook


Holiday is the season of having people over your house, eating dinner or drinking wine together. Actually, as you may already know, It’s my favorite time of the year. Getting to see people you haven’t seen in a while, catch up and enjoy a drink (or two!) and some delicious food. The only problem is that hosting a party can be a bit of a pain, especially if you work 9-5 and you a have a household (and a blog!) to run. Don't worry, there are some smart tips and with minimal effort, you can pull off a killer holiday party that looks like it took months of planning without going insane. 

Here are a couple of tips that will help you be an amazing host not only during the Holidays but all year round! 

1| Fake a clean house
10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook - 1. Fake a clean house
Photo: Pinterest

A deep clean would be lovely, but your time is limited. The most important thing you can do is clear every counter and tabletop of clutter and hide the mess away (you can deal with that another day). Then give each surface a spritz of all-purpose cleaner for a little extra shine.

Tip: Do your clean during the week, not on the weekend. If you clean every Sunday, your place will probably on Friday and Saturday (the two busiest nights for drop-in guests) be at its messiest. Try to switch to a Thursday night clean routine and enjoy a spotless space all weekend.


2| Say "No" to complicated decor

2. Say "no" to complicated decor - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Don’t break the bank looking for matching decor, it’s an extra task that believe me few people will notice and even fewer people will appreciate. 

Tip: Nevertheless, if you really need some festive decor I have two words for you: string lights. They are warm, festive, cheap and easy to hang. String them from the walls and ceiling, wrap them around your painting or let them drape around the tabletop …you get the idea! 

See also: 10 Free Holiday Printables

3| Set the mood
3. Set the mood - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Music is such a mood setter. If you don’t have time to make an MP3 playlist, gather together a few CD’s to play and turn off the TV

4| Say "Yes" to help
4. Say "yes" to help - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

You don’t need to do everything yourself! Maybe your best friend can turn cheap flower bouquets into stunning arrangements or your co-worker insist on bringing her world-famous cheesecake. Please, let them help you! You would be surprised but people love helping out. 

5| Stock your bar 
5. STock your bar - How to be an amazing host - Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

One of the great things about booze is that it has a long shelf life. You don't need to stock your bar with every spirit around but pick some beer, wine (white and red) and some popular spirits like whiskey & vodka. 

Tip: Prepare a signature cocktail for your guests. Keep it on a“warm” setting and let them help themselves all night long. 

See also: Sangria recipe

6| Have a go-to snack 
6. Have a go-to snack - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Feeding your guests doesn't have to involve slaving away in the kitchen. You can serve some store-bought snacks.

Tip: Make sure to always have some cheese, crackers, olives, nuts and dry fruits on hand for a quick cheese platter. Also you can serve some dip with crudités and/or a variety of deli meats like salami, prosciutto etc. 

7| Avoid multiple courses 
7. Avoid multiple courses - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Serving dinner as a buffet instead of a passed meal or multiple courses is a great choice especially if you're hosting a large group of people. Put out all the food on your buffet with serving pieces and all at once everyone gets up and eats! 

8| Avoid serving antisocial food 
8. Avoid serving antisocial food - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Keep the menu simple and familiar. Do not serve heavily garlic or onion-infused dishes. Socializing with stinky breath is not good for anyone involved. Also, take a moment and think about any special food restrictions that your guests may have like food allergies. 

Tip: Keep a "Party Diary" on your notebook with some ready made menus for any occasion. So when it comes to cooking for a party you'll already have a menu to work with. 

9| Invite guests at least two weeks in advance 
9. Invite guests at least two weeks in advance - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

People’s calendars fill up quickly especially around holidays but by sending the invitations too early risks them being misplaced or forgotten. Two weeks’ notice is enough time for a casual gathering. 

Tip: For casual get-together dinners, besides calling to invite people over, is nice if you can send them an invitation via email. It can serve as a reminder and people can add it to their calendar. 

10| Smile and greet everybody 
10. Smile and greet everybody - 10 Tips on how to be an amazing host- Ioanna's Notebook
Photo: Pinterest

Social gatherings can be intimidating, so do your best to make each guest feel comfortable and welcomed. You may have spent some time on preparing the party but that's not an excuse for greeting guests wearing your sweatpants and slippers! Get dressed, get your hair done, put on your makeup and perfume, smile and welcome your guests! 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr