ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΩΝ // GNOCCHI WITH CREAMY CHEESE SAUCE

2.3.17

Rich, creamy and delicious recipe: gnocchi with cheese sauce - Ioanna's Notebook
(scroll down for English) 

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που έφαγα στη Ρώμη ήταν νιόκι με σάλτσα τυριών. Πίσω στην Αθήνα, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια νόστιμη προσθήκη στο οικογενειακό μας μενού καθώς τα μικρά μου λατρεύουν οτιδήποτε έχει να κάνει με ζυμαρικά. Δοκίμασα αρκετές συνταγές και συνδυασμούς μέχρι να καταλήξω στη συγκεκριμένη. 
Θα σας πρότεινα να φτιάξετε τα δικά σας νιόκι στο σπίτι, είναι πολύ πιο εύκολο απ' ότι φαντάζεστε και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο αλλά εάν δεν έχετε χρόνο, θα βρείτε νόστιμα φρέσκα νιόκι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.  

 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΩΝ
4 άτομα
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Μαγείρεμα: 20 λεπτά 

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. νιόκι πατάτας (συνταγή για σπιτικά νιόκι)
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
1 φλ. ζωμός λαχανικών
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φλ. γάλα, ζεστό 
1 1/4 φλ. φρεσκοτριμμένη γραβιέρα *
1 φλ. φρεσκτοτριμμένο τυρί Gouda *
1/2 φλ. φρεσκοτριμμένο τυρί Παρμεζάνα * (& επιπλέον για το σερβίρισμα)
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι (όπως για τα ζυμαρικά) και μόλις βράσει προσθέτουμε τα νιόκι. Περιμένουμε να ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 4-5 λεπτά) και στραγγίζουμε το νερό. Τα διατηρούμε ζεστά. 
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριών. Σε ένα μπόλ διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο ζωμό λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη (ο ζωμός πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο πιο κρύος, διαφορετικά το κόρν φλάουρ δεν θα διαλυθεί). 
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το μείγμα του κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ξανά καλά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσου. Αλατοπιπερώνουμε αναλόγως. 
Ρίχνουμε τη σάλτσα τυριών στα νιόκι και ανακατεύουμε μαλακά να καλυφθούν τα νιόκι. Πασπαλίζουμε με Παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως. 

Σημ. 
1. Μπορείτε να βάλετε τα νιόκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, να τα πασπαλίσετε με λίγη φρυγανιά και να τα ψήσετε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. 
2. Προκειμένου να λιώσουν καλά τα τυριά, είναι προτιμότερο να τα αγοράσετε κομμάτι και να τα τρίψετε λίγο πριν τα προσθέσετε στη σάλτσα. 

Συνταγή ελαφρώς πειραγμένη από: Gimme some Oven


When in Rome, one of the most delicious dishes I've had was gnocchi with creamy cheese sauce. As my kids absolutely love pasta (who doesn't?), I thought it would make a great addition to our family's favorites. I've tried various recipes and I came up to this one that I'm sure you'll love. 
I suggest you make your own gnocchi at home. It's easier that you think and adds extra taste to this simple dish but if you are short of time, you can use fresh store-bought gnocchi. 

 Print the recipe

GNOCCHI WITH CREAMY CHEESE SAUCE
4 Servings
Preparation: 15 minutes - Cooking: 20 minutes 

INGREDIENTS
500 gr. potato gnocchi (homemade gnocchi recipe)
3 tbsp cornstarch
1 cup vegetable stock
2 tbsp olive oil 
3 cloves garlic, minced
1 cup milk, warmed
1 1/4 cups freshly-grated Gruyere cheese *
1 cup freshly-grated sharp Gouda cheese *
1/2 cup freshly-grated Parmesan cheese * (& extra for topping)
1/2 tsp salt
1/4 tsp finely-ground black pepper


DIRECTIONS
In a large pot add water and salt and bring to a boil (as you would for pasta). Add gnocchi and wait until they rise to the surface (about 4-5 minutes). Once they have floated to the top, just strain out the water and set aside.
Meanwhile, make your cheese sauce. In a small bowl whisk cornstarch and vegetable stock together until the cornstarch is completely dissolved and set aside (be sure that the stock is room temperature or cooler, otherwise the cornstarch will not dissolve).
In a large saucepan, heat olive oil over medium heat. Add garlic and saute for 1-2 minutes, stirring occasionally. Stir in the cornstarch mixture, and whisk until combined. Add milk and whisk until combined. Continue cooking, whisking constantly, until the mixture reaches a low boil. Then remove from heat, and stir in the cheeses until they are melted and smooth. Season the sauce with salt and pepper, to taste.
Combine the cooked gnocchi and cheese sauce in the large stockpot, and toss together until the gnocchi are evenly coated. Serve immediately, topped with Parmesan cheese. 

Juse some notes
1. If you prefer the dish baked, you can sprinkle some breadcrumbs and pop it in the oven to get a nice crispy crust.
2. In order for each of the cheese to melt smoothly, I recommend buying the cheese in blocks and grating it just before adding it to the sauce.

Recipe slightly adapted by Gimme some Oven



You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr