ΡΕΒΑΝΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

19.3.15

Greek dessert from Agrinio area - Revani

Αφού χθες αναφέρθηκα στη μισή καταγωγή μου, σήμερα είναι σειρά της άλλης μισής. Στο Αγρίνιο και στις γύρω περιοχές φτιάχνουν ένα απίθανο γλυκό που το ονομάζουν Ρεβανί ή Ριβανί ή Ραβανί, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αφράτο Ραβανί που γνωρίζουμε. Είναι ένα είδος σιμιγδαλένιου χαλβά που ψήνεται.

Θυμάμαι με νοσταλγία την γιαγιά μου να το φτιάχνει κάθε φορά που την επισκεπτόμουν. Να ανακατεύει με υπομονή το μείγμα, να το κόβει, να το στολίζει με τα αμύγδαλα και στο τέλος να αφήνει και λίγο στην κατσαρόλα ως αποζημίωση για την βοήθειά μου.

ΡΕΒΑΝΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

25 κομμάτια περίπου 
Προετοιμασία: 30-40 λεπτά - Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου
ΥΛΙΚΑ 
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι λάδι
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, τον χυμό και το σιμιγδάλι και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσει. Όταν το μείγμα (που θα μοιάζει με χαλβά) δεν μένει κολλημένο στην κουτάλα αλλά ανακατεύεται κανονικά είναι έτοιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και λαδώνουμε ένα ταψάκι. Αδειάζουμε το μείγμα και απλώνουμε καλά να πάει παντού (πατάμε ελαφρά) και να γίνει επίπεδο. Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους μέχρι κάτω στο ταψί. Στο κέντρο κάθε ρόμβου βάζουμε ένα αμύγδαλο.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα καφέ χρώμα και να είναι ξεροψημένη αρκετά. Θα ψηθεί περισσότερο κυρίως στις άκρες, οι οποίες είναι και οι πιο νόστιμες γιατί είναι ξεροψημένες. Όταν δημιουργηθούν και κάνουν κενά ανάμεσα τους τα κομμάτια όπως τα έχουμε κόψει σημαίνει ότι έχει ψηθεί.Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. 
Το γλυκό αυτό είναι καλύτερο την επόμενη ημέρα όταν είναι κρύο. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr