ΟΥΓΓΑΡΕΖΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΓΚΟΥΛΑΣ / HUNGARIAN GULYAS (GOULASH) SOUP

20.1.16

ioannas-notebook-hungarian-goulash-soup
(scroll down for English)

Για το υπέροχο ταξίδι μου στην Βουδαπέστη τα έχουμε ήδη πει (εδώ και εδώ θα διαβάσετε τα σχετικά). Στην Βουδαπέστη (και όχι μόνο) δοκίμασα για πρώτη φορά την υπέροχη, παραδοσιακή ουγγαρέζικη σούπα Gulyás (Goulash). Μέχρι τώρα η κρεατόσουπα (διότι για κρεατόσουπα πρόκειται) με άφηνε αδιάφορη αλλά αυτήν την σουπίτσα την λάτρεψα. Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να κάνει ένας απλός συνδυασμός μπαχαρικών.
Όσες Gulyás και να δοκίμασα όλες ήταν διαφορετικές αλλά εξίσου νόστιμες. Άλλες είχαν τόσο ψιλοκομμένα τα λαχανικά και το κρέας που θαύμασα την υπομονή του μάγειρα, σε άλλες τα κομμάτια ήταν μεγαλύτερα, σε άλλες είχαν προσθέσει και χειροποίητα ζυμαρικά τα λεγόμενα Csipetke. Τώρα που ο καιρός το επιβάλλει, ετοιμάστε αυτήν την υπέροχη σουπίτσα και προσθέστε λίγες χωριάτικές χυλοπίτες αντί για Csipetke. 

Εκτυπώστε την συνταγή

ΟΥΓΓΑΡΕΖΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΓΚΟΥΛΑΣ

4 άτομα
Προετοιμασία: 15 λεπτά - Μαγείρεμα: 2 ώρες (περίπου)


ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα 4
1 κ.γλ. αλάτι
1 1/2 λίτρα νερό
1 1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γλ. πιπέρι
1/2 κ.σ. σπόροι κύμινο
750 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε κύβους
1 σελινόριζα, κομμένη σε κύβους
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κύβους
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη στα 4
Csipetke ή παραδοσιακές χυλοπίτες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια μαζί με μερικές κουταλιές νερό και λίγο αλάτι. Μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν (περίπου 15-20 λεπτά).
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (για να μην καεί η πάπρικα). Προσθέτουμε το κρέας και το σκορδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει το κρέας (περίπου 10 λεπτά). Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλώσει καλά το κρέας.
Όταν το κρέας κοντεύει, προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Δοκιμάζουμε την σούπα και προσθέτουμε τυχόν επιπλέον αλάτι ή/και πιπέρι. Εάν επιλέξουμε να προσθέσουμε ζυμαρικά, τα προσθέτουμε μετά τα λαχανικά λίγο πριν το σερβίρισμα. Σερβίρουμε την σούπα ζεστή πασπαλισμένη με νιφάδες μπούκοβο.

Σημ.
1. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι ενδεικτικός, καθώς εξαρτάται τόσο από το είδος μοσχαρίσιου κρέατος που θα χρησιμοποίησετε όσο και από το μέγεθος των κομματιών.
2. Τα χειροποίητα ζυμαρικά, όπως οι χυλοπίτες δεν χρειάζονται πολύ χρόνο βρασμού, συνεπώς μπορούμε να τα προσθέσουμε στο ενδιάμεσο χρόνο των λαχανικών, προσέχοντας όμως να μην παραβράσουμε τα λαχανικά μας.

I've told you all about my trip to Budapest (in case you missed the posts, you can read here and here all the details). So in Budapest I tried for the first time the famous and delicious, traditional Hungarian Gulyás (Goulash) soup. Up until then, I avoided meat soups but this soup became one of my favorites. It's magical what a simple spice mix can do to a meat soup. 
No matter how many Gulyás soups I've had (and I had way to many), each and every one was different but the same delicious. In one the vegetable and meat was so finely chopped that I admired the cook's patient, another one had larger pieces of vegetables and meat. Some of them were served with Csipetke (Hungarian handmade pasta). Now that the temperatures have dropped so much it's a great opportunity to make some Hungarian Gulyás (Goulash) soup. Don't worry if you can't find any Csipetke, you can add some noodle pasta instead.  

Print the recipe

HUNGARIAN GULYAS (GOULASH) SOUP

4 servings
Preparation: 15 minutes - Cooking: 2 hours (approx.)


INGREDIENTS
1 1/2 tbsp olive oil
3 medium onions, diced
1 tsp salt
1 1/2 liters water
1 1/2 tbsp sweet paprika
1/4 tsp black pepper
1/2 tbsp cumin seeds
750 gr. beef, chopped into bite-sized pieces
1 cloves of garlic, chopped
3 medium carrots, cut into bite-sized cubes
1 medium celery root, cut into bite-sized cubes
1 large potatoes, cubed
1 tomato, diced
Csipetke or noodle pasta (optional)

DIRECTIONS
In a large pot, heat oil  and add onions along with a few spoonfuls of water (so they don’t brown) and a pinch of salt. Cook slowly over very low heat for about 15 to 20 minutes, or until the onions are clear and glassy.
Remove from the heat and add paprika, pepper and cumin seeds. Stir quickly to combine and add a tiny bit of water (to prevent the paprika from burning). Add the meat and garlic and cook over high heat, stirring, until the meat is slightly browned (about 10 minutes). Turn the heat down to low, add a few spoonfuls of water and cook for about 15 more minutes, until the meat is nearly cooked through. Add the water and keep cooking, over low heat, for at least 1 hour, or until the meat is cooked and nearly tender enough.
When the meat is nearly done, add tomato, carrots, celery root and potatoes and cook for about 15 more minutes or until they are tender. Taste the soup and add more salt and pepper, if needed. If you are using csipetke or another kind of pasta, add it to the soup, after the vegetables. Goulash soup is served hot with some hot pepper flakes.

Just some notes
1. Cooking time is depending on the cut of beef you used and on the size of the bites. Larger bites, take more time to cook. 
2. Homemade pasta, don't require a lot of cooking time, so you can add them halfway the vegetable cooking time, being careful not to overcook them. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr