ΓΕΜΙΣΤΑ / GEMISTA (RICE STUFFED PEPPERS & TOMATOES)
8.7.15
(scroll down for English)
Τίποτα δεν θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι από ένα πιάτο λαχταριστά γεμιστά. Δεν ξέρω τον λόγο αλλά είναι το αγαπημένο μου φαγητό για το καλοκαίρι. Μόλις δοκιμάσεις να τα φτιάξεις ανακαλύπτει ότι τελικά είναι εύκολη συνταγή που μπορείς εύκολα να προετοιμάσεις από την προηγούμενη ημέρα αφού τρώγονται καλύτερα κρύα.
ΓΕΜΙΣΤΑ
4-6 μερίδες
Προετοιμασία: 30 λεπτά - Μαγείρεμα: 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
5 μέτριου μεγέθους πράσινες πιπεριές
Προετοιμασία: 30 λεπτά - Μαγείρεμα: 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
5 μέτριου μεγέθους πράσινες πιπεριές
5 μέτριου μεγέθους ντομάτες
1/4 φλ. + 1/3 φλ. ελαιόλαδο, ξεχωριστά
10 κ.σ. ρύζι (1 κουταλιά για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε)
1 κ.σ. τοματοπελτέ
3/4 φλ. + 1/2 φλ. νερό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
150 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 φλ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/4 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
4 μεσαίου μεγέθους πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε ένα καπάκι στην κορυφή και το κρατάμε στην άκρη. Ξεπλένουμε το εσωτερικό τους να φύγουν οι σπόροι και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με τα ασορτί καπάκια τους. Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε ένα καπάκι στην κορυφή τους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό τους. Τοποθετούμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε ένα καπάκι στην κορυφή και το κρατάμε στην άκρη. Ξεπλένουμε το εσωτερικό τους να φύγουν οι σπόροι και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με τα ασορτί καπάκια τους. Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε ένα καπάκι στην κορυφή τους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό τους. Τοποθετούμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε στο μπλέντερ και το χτυπάμε.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους σκεύος, ζεσταίνουμε το 1/4 φλ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, για περίπου 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε την σάρκα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, τα 3/4 φλ. νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 10 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Γεμίζουμε κάθε λαχανικό κατά το 1/2 - 2/3 με το μείγμα ρυζιού και καλύπτουμε με τα καπάκια τους. Τοποθετούμε τις πατάτες στο ταψί γύρω από τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο 1/3 φλ. ελαιόλαδο και το 1/2 φλ. νερό. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν (εάν χρειάζεται, κατά την διάρκεια του ψησίματος, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον νερό).
Nothing reminds me of summertime than having gemista for lunch. It's my favorite summertime food. It's an easy recipe and you can make it ahead since it's better to be served cold.
GEMISTA (RICE STUFFED PEPPERS & TOMATOES)
4-6 servingsPreparation: 30 minutes - Cooking: 45 minutes
INGREDIENTS
5 medium size green peppers
5 medium size tomatoes
1/4 cup + 1/3 cup olive oil, separated
10 tbsp rice (1 heaping tbsp for each vegetable to be stuffed)
1 tbsp tomato paste
3/4 cup + 1/2 cup water
1 medium onion, finely chopped
3 garlic cloves, finely chopped
150 gr. minced beef meat
1 cup finely chopped parsley
1/4 cup finely chopped fresh peppermint
4 medium potatoes, peeled, halved and quartered
Salt and freshly ground peppers to taste
DIRECTIONS
Preheat the oven to 200oC. Rinse peppers then cut a cap from the top and reserve. Clean the seeds from each pepper then place it in a baking tin, making sure to set its corresponding cap close by. Rinse tomatoes, cut a cap from the top and with a spoon carefully scoop out flesh. Put tomato flesh into the food processor and blend.
In a medium skillet, heat the 1/4 cup olive oil over medium high heat. Cook the onion, garlic and minced meat until slightly softened, about 5 to 7 minutes. Stir in tomato flesh, tomato paste, water and cook until it boils. Add rice, parsley, peppermint and continue to cook, stirring often, about 10 minutes longer. Remove from heat and season with salt and freshly ground pepper.
Fill each vegetable (without packing) 1/2 to 2/3 full with the rice mixture. Top each vegetable with its cap. Arrange the potatoes in the baking tin around the stuffed vegetables. Sprinkle with salt and pepper, drizzle remaining 1/3 cup olive oil on top then pour over the remaining 1/2 cup water. Bake for 45 minutes until the potatoes are fork tender (add extra water to the baking dish as necessary during cooking).
0 σχόλια