ΓΚΡΑΝΟΛΑ / GRANOLA

9.7.15

Granola recipe
(scroll down for English)

Από παιδί το πρωϊνό δεν ήταν ποτέ μέρος της καθημερινής ρουτίνας μου, ένα ποτήρι γάλα στα γρήγορα και μετά βίας προλάβαινα την πρώτη ώρα στο σχολείο. Μεγαλώνοντας, το πρωϊνό συνδέθηκε με τις διακοπές όπου ο ελεύθερος χρόνος ήταν σχεδόν ατελειώτος και έπρεπε να φας καλά το πρωί για να αντέξεις μέχρι το βραδυνό (διότι που χρήματα για 2 πλήρη γεύματα μέσα στην ημέρα).

Και φτάνουμε στο τώρα, που η έλλειψη χρόνου εξακολουθεί να υπάρχει αλλά από την άλλη πρέπει να αρχίσεις σωστά την ημέρα σου - για να μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου. Τι τρώς λοιπόν;

Γκρανόλα!

Ψημένες νιφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για ένα θρεπτικό πρωϊνό. Συνήθως το προτιμώ με γιαουρτί με χαμηλά λιπαρά αλλά και με γάλα είναι νόστιμο και θρεπτικό. Τα παιδιά τρελαίνονται και το τρώνε τις περισσότερες φορές σκέτο από το βάζο!

Μπορείτε να προσθέσετε ότι ξηρούς καρπούς και φρούτα προτιμάτε. Μην σας αποθαρύνουν τα πολλά υλικά, ετοιμάζετε γρήγορα και σε μισή ώρα έχετε ετοιμάσει το πρωϊνό σας γεύμα για τις επόμενες 2 εβδομάδες τουλάχιστον.

Εκτυπώστε την συνταγή

ΓΚΡΑΝΟΛΑ

περίπου 600 γρ.
Προετοιμασία: 10 λεπτά - Ψήσιμο: 20-30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
3 κ.σ. σπορέλαιο + 1 κ.σ. επιπλέον
6 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 τσιμπιά αλάτι
4 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
1/2 φλ. φουντούκια χοντροκομμένα
1/2 φλ. αποξηραμένα κράνμπερις
1/4 φλ. αποξηραμένα γκοτζι μπέρις
1/2 φλ. αποξηραμένες φέτες μπανάνας
1/4 φλ. αποξηραμένη καρύδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. σπορέλαιο.

Ανακατεύουμε 3 κ.σ. σπορέλαιο με το μέλι και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (όχι να βράσει). Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την βανίλια και το αλάτι.

Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη βρώμη με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα λαδιού και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Απλώνουμε την γκρανόλα στο ταψί και την ψήνουμε για 10 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 3 εβδομάδες.

Ever since childhood breakfast was never part of my daily routine, a zip of milk in a hurry and hardly ever I was in time for the first hour at school. Growing up, breakfast was associated with vacations where free time was almost endless and I had to eat well in the morning because the next meal was dinner.

Getting to now, the lack of time is still present but on the other hand you have to start your day right - to be able to stand on your feet and do all the things you have to do. So, what do you eat then?

Granola!

Toasted rolled oats with nuts and dried fruits for a nutritious breakfast. Usually I prefer it with low-fat yogurt but with milk is also delicious. Kids go crazy about it and eat it plain from the jar!

You can add whatever nuts and fruits you prefer. Do not be discouraged by the ingredients list, it is ready in half an hour and you will have breakfast for the next 2 weeks ready.

Print the recipe

GRANOLA

Makes about 600 gr.
Preparation: 10 minutes - Cooking: 20-30 minutes

INGREDIENTS
3 tbsp vegetable oil + 1 tbsp
6 tbsp honey
4 tbsp brown sugar, granulated
1 tbsp vanilla extract
1 pinch of salt
4 cups oat flakes
1/2 cup coarsely chopped almonds
1/2 cup coarsely chopped hazelnuts
1/2 cup dried cranberries
1/4 cup dried coji berries
1/2 cup dried banana slices
1/4 cup dried shredded coconut

DIRECTIONS
Preheat the oven to 160oC. Grease a large baking sheet with 1 tbsp vegetable oil.

In a saucepan, mix 3 tbsp vegetable oil with honey and sugar and heat the mixture over low heat until the sugar melts (do not let it boil). Remove from the heat and add the vanilla and salt.

In a bowl, mix oats with nuts and dried fruits. Pour over the oil hot mixture and mix all the ingredients well.

Spread the granola on a baking sheet and bake for 10 minutes. Open the oven, mix with a wooden spoon and continue cooking for about 15 minutes until you get a light color.

Remove from the oven and let cool completely. Store in an airtight container up to three weeks. 

You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr