ΚΕΙΚ ΜΕ CRUMB ΚΑΝΕΛΑΣ / CINNAMON CRUMB CAKE
14.5.15
Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα στο σπίτι μας λατρεύουμε τα κέικ. Είμαστε όμως και λίγο "περίεργοι" δεν θέλουμε να τρώμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, οπότε τι κάνει η δόλια μάνα; Σερφάρει στο internet και ανακαλύπτει συνταγές.
Κάπως έτσι έπεσα πάνω στην συνταγή της Sally από το Sally's Baking Addiction (παρεπιμπτόντως, εκπληκτικό blog με υπέροχες συνταγές, αξίζει να το επισκευθείτε). Super crumb Coffee Cake. Με κέρδισε πριν καν διαβάσω την συνταγή και έτσι το δοκίμασα. Πρόκειται για το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ που έχετε δοκιμάσει, ιδανικό να συνοδεύσει τον καφέ, τσάι ή το γάλα σας. Εάν είστε σαν κι εμένα λάτρης της κανέλας, τότε σίγουρα θα ξεκινήσετε από την επικάλυψη!
Κάπως έτσι έπεσα πάνω στην συνταγή της Sally από το Sally's Baking Addiction (παρεπιμπτόντως, εκπληκτικό blog με υπέροχες συνταγές, αξίζει να το επισκευθείτε). Super crumb Coffee Cake. Με κέρδισε πριν καν διαβάσω την συνταγή και έτσι το δοκίμασα. Πρόκειται για το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ που έχετε δοκιμάσει, ιδανικό να συνοδεύσει τον καφέ, τσάι ή το γάλα σας. Εάν είστε σαν κι εμένα λάτρης της κανέλας, τότε σίγουρα θα ξεκινήσετε από την επικάλυψη!
Τα υλικά είναι απλά, αυτό όμως που κάνει την διαφορά είναι το σπιτικό buttermilk (δείτε στις σημειώσεις πως θα το φτιάξετε μόνοι σας).
ΚΕΙΚ ΜΕ CRUMB ΚΑΝΕΛΑΣ
8-10 άτομα
Πρετοιμασία: 20 λεπτά - Ψήσιμο: 1 ώρα - Αναμονή: 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ
4 φλ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. + 2 κ.σ. για το ταψί
2 φλ. ζάχαρη λευκή + 4 κ.σ. επιπλέον
2 κ.γλ. αλάτι
310 γρ. βούτυρο, παγωμένο
2 κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 1/2 φλ. buttermilk*
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου*
4 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη
4 κ.γλ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. αλεύρι. Το τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι, την λευκή ζάχαρη και το αλάτι. Κόβουμε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια και με τα χέρια μας το ανακατεύουμε με το μείγμα του αλευριού μέχρι αυτό να γίνει σαν ψίχουλα. Κρατάμε στην άκρη 2 φλ. από τα "ψίχουλα". Στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύουμε το baking powder και την σόδα. Προσθέτουμε το buttermilk, τα αυγά, την βανίλια και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα απαλό και αφράτο μείγμα (περίπου 2 λεπτά). Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο αντικολλητικό σκεύος και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Στα "ψίχουλα" που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Πασπαλίζουμε το κέικ με το μείγμα της κανέλας, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν.
Ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα. Καρφώνουμε μια μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, εάν "βγεί" καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τον φούρνο και το άφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε (περίπου 2 ώρες). Το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
*Σημ.
1. Το κέικ αυτό είναι καλύτερο την επόμενη ημέρα.
2. Μπορούμε να το φτιάξουμε εκ των προτέρων και να το καταψύξουμε (έως 2 μήνες). Για να το ξεπαγώσουμε, το αφήνουμε ολονυχτίς στην συντήρηση του ψυγείου.
3. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήστε την μαύρη ζάχαρη (αυτή που μοιάζει σας λάσπη), η καστανή κρυσταλλική ζάχαρη είναι βαριά και το crumb θα καταλείξει κάτω από το κέικ σας (πιστέψτε με το έπαθα!).
4. Για να φτιάξουμε to buttermilk χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι και γάλα. Σε ένα φλυτζάνι προσθέτουμε 2 κ.γλ. χυμό λεμόνι ή λευκό ξύδι και συμπληρώνουμε το φλυτζάνι με γάλα μέχρι τα 3/4 του. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
5. Για να φέρουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, τα βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό για περίπου 5-10 λεπτά.
As you may know we love cakes in our house. But we are a little "weird", we do not want to eat the same things over and over again, so what a mother can do? She surfs the Internet and discover new recipes.
That's how I came across this recipe by Sally from Sally's Baking Addiction (by the way, amazing blog with great recipes). Super crumb Coffee Cake. It won me before I even get to read the recipe, so I give it a try. It is the most delicious and fluffy cake I've ever tasted and it is great treat for your coffee, tea or milk. If love cinnamon, you'll start for the topping!
The ingredients are simple, but what makes the difference is the homemade buttermilk (see notes below how to make your own).
That's how I came across this recipe by Sally from Sally's Baking Addiction (by the way, amazing blog with great recipes). Super crumb Coffee Cake. It won me before I even get to read the recipe, so I give it a try. It is the most delicious and fluffy cake I've ever tasted and it is great treat for your coffee, tea or milk. If love cinnamon, you'll start for the topping!
The ingredients are simple, but what makes the difference is the homemade buttermilk (see notes below how to make your own).
CINNAMON CRUMB CAKE
8-10 servings
Preparation: 20 minutes - Baking: 1 hour - Stand by: 2 hours
INGREDIENTS
4 cups all-purpose flour + 2 tbsp for coating the pan
2 cups + 2 tbsp granulated sugar
2 tsp salt
310 gr. unsalted butter, firm and cold
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 1/2 cups buttermilk, at room temperature*
2 large eggs, at room temperature*
4 tsp vanilla extract
1 1/3 cups packed dark brown sugar
4 tsp ground cinnamon
2 cups + 2 tbsp granulated sugar
2 tsp salt
310 gr. unsalted butter, firm and cold
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 1/2 cups buttermilk, at room temperature*
2 large eggs, at room temperature*
4 tsp vanilla extract
1 1/3 cups packed dark brown sugar
4 tsp ground cinnamon
DIRECTIONS
Preheat oven to 180oC. Generously grease a 35 cm. pan with butter. Sprinkle the bottom of the pan with 2 tbsp of flour and tap out the excess.
Whisk the flour, sugar, and salt together in a large mixing bowl until combined. Cut in the butter in very small pieces and mix with a fork until the mixture resembles crumbs. Set aside 2 cups of the flour mixture. Mix the baking powder and baking soda into the remaining flour mixture. Add the buttermilk, egg, and vanilla - it is better to do this with a mixer. Mix everything together until the mixture is smooth and fluffy (about 2 minutes). Spoon the mixture into the greased pan, smoothing the top.
Add the brown sugar and cinnamon to the reserved flour mixture. Mix with a fork until well blended. Sprinkle the crumbs over the cake batter, pressingly lightly so they stick.
Bake the cake until the center is firm and a toothpick inserted in the center comes out clean (about 1 hour). Allow to cool completely before serving (about 2 hours). Store in an airtight container for up to 1 week.
Notes
1. Cake tastes best on the next day.
2. It can be frozen up to 2 months. Thaw overnight in the refrigerator.
3. Make sure you are using the dark brown sugar that resembles mud, the light brown sugar - the one that we are using for the coffee -is heavy and it will make your crumb go to the bottom (believe me, it happened to me last time!).
4. You can make your own buttermilk at home using lemon juice or white vinegar & milk. Measure 2 tsp of white vinegar or lemon juice in a measuring cup. Then, add enough milk to the same cup until it reaches 3/4 cup. Stir it and let sit for 5 minutes.
5. Place the egg in a bowl of warm/hot water for 5-10 minutes.
2. It can be frozen up to 2 months. Thaw overnight in the refrigerator.
3. Make sure you are using the dark brown sugar that resembles mud, the light brown sugar - the one that we are using for the coffee -is heavy and it will make your crumb go to the bottom (believe me, it happened to me last time!).
4. You can make your own buttermilk at home using lemon juice or white vinegar & milk. Measure 2 tsp of white vinegar or lemon juice in a measuring cup. Then, add enough milk to the same cup until it reaches 3/4 cup. Stir it and let sit for 5 minutes.
5. Place the egg in a bowl of warm/hot water for 5-10 minutes.
0 σχόλια