ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΙ ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ / SANTORINIAN TOMATO FRITTERS

25.3.15

Tomato Fritters the authentic recipe from Santorini

Doing my spring cleaning I found a Santorini Tourist Guide from ages ago. Inside I found a small treasure, the recipe for ntomatokeftedes (tomato fritters), by Kira Katina herself, owner of Ι Kira Katina Tavern in Amoudi, Santorini. This appetizer is one of her signature dishes. You are going to love this recipe!

print

SANTORINIAN TOMATO FRITTERS

INGREDIENTS
3 large ripe tomatoes
1 onion
all purpose flour
leftover bread (soaked and squeezed)
1 bunch of peppermint chopped
olive oil
salt, pepper
HOW TO MAKE
Peel the tomatoes and cut them into small pieces. Leave them in a colander for 30-60 minutes to strain from their liquids. It would be better not to squeeze them. Cut the onion by hand into fine pieces. Put all ingredients in a bowl with enough flour so as to have a firm pourre. If time allows, it is better to leave the mixture to "rest" for 4-5 hours before you cook it.
Fry in hot oil until golden brown on each side. Serve warm.

Note: The amount of the flour depends on how "juicy" the tomatoes are, appr. 2-3 cups.



Κάνοντας την κλασική ανοιξιάτικη "γενική καθαριότητα" έπεσα πάνω σε έναν τουριστικό οδηγό της Σαντορίνης που είχε ξεμείνει στην βιβλιοθήκη μου από παλιά. Εκεί βρήκα θυσαυρό, την συνταγή για τους διάσημους ντοματοκεφτέδες της Κυρά Κατίνας, της γνωστής ταβέρνας στο Αμμούδι, από την ίδια την Κυρά Κατίνα. Θα τους λατρέψετε!

Εκύπωση

ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΙ ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκκομένος
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30-60 λεπτά για να βγούν τα νερά τους. Καλύτερα θα ήταν να μην τις στύψουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά κομματάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τόσο αλεύρι πάρει ώστε να έχουμε έναν σφικτό χυλό. Εάν το επιτρέπει ο χρόνος, είναι καλύτερο να αφήσουμε το μείγμα να "ξεκουραστεί" για 4-5 ώρες.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από κάθε πλευρά. Σερβίρονται ζεστοί.
Σημ.: Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες, περίπου 2-3 φλυτζ. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr