ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΥΠΟ / MEAL PLANNING TIPS & FREE PRINTABLE

4.9.15

Ioanna's Notebook - Meal planning tips & free printable

(scroll down for English)

Εάν αισθάνεστε ότι το πρόγραμμά σας έχει αρχίσει πάλι να «φορτώνεται», δεν είστε οι μόνοι. Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν. Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει, τα σχολεία ανοίγουν, κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του και έτσι ξαφνικά η ζωή μας ανεβάζει ρυθμούς. Καιρός να μπαίνουμε σε πρόγραμμα. Διότι εγώ χωρίς πρόγραμμα δεν μπορώ να λειτουργήσω.

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα είναι το διατροφικό, το λεγόμενο meal planning. Σωτήριο εργαλείο για κάθε νοικοκυρά όχι μόνο για την εργαζόμενη, διότι ποιος δεν έχει πανικοβληθεί έστω και για μια φορά στο άκουσμα της – κλασικής πια – ερώτησης «Τι θα φάμε σήμερα;». Εάν δεν το έχετε εφαρμόσει μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, βαρετό ή και «ψυχαναγκαστικό» να προγραμματίζεις το φαγητό μιας ολόκληρης εβδομάδας αλλά εάν το έχετε ήδη κάνει, καταλαβαίνετε ότι αξίζει τον κόπο καθώς γλιτώνεις τόσο χρόνο όσο και χρήμα από τα περιττά ψώνια και το delivery.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι διατροφικές μας συνήθειες δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Τρώμε σχεδόν τα πάντα στο σπίτι, μαγειρεύω καθημερινά - εκτός και εάν έχει περισσέψει φαγητό από την προηγούμενη και τις περισσότερες φορές υπάρχει και κάτι γλυκό έτσι για την λιγούρα.

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε και εσείς το meal planning, δείτε μερικές συμβουλές:

1. Ορίστε μια ημέρα που σας βολεύει για να κάνετε τον προγραμματισμό σας και μια για τα ψώνια σας. Εγώ συνήθως το κάνω αυτό την Παρασκευή το απόγευμα μιας και το πρωϊνό του Σαββάτου είναι αφιερωμένο στα ψώνια μας.

2. Συμβουλευτείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Για τις «γεμάτες» ημέρες, προγραμματίστε είτε κάτι πρόχειρο είτε κάτι που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα. Σημειώστε τυχόν προσκλήσεις για φαγητό και κινηθείτε ανάλογα.

3. Δοκιμάστε να ορίσετε θεματικές ημέρες. Μια ημέρα για ζυμαρικά, μια άλλη για θαλασσινά ή λαχανικά κλπ. Θυμηθείτε να κρατάτε μια ισορροπία στα φαγητά σας. Για παράδειγμα, το δικό μου πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά, λαχανικά ή όσπρια, πίτες, κρέας.

4. Καταγράψτε κάπου το διατροφικό σας πρόγραμμα. Σε ένα ημερολόγιο ή ένα απλό μπλοκ σημειώσεων. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε τόσο τι έχετε προγραμματίσει όσο και να το επαναλάβετε μετά από λίγο καιρό. 

5. Δοκιμάστε νέες συνταγές. Στο δικό μας πρόγραμμα, υπάρχει τουλάχιστον μια κάθε εβδομάδα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέες συνταγές που βρίσκω στα περιοδικά και στο internet. Η αγαπημένη μου πηγή τον τελευταίο καιρό είναι το Pinterest. Όταν συναντήσω μια ενδιαφέρουσα συνταγή την τυπώνω αμέσως και την κρατάω στο βιβλίο συνταγών μου.

6. Κάντε μια λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε. Από την στιγμή που θα φτιάξετε το πρόγραμμά σας, γράψτε και την λίστα σας ώστε να ξέρετε τι θα χρειαστείτε. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ξεκινάς το μαγείρεμα και να ανακαλύπτεις ότι σου λείπουν υλικά.

7. Ρίξτε μια ματιά στα ντουλάπια και το ψυγείο σας και δείτε τι υλικά ήδη έχετε. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσετε τα τρόφιμα μας και θα γλιτώσετε χρήματα από τις περιττές αγορές.

8. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας αγαπημένα φαγητά. Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

9. Δοκιμάστε πιο διατροφικό πρόγραμμα σας βολεύει. Για παράδειγμα, ξεκίνησα το meal planning σε εβδομαδιαία βάση αλλά προχωρώντας είδα ότι με βόλευε να κάνω ένα πρόχειρο μηνιαίο πρόγραμμα και να «δουλεύω» πάνω σ’ αυτό.

10. Αναρτήστε το πρόγραμμα κάπου που θα μπορούν να το βλέπουν όλοι, π.χ. στην πόρτα του ψυγείου. Έτσι με μια ματιά θα ξέρετε τι θα μαγειρέψετε και γλιτώνετε και τις περιττές ερωτήσεις για το φαγητό. Μπορείτε να βρείτε πολλά όμορφα έντυπα στο internet (εδώ θα βρείτε τα pins μου). Εγώ χρησιμοποιώ το δικό μου το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ioanna's Notebook - Meal plan free printable

Μείνετε συντονισμένοι, θα υπάρξει σύντομα συνέχεια...


If you have the feeling that your life just got really busy again, you're not alone. September has always been the month that marks new beginnings. Summer vacations are over, schools open soon and everyone is on fall mode. It's that time of the year that you have to start being organized again. I have a thing for organizing and planning as you may have noticed. 
 
One of the most helpful "tools" is meal planning. It's a life saver planning process for every housewife and the answer to the classic question "What's for lunch/dinner today?". Planning an entire week of meals may sound boring and complicated, but if you already familiar with it, you will understand it's value, as you can save both time and money on grocery shopping and food delivery.At this point I would like to say that our eating habits are no different than any other average Greek family. We eat almost everything, I cook usually every day - unless we have leftovers - and most of the time we have some kind of dessert for our sweet tooth.

If you like to start meal planning, here are some tips:

1. Set a day that suits you for planning and another for grocery shopping. I usually do meal planning on Friday evening, as Saturday morning is shopping day.

2. Check your schedule. For "busy" days, schedule a quick and easy meal or leftovers. Don't forget to mark any lunch or dinner invitations.


3. Try setting theme days. A day for pasta, another for seafood or vegetables etc. Remember to keep a balance in your meals. For example, my schedule usually includes a rotation of fish, chicken, pasta, vegetables, pies and meat.


4. Write down your meal plan. Use a calendar or a simple notepad. This will help you remember what you have planned and you can repeat after a while. 


5. Try new recipes. There is one new recipe every week on my meal plan. I like to try new recipes that I find in magazines and on the internet. My favorite recipe source is Pinterest. When I find a recipe, I print it immediately keep it in my recipe book.

6. Write down your grocery shopping list. Once you make your plan, write your list. There is no worse thing than missing ingredients once you start cooking.


7. Check your pantry and refrigerator for ingredients you already have. That way you will use your supplies and save money on unnecessary purchases.

8. Remember to include your favorite recipes in your meal plan. That way everyone will be happy.


9. Check with meal plan suits you. For example, I started meal planning on a weekly basis, but as I moving on I found out that a monthly meal planning was better for me.


10. Display your meal plan so everyone can see it, eg on the refrigerator door. With aglance you will know what you have to cook and will save you some time on answering questions about lunch/dinner. On the internet you can find a huge selection of free printable meal planning forms (you can find my pins here) or you can download the one that I've created here.

Ioanna's Notebook - Meal plan free printable

Stay tuned ...
 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr