DIY - ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ / DIY FLAVORED OLIVE OIL

24.3.15

DIY flavored olive oil recipes

I have a confession to make. Whenever we go out for ouzo, I love to take home with me the empty bottles, so as to use them for my flavored olive oil. I wash them with vinegar and water to eliminate the ouzo smell and I store them for future use. I have a handful of them, as I love to offer them as gifts to family and friends.
Over the years, I have tried many recipes, but those three are the ones that I'm making over and over again. I use it mostly for marinades and salad dressing or over feta cheese.
There are many ways to make flavored oils but I've chosen the easy way. You put all the ingredients into a bottle, shake it and store it in a cool, dark cupboard and wait.

print

1. OLIVE OIL WITH OREGANO

(for summer salads and BBQ sea food)

INGREDIENTS
3 oregano twigs (you can substitute with 2 tbsp. dry oregano)
2 tbsp. black pepper corns
2 cups olive oil (extra virgin)

HOW TO MAKE
Put all the ingredients into a bottle and seal it. Place it into a cool and dark cupboard for at least 1 week before use and shake it from time to time. You can maintain it up to 6 months. Make sure to shake it before each use.

2. OLIVE OIL WITH BASIL AND GARLIC

(for raw or stew vegetables & salads, pasta salad, rice)
INGREDIENTS
1/4 cup basil leaves
1 garlic clove
2 cups olive oil

HOW TO MAKE
Rinse the basil leaves and dry very well with a towel. Put it in a bottle with the garlic and the olive oil. Place it into a cool and dark cupboard for at least 2 weeks before use and shake it from time to time. You can maintain it up to 6 months. Make sure to shake it before each use.

3. OLIVE OIL WITH LEMON

(for bbq sea food and chicken)

INGREDIENTS
1 lemon
2 oregano twigs
2 tbsp. colored pepper corns

HOW TO MAKE
Rinse the lemon, dry it very well and peel it. Put the peel into a bottle along with all the other ingredients and seal it. Place it into a cool and dark cupboard for 1 week before use and shake it from time to time. We can maintain it up to 4 months. Make sure to shake it before each use.



Έχω μια εξομολόγηση να κάνω. Κάθε φορά που πηγαίνουμε για ουζάκι, παίρνω μαζί μου τα άδεια μπουκαλάκια. Ονόματα δεν λέμε, αλλά ξέρετε ποια εννοώ. Είναι ιδανικά για το αρωματικό μου λαδάκι. Τα πλένω πολύ καλά με νερό και λευκό ξύδι για να φύγει η μυρωδιά και μετά είναι έτοιμα.
Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές αλλά αυτές είναι που φτιάχνω ξανά και ξανά. Το λαδάκι αυτό το χρησιμοποιώ κυρίως για να μαρινάρω κρέατα και θαλασσινά ή για την σαλάτα.
Υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής, η ωρίμανση, αφήνοντάς το για κάποιο διάστημα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε (συνήθως 2-3 εβδομάδες) και το βράσιμο. Εγώ προτιμώ την πρώτη μέθοδο μιας και είναι πιο εύκολη και γρήγορη. 

Δοκιμάστε τις συνταγές που σας προτείνω.
εκτύπωση

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ

(για καλοκαιρινές σαλάτες και ψητά ψάρια)

ΥΛΙΚΑ 
3 κλαδάκια ρίγανη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τριμμένη)
2 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
2 φλ. ελαιόλαδο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι και φροντίζουμε να το ανακινούμε τακτικά. Το ανοίγουμε ύστερα από 1 εβδομάδα. Διατηρείτε για περίπου 6 μήνες. Καλό είναι πριν από κάθε χρήση να το ανακινούμε.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

(για ωμές & βραστές σαλάτες, μακαρονοσαλάτες, ρύζι)

ΥΛΙΚΑ 
1/4 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 σκελίδα σκόρδο
2 φλ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τον βασιλικό και τον σκουπίζουμε καλά. Τον βάζουμε σε ένα μπουκάλι μαζί με το σκόρδο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Κλείνουμε το μπουκάλι και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για 2 εβδομάδες, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά. Διατηρείτε για περίπου 6 μήνες. Καλό είναι πριν από κάθε χρήση να το ανακινούμε.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

(για ψάρια και κοτόπουλο σχάρας) 

ΥΛΙΚΑ
την φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο
2 κλωνάρια ρίγανη
2 κ.σ. κόκκους πολύχρωμο πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι, το στεγνώνουμε και κόβουμε όλη την φλούδα του. Ρίχνουμε την φλούδα στο μπουκάλι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε  σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για 1 εβδομάδα, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά. Διατηρείτε για περίπου 4 μήνες. Καλό είναι πριν από κάθε χρήση να το ανακινούμε.

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr